Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Četvrtak, 19 Maj 2022

JZU “Zdravstveni centar Brčko” objavila tender za otvoreni postupak javne nabave uređaja za magnetnu rezonancu

  • Objavljeno u Brcko

 

Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ objavila je tender za otvoreni postupak javne nabave uređaja za magnetnu rezonancu (MRI), za koji je rok za primanje ponuda 15.jul tekuće godine.

 

Vrijednost javne nabave, za koju su osigurana sredstva Proračunom Brčko distrikta, je 2.034.000 KM, bez uračunatog PDV-a.

Glasnogovornik JZU „Zdravstveni centar Brčko“ Salih Ibrahimbegović je kazao, da ukoliko sve bude teklo predviđenom dinamikom, očekuju da bi brčansko zdravstvo do kraja godine moglo na raspolaganju imati potrebnu magnetnu rezonancu.

 

Podsjetimo, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge je koncem prošle godine za smještaj i instalaciju uređaja za magnetnu rezonancu izvršilo dograđivanje aneksa zgradi Bolnice, u vrijednosti od 250.000 maraka.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Vijećnici potpisani Memorandum i Sporazum o saradnji između Distrikta i Uprave za indirektno oporezivanje BiH

  • Objavljeno u Brcko

 

 

U Gradskoj vijećnici danas su potpisani Memorandum i Sporazum o saradnji između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, a potpisali su ih gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, šef Policije Distrikta Goran Pisić i direktor Uprave Miro Džakula.

 

Kako je gradonačelnik kazao u svom obraćanju na konferenciji za novinare, radi se o provođenju dobre inicijative koja se uklapa u politiku Vlade Distrikta koja se tiče osiguranja uslova za sjedišta institucija Bosne i Hercegovine da na području Brčko distrikta BiH.

„Uprava za indirektno oporezivanje BiH je za nas neizmjerno važna institucija, s obzirom da se od njenog rada i angažmana obezbijedi praktično oko 83 posto budžeta Distrikta i važna nam je spremnost Uprave da u Brčkom uspostavi sjedište svog centra za obuku. Mi smo se Sporazumom obavezali da će Distrikt isfinansirati izgradnju centra na osnovu idejnih rješenja i projekata koje ponudi Uprava. Dok taj objekat ne bude gotov, mi smo, uz razumijevanje šefa Policije i Policije Brčko distrikta BiH, stvorili pretpostavke da Uprava krene s radom u zgradi Policije“, izjavio je Kadrić dodajući da će Uprava koristiti raspoloživ prostor Policije za obuke svojih zaposlenika kojih trenutno ima preko 2.000.

 

Direktor Uprave Miro Džakula iskazao je svoje zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Memoranduma i sporazuma o saradnji, ističući da je Uprava ključna institucija za fiskalnu stabilnost Bosne i Hercegovine i svih nivoa vlasti države.

 

„Na razgovoru s gradonačelnikom Kadrićem došli smo na ovu zajedničku ideju za koju smo dobili podršku, te se zahvaljujemo i Policiji Brčko distrikta BiH u čijoj zgradi smo dobili adekvatne prostorije za formiranje našeg nastavničko-školskog centra. Dakle, u Brčkom će se napraviti zgrada sa amfiteatrom, učionicama, salama, jedan referentni centar za obuku kao što to imaju i druge carinske uprave od Austrije, Njemačke i drugih zemalja“, kazao je direktor Džakula. On je dodao da će se Uprava potruditi da budući nastavno-školski centar bude od koristi svima, pa i gradu Brčkom, kao mjesta gdje će se vršiti obuke saradnika Uprave iz Hrvatske, Srbije i drugih evropskih poreznih administracija.

 

Potpisivanju je prethodio sastanak kojem su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Vlade Željko Antić, predsjednik Skupštine Siniša Milić, zamjenik Ivo Filipović kao i delegacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a uslijedio je obilazak prostorija koje će biti stavljene na raspolaganje Upravi u svrhu obuka u zgradi Policije Brčko distrikta BiH.

Više...

Ruska podružnica Googlea najavila bankrot

 

Američka kompanija Google kaže da njegova ruska podružnica planira podnijeti zahtjev za bankrot jer ne može platiti osoblje i dobavljače, prenijeli su danas ruski državni mediji.

 

Ruska podružnica podnijela je obavještenje o svojoj namjeri da proglasi bankrot nacionalnom registru Fedresurs nakon zapljene bankovnog računa u Moskvi.

 

“Zapljena je učinila neodrživim funkcionisanje ruske kancelarije, uključujući zapošljavanje i plaćanje zaposlenih u Rusiji, plaćanje dobavljačima i prodavcima i izmirivanje drugih finansijskih obaveza“, saopćeno je.

 

Google, koji je ranije obustavio svoje poslovanje u Rusiji, saopćio je da će nastaviti pružati svoje besplatne usluge tamo, među kojima su pretraga, YouTube, Gmail, Maps, operativni sistem Android i prodavnica aplikacija Play.

 

Izvor: N1

Više...

Washington odlučno podržava kandidaturu Finske i Švedske u NATO

 

Sjedinjene Američke Države su u srijedu izrazile odlučnu podršku zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

 

“Srdačno pozdravljam i odlučno podržavam historijsku kandidaturu Finske i Švedske”, rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

 

Demokratski predsjednik je u saopćenju rekao da “jedva čeka da sarađuje sa američkim Kongresom i saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji odbrambeni savez u historiji”.

 

Ove dvije skandinavske zemlje predale su u srijedu službenu kandidaturu.

 

Iako su tokom historije bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

 

Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle, konkretno pod vojnu zaštitu drugih evropskih zemalja i na kraju i SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.

 

Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.

 

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu podršku i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.

 

No, Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovo usprotivila pristupanju ove dvije zemlje.

 

Ankara optužuje Švedsku da je “rasadnik terorističkih organizacija” poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za “terorizam” i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.

 

Američki državni sekretar Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, sastao se u srijedu u New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.

 

“S razlogom smo zabrinuti za sigurnost. Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomatijom”, istakao je turski ministar ostavljajući otvorena vrata rješenju.

 

Izvor: N1

Više...

Objavljena velika prognoza za ljeto, evo šta čeka Balkan

 

Najpoznatiji svjetski meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za ljeto za cijelu Evropu.

 

Navodi da Portugal, Španiju i Italiju čeka vruće razdoblje sa dosta "temperaturnih uspona i padova" tokom cijele sezone.

 

Svaki toplotni talas će na tom području trajati sedmicu ili dvije i karakterisaće ga rekordne temperature, ali njih bi trebalo da prekinu spori olujni sistemi koji će dovesti do pada temperatura i padavina.

 

Južni dio Evrope očekuju rekordne vrućine, s naletima oluja. Slično prošlom ljetu, gradovi širom Balkana ove godine mogu očekivati ​​veći broj dana s temperaturama iznad 32 stepena Celzijusovih.

 

U Bukureštu je 2021. zabilježeno 35 dana s temperaturama od ili iznad 32 stepena Celzijusova. Slično je bilo i s Atinom u kojoj je bilo 67 dana s temperaturom od najmanje 32 stepena, što je znatno iznad uobičajenog prosjeka od 46 dana.

 

 

Meteorolozi AccuWeathera za ovu godinu predviđaju da će temperature prelaziti 32 stepena između 31 i 38 dana u Bukureštu te između 55 i 63 u Atini.

 

Vrući periodi biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021.

 

U drugoj polovini ljeta trebalo bi da bude više grmljavinskog nevremena nego u prvoj. Međutim, oni vjerovatno neće biti dovoljno rašireni da prekinu probleme do kojih će dovesti razdoblje suše.

 

AccuWeather navodi da bi grmljavine mogle biti dvosjekli mač, u smislu da će donekle ublažiti razdoblje suša, ali da će donijeti ozbiljne vremenske nepogode, uključujući oluje koje bi mogle oštetiti usjeve pšenice i kukuruza.

 

Ljetne vrućine ne bi trebalo tako da pogode sjeverni dio Evrope kao onaj južni, kažu meteorolozi.

 

Izvor:Nezavisne.com

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com