Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Srijeda, 18 Maj 2022

Izvršna direktorica Omladinskog centra Savjeta Evrope posjetila Brčko distrikt BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

U prostorijama Omladinskog centra Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je boravila Gordana Berjan, izvršna direktorica Omladinskog centra Savjeta Evrope u Budimpešti, a zajedno sa Teom Ružić, savjetnicom gradonačelnika, i Srđanom Kisićem, višim stručnim saradnikom za Omladinski centar, obišla je prostorije i razgovarala o saradnji Vlade Brčko distrikta BiH sa Savjetom Evrope i drugim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjima mladih.

 

Berjan je iskoristila posjetu da se upozna sa radom centra, problemima sa kojima se susreće, kao i saradnji Vlade sa nevladinim organizacijama. Ona je kazala da je veoma važno da se za mlade obezbijedi adekvatan prostor u kojima će moći biti aktivni, u smislu organizovanja različitih dešavanja, manifestacija, radionica, seminara, te da ovaj brčanski centar raspolaže sa pogodnim prostorijama, kojima bi bilo potrebna adaptacija, s obzirom na veliki broj različitih aktivnosti koje se u istom realizuju.

 

Ružić i Kisić su sa Berjan takođe razgovarali o mogućim studijskim posjetama mladih iz Brčkog Omladinskom centru Savjeta Evrope u Budimpešti, te su naglasili opredijeljenost Vlade Distrikta u kreiranju kvalitetne omladinske politike i Strategije prema mladima, kako bi se mladima stvorio bolji ambijent za djelovanje i njihov aktivizam.

Više...

Vlada odobrila nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je okončala 54. redovnu sjednicu odobrivši nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovitoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH na prijedlog Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Kako je navedeno u nacrtu, ovim zakonom propisuje se, između ostalog, proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, planiranje, promovisanje i podsticanje proizvodnje i potrošnje energije iz obnovljivih izvora i u učinkovitoj kogeneraciji, te definisanje odgovarajuće tehnologije za korištenje ovih izvora energije.

Vlada je ujedno održala 55. redovnu sjednicu usvojivši prijedlog Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu vezano za Odluku o odobravanju tekućeg transfera i usvajanju programa utroška sredstava u korist Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za Program subvencioniranja dijela kamata za kredite preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih domaćinstava na području Brčko distrikta BiH u iznosu od 1.200.000,00 KM.

 

 

Svrha programa jeste da se omogući preduzećima, preduzetnicima i nosiocima poljoprivrednih gazdinstava na području Distrikta povoljniji pristup finansijskim sredstvima kroz subvenciju dijela kamata, a Razvojno-garantni fond će donijeti pravila i procedure kojima će urediti način i procedure za odobravanje i isplatu subvencioniranog dijela kamate.

 

Na prijedlog Odjeljenja za stručne i administrativne poslove usvojen je prijedlog odluke o odobravanju tekuće donacije i usvajanju programa utroška sredstava za finansiranje udruženjima građana koja za cilj imaju poboljšanje društveno-ekonomskog položaja penzionera od posebnog interesa za 2022. godinu. U svrhu programa, koja se odnosi na finansiranje tekućih administrativnih troškova udruženja, odobren je iznos od 100.000,00 KM.

 

Također, na prijedlog spomenutog odjeljenja, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju tekuće donacije i usvajanju programa utroška sredstava za finansiranje udruženjima građana koja za cilj imaju zaštitu prava i interesa demobilisanih boraca, definisanje, ostvarivanje i praćenje ostvarivanja prava porodica zarobljenih, poginulih i nestalih boraca i civilnih žrtava proisteklih iz proteklih ratova XX. vijeka od posebnog interesa za 2022. godinu u iznosu od 390.000,00 KM.

Više...

Gradonačelnik Kadrić najavio početak 18. međunarodnog teniskog turnira "BRČKO OPEN 2022“

  • Objavljeno u Brcko

 

U prostorijama Gradske vijećnice danas je održana konferencija za novinare povodom održavanja 18. međunarodnog teniskog turnira „BRČKO OPEN 2022“, a početak turnira najavio je gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić.

 

 

Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg turnira je Vlada Brčko distrikta BiH, a kako je priopćeno od strane organizatora, u kvalifikacijama za nastup na glavnom turniru učestvovat će 32 tenisera, od kojih će njih 8 steći pravo da igraju glavni turnir.

 

Međunarodni teniski turnir iz serije FUTURES „BRČKO OPEN 2022“ održavat će se na terenima teniskog kluba „Prohema“ od 21. do 28. maja.

 

Gradonačelnik Kadrić je u svom obraćanju medijima kazao da Vlada Brčko distrikta BiH nastavlja podržavati sve vrijedne i važne sportske događaje i manifestacije, te da je ovo jedna od najsvjetlijih koja zaslužuje posebnu pažnju i podršku.

 

 

„Zadovoljstvo mi je da u ime Vlade Brčko distrikta BiH mogu najaviti da smo po osamnaesti put pokrovitelji međunarodnog teniskog turnira „BRČKO OPEN 2022“, najstarijeg turnira iz ove kategorije u BiH. Raduje nas činjenica da se radi o značajnom međunarodnom događaju u kojem će učešće uzeti predstavnici iz 31 države tako da će Brčko distrikt BiH biti u prilici da ugosti sve mlade sportiste i da bude sredina u kojoj će boraviti mnogo ljudi iz regije, Evrope i svijeta što je najbolji pokazatelj Brčkog kao grada sporta i grada tenisa. Vlada Distrikta će sa svoje strane učiniti sve da i ove godine ova sportska manifestacija bude dobro organizovana i da potvrdi još jednom opravdanost trajanja ovih 18 godina, s očekivanjima da nastavi trajati i u decenijama koje dolaze“, kazao je gradonačelnik Kadrić.

 

Tomislav Đokić, direktor teniskog kluba „Prohema“ i voditelj turnira, izrazio je zahvalnost na podršci koja nije izostala sve ove godine te istakao da je upravo klub „Prohema“ s najvećim iskustvom u organizaciji ovakvih i sličnih turnira.

 

Važno je istaknuti da će ove godine učešće na turniru uzeti i dvojica mladih Brčaka, Dženan Baković i Andrej Đokić. Osim njih još pet mladih tenisera iz BiH igrat će svoje mečeve na terenima TK „Prohema“.

 

Nagradni fond turnira iznosi 15.000 dolara, a pobjednik, osim novčane nagrade, osvojit će 18 ATP bodova.

 

Više...

Komšić uspješno operisan na KCUS-u, započeo s oporavkom

  • Objavljeno u BiH

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uspješno je operisan u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saznaje Klix.ba.

 

Ranije smo objavili da je Komšić jutros primljen u KCUS radi rutinskog operativnog zahvata.

 

Nezvanično saznajemo da je riječ o manjem, rutinskom zahvatu na odjelu neurohirugrije, a operaciju je vodio doktor Ibrahim Omerhodžić.

 

Nakon uspješnoj zahvata Komšić je počeo proces oporavka.

 

Iz Komšićevog kabineta ranije nisu željeli davati nikakve detalje.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

U Dunavu pronađeno beživotno tijelo, vjeruje se da je riječ o Splićaninu Mateju Perišu

 

Tijelo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje u Beogradu. Kako saznaje "Blic", garderoba na muškarcu načelno odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

 

Tijelo mlađeg muškarca našli su mornari oko 9.30 sati jutros.

 

Kako saznaje beogradski list, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu bijelu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

 

Policija je izvukla tijelo, a na terenu su i forenzičari. Više informacija bit će poznato uskoro.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Predstavnici Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta BiH na treningu 50/50 u Budimpešti

 

Predstavnici Savjeta mladih Brčko distrikta bili su od 8. do 14. maja učesnici treninga 50/50 u Evropskom omladinskom centru u Budimpešti.

 

Ovaj trening, organizovan za učesnike iz BiH prvi put nakon 20 godina, namijenjen je službenicima koji rade sa mladima, ali i mladima iz čitave BiH.

 

Valja istaći i to da je na treningu čak 6 od oko 30 učesnika došlo upravo iz našeg grada.

 

Član Predsjedništva Savjeta mladih Brčko distrikta Vladimir Kanostrevac nije krio zadovoljstvo kako je protekao trening i samom tom činjenicom da je tamo bilo najviše njegovih kolega/ca.

 

„Zaista je bilo sjajno vidjeti da među učesnicima najviše ima učesnika iz Brčkog. S obzirom da smo kao krovno tijelo pomogli Ministarstvu civilnih poslova i Savjetu Evrope u organizaciji treninga i vidjeli njegov značaj iskoristili smo sjajnu podršku svih naših medija da ispromovišemo poziv na trening, kako bi ga vidjelo što više naših mladih i uspjelo je, veoma sam zadovoljan. To je jedna latentna borba za naše mlade i način da u sitnim apoenima vraćamo dug našem gradu. ”

 

Ni ostali učesnici ne kriju impresije iz Budimpešte.

 

” Imali smo priliku da se upoznamo sa situacijom u brojnim lokalnim zajednicama u BiH i da stvorimo širu sliku kako funkcioniše BiH na raznim nivoima i NVO sektor u njoj i što je najvažnije da ostvarimo nove kontakte i sjajnu saradnju sa Savjetom Evrope. Već imamo poziv na događaj u Strazburu.“, kaže Aleksandar Pantelić, član Vijeća/Savjeta mladih Brčkog.

 

On dodaje da su program naročito obogatili treneri i predavači, te obraćanja zvaničnika Savjeta Evrope, što je učesnicima dalo jedinstvenu priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem ove međunarodne organizacije.

 

Domaćini treninga bili su Ministarstvo civilnih poslova BiH i Savjet Evrope, uz podršku 3 krovna tijela mladih BiH .

 

Među učesnicima iz Brčkog bili su i predstavnik Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta, te zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Bimal raspisuje konkurs za radno mjesto

  • Objavljeno u Brcko

logo bimal

 

Kompanija BIMAL raspisuje konkurs na poziciji Asistent projekta.
Uslovi: VSS smijer - arhitektura ili građevinarstvo, radno iskustvo 2 godine na istim ili sličnim poslovima, dobro poznavanje rada u Auto CAD-a i/ili drugog softvera za crtanje.

Više...

Zbog potražnje moguće poskupljenje: Velike oscilacije cijena peleta na svjetskom tržištu

 

EU godišnje potroši više od 20 miliona tona peleta, a države evropskog bloka stimulišu korištenje ovog energenta kroz svoj program smanjenja korištenja fosilnih goriva.

 

U početku masovnog korištenja peleta, uočena je velika šarolikost u kvalitetu tog proizvoda, a upravo zbog toga je i uspostavljena standardizacija peleta.

 

U Banjaluci će uskoro, tačnije u petak biti otvorena podružnica Instituta za bioenergiju iz Beča.

 

 

Gosti će tom prilikom biti ugledni gosti, stručnjaci iz oblasti iskorištavanja biomase, tu će biti i predsjednik Svjetske asocijacije za bioenergiju iz Stokholma, ali i delegacija Evropskog savjeta za pelet.

 

Budući direktor podružnice Instituta za bioenergiju Goran Ivanović rekao je da je trenutno velika oscilacija cijena peleta na svjetskom tržištu, piše RTRS.

 

– Teško je i plasirati proizvode zbog nagle potražnje. A moguće je da će zbog velike potražnje rasti i cijene – rekao je Ivanović.

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Piletina prethodnih dana pojeftinila zbog uvoza

  • Objavljeno u BiH

 

Pileće meso u RS i BiH pojeftinilo je proteklih dana za oko deset procenata, a na pad cijena najviše je uticao uvoz jeftine piletine iz Turske.

 

Istakao je to za “Glas Srpske” potpredsjednik Koordinacije udruženja peradara-živinara BiH i direktor kompanije “Madi” iz Tešnja Edin Jabandžić, naglašavajući da je situacija na tržištu žitarica i dalje izuzetno teška i nepredvidiva.

 

- Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske, koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama marketa, što je za moj pojam donekle ilegalno. S druge strane žitarice, kao najvažniji imput proizvodnje, nisu pojeftinile ni fening i cijene su abnormalno visoke - rekao je Jabandžić.

 

 

On je istakao da je veoma nezahvalno prognozirati šta će se dešavati sa cijenama piletine u narednom periodu.

 

- Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo zavisni od stranog tržišta i globalnih kretanja - naglasio je Jabandžić i dodao da odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije mnogo olakšao domaćim proizvođačima, budući da cijena te žitarice nije smanjena.

 

Direktor klaonice peradi “Perutnina Ptuj” iz Poveliča kod Srpca Velibor Popović naglasio je da će, ukoliko dođe do sniženja cijene sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

 

- Kada je riječ o kukuruzu, koji je osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u februaru prošle godine cijena tone iznosila je 330 KM, ove godine od 630 do 650 KM, a u prvoj sedmici maja tona kukuruza bila je 730 KM. Problem imamo i sa nabavkom sirovina, a tu je i poskupljenje električne energije od januara za 43 odsto - rekao je Popović.

 

Predsjednik Udruženja peradara RS Đuro Cvijić smatra da u narednom periodu neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

 

- Cijena pilećeg mesa žive vage trenutno iznosi oko tri KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do momenta prodaje, jasno je da maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada - kazao je Cvijić.

 

Proteklih mjeseci potrošači u Srpskoj i BiH suočavaju se sa drastičnim poskupljenjem gotovo svih životnih namirnica, a kilogram pilećeg filea, koji je u prosjeku koštao između 10 i 12 KM, u jednom momentu dostigao je čak 16 KM.

 

Iako je u protekle dvije godine pandemija virusa korona dosta uticala na privredu Srpske, prema riječima Velibora Popovića, u radu klanice “Perutnina Ptuj” nije bilo većih problema.

 

- Ne možemo se požaliti da smo imali poteškoće jer je prodaja bila zadovoljavajuća, možda čak i iznad očekivanja. To je karakteristično za krizne situacije jer se ljudi trude da prvo obezbijede zalihe hrane i lijekova - smatra Popović.

 

 

 

 

Izvor: InfoBijeljina

Više...

Privredna komora Brčko distrikta BiH organizuje seriju treninga iz oblasti korištenja digitalnih alata u savremenom poslovanju

  • Objavljeno u Brcko

web aplikacije. cover

 

Preduzeća sa područja Brčko distrikta BiH u jako malom obimu učestvuju u korištenju fondova međunarodnih organizacija. Kako bi se poboljšala znanja i vještine mikro, malih i srednjih preduzeća sa područja Brčko distrikta BiH za učešće u javnim pozivima međunarodnih organizacija i na taj način dobila finansijska podrška u jačanju njihovih biznisa, cilj je organizovati seriju treninga za privredne subjekte.

U sklopu projekta “HelpDesk for business entities”, finansiranog od strane Evropske unije i Vlade SR Njemačke u okviru projekta EU4Business Recovery, Privredna komora Brčko distrikta BiH će organizovati seriju treninga iz oblasti korištenja digitalnih alata u savremenom poslovanju.

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com