Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Petak, 20 Maj 2022

Turković na sjednici ministarskog komiteta VE govorila i o BiH i o Rusiji

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr. Bisera Turković obratila se danas ministrima vanjskih poslova 46 država članica Vijeća Evrope na zasjedanju 132. komiteta ministara u italijanskom Torinu.

 

"Integritet međunarodnog sistema utemeljenog na pravilima, ključnog za našu kolektivnu sigurnost, ugrožen je ruskom agresijom na Ukrajinu. Duboko žalimo što Ruska Federacija ne poštuje sve obaveze prema međunarodnom pravu, kao i preuzete političke obveze, te stojimo uz ostatak svijeta u osudi ove neopravdane i ničim izazvane agresije. Osobito zbog gubitka nevinih života i neselektivnih napada na civilne ciljeve u Ukrajini", navela je, između ostalog, ministrica u obraćanju skupu kojim je predsjedavao Luigi Di Maio, ministar vanjskih poslova Italije.

 

Kako je istakla, Vijeće Evrope ima moralni i politički autoritet, kao i jedinstvene mehanizme da pruži veoma važan doprinos rješavanju problema s kojima se suočavamo.

 

Pokušajmo da ih iskoristimo, da ojačamo stabilnost našeg kontinenta, zasnovanu na slobodi i poštovanju ljudskih prava – dodala je.

 

Također, u govoru zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH navedeno je nekoliko činjenica o situaciji u Bosni i Hercegovini.

 

"Bosna i Hercegovina želi ponoviti važnost Evropske konvencije o ljudskim pravima i njenog jedinstvenog sistema za zaštitu ljudskih prava na cijelom kontinentu. Dostignuće Vijeća Evrope je da svi Evropljani imaju pravo žalbe Evropskom sudu za ljudska prava. U tom smislu, dozvolite mi da vas uvjerim u našu snažnu predanost provedbi njegovih odluka u vezi sa grupom predmeta Sejdić-Finci.

 

Shodno tome, uz tekuće rasprave o izmjenama izbornog zakonodavstva i eventualnim pratećim promjenama Ustava, one moraju biti urađene isključivo u skladu sa standardima, principima, vrijednostima EU i u skladu sa zahtjevima koji proizilaze iz odluka Evropskog suda za ljudska prava. Čvrsto smo uvjereni da nijedan politički dogovor ili rješenje koje proizilazi iz ovih razgovora ne bi trebalo da bude prepreka ili onemogućavanje njihove pune implementacije.

 

Ovo je također jedan od 14 prioriteta koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi otvorila pregovarački proces za članstvo u EU. Dok udvostručujemo naše napore da napravimo odlučujući iskorak u ovom pitanju, nastavit ćemo računati na tako dragocjenu pomoć Sekretarijata, Venecijanske komisije i država članica", rekla je.

 

 

Izvor: Radio Sarajevo

Više...

Brčko: Promovisana knjiga “Gluho doba dana” autora Hakije Karića

 

Promocija knjige poezije „Gluho doba dana“ autora Hakije Karića održana je sinoć u Islahijetu Brčko. „Gluho doba dana“ je zbirka poezije i pojavljuje se nakon pauze od skoro deset godina kada je izašlo posljednje Karićevo pjesničko ostvarenje „Ukradeni mjesec“ (2013.). Recenzenti knjige, koja je štampana u izdanju Književnog kluba Pablo Neruda, su Žarko Milenić, Ibrahim Kajan i Mehmed Đedović.

 

Đedović je na promociji napomenuo da je Hakija Karić cio život u književnosti i novinarstvu te je njegova najnovija knjiga jedna nova, originalna pjesnička priča, koja je po mnogo čemu posebna i zavređuje pažnju čitalačke javnosti.

 

“Hakija Karić je pjesnik s bogatim životnim i književnim iskustvom te njegove pjesme pripadaju onoj vrste poezije koja zastane u uhu čitaoca, ne da se zaboraviti, i tjera na ponovno čitanje. Takvi poetski zapisi najbolje govore sami o sebi i sve književno teorijske interpretacije često su suvišne” rekao je Đedović.

 

Moderator promocije u Brčkom bio je novinar i književnik Suvad Alagić koji kaže da je pjesnik Hakija Karić najnovijom knjigom poezije Gluho doba dana još jednom potvrdio kako posjeduje osebujan pjesnički stil te da je sam naziv njegove najnovije knjige pjesama metafora koja izaziva čitaoca na čitanje i promišljanje.

 

Autor Hakija Karić je govoreći na promociji svoje knjige istakao da je naziv njegove knjige „Gluho doba dana“ metafora za sve gluvoće koje okružuju današnjeg čovjeka.

 

“Puno je gluvoće oko nas koja me kao pjesnika irititira, a poezija je moj način da progovorim o tome. Na primjer, kada svjedočimo prizorima ljudi koji kopaju po kontejnerima”, pojasnio je Karić.

 

 

Stihove iz Karićeve najnovije zbirke pjesama govorila je učenica Gimnazije Ema Bratić uz muzičku podršku na gitari Bajre Jukića Čička.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Održana štabna vježba upravljanja vanrednim situacijama u slivu Save

  • Objavljeno u Brcko

 

Predstavnici Štaba civilne zaštite Hrvatske i nadležnih institucija u BiH u saradnji sa organizacijama okupljenim u okviru projekta Upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save održali su zajedničku štabnu vježbu u Slavonskom Brodu.

 

Tokom vježbe izvedene su dvije simulacije donošenja odluka u slučaju nesreće sa izlivanjem velike količine naftnih derivata sa plovila na lokaciji Slavonski Brod i u slučaju velike poplave na rijekama Una, Vrbas i Sava.

 

U skladu sa međunarodnim uputstvima za izvođenje štabnih vježbi, simulacija je izvedena na osnovu unaprijed pripremljenog glavnog scenarijuma razvoja događaja.

 

Idriz Brković iz Odjeljenja za strateško planiranje u Sektoru za zaštitu i spasavanje Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara istakao je značaj unapređenja praktične saradnje u upravljanju katastrofama i smanjenja rizika od katastrofa.

 

“Ova je vježba posebno značajna zbog regionalne saradnje u oblasti zaštite i spasavanja jer su simulirane sve procedure između država, kao i između različitih struktura zaštite i spasavanja u tim državama. Razmjenom važnih podataka u stvarnoj bi se situaciji značajno doprinijelo ubrzanju djelovanja i protoku informacija”, rekao je Brković.

 

Danijela Ždrale iz Republičke uprave civilne zaštite Srpske ukazala je na značaj preciziranja procedure obavještavanja i načina upozoravanja, pripreme strategije i plana postupanja nakon dobijanja obavještenja o incidentu.

 

“Od posebne je važnosti uključivanje u vježbu svih učesnika iz susjednih država koje u ovakvim situacijama moraju sarađivati jer nesreće na rijeci Savi jednako ugrožavaju stanovnike na obje strane rijeke. Nadamo se da će i u budućnosti biti još ovakvih vježbi”, naveo je Pavo Baričić iz Službe civilne zaštite Slavonski Brod.

 

Simulacije štabnih vježbi u Slavonskom Brodu održane su 18. i 19. maja i druga su, odnosno treća, vježba po redu od pet štabnih vježbi koje će biti realizovane u zemljama sliva rijeke Save.

 

Vježbe će simulirati i analizirati situacije izlivanja opasnih materija ili velikih poplava na drugim lokacijama koje imaju prekogranični uticaj, te zahtijevaju međunarodnu saradnju u odgovoru na nesreću.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Nova sjednica brčanske Skupštine iduće srijede

  • Objavljeno u Brcko

 

Zastupnici brčanske Skupštine, na iduće sedmice zakazanoj redovnoj sjednici, apsolviraće četrdesetak tačaka dnevnog reda, među kojima bi se trebao naći i rebalans Budžeta Distrikta za tekuću godinu i to u drugom čitanju. Pomenuto je dio zaključaka sa jučer održanog sastanka predsjednika Klubova zastupnika.

 

„Prijedlogom dnevnog reda planirano je usvajanje i seta zakona među kojima Izmjene i dopune zakona o praznicima u drugom čitanju, kao i Zakon o civilnim žrtvama rata, te onaj o obnovljivim izvorima električne energije, oba u prvom čitanju, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Dobar ovogodišnji rod jagode i trešnje

  • Objavljeno u Brcko

 

Ovogodišnji rod jagode i trešnje je veoma dobar i ovo voće se trenutno dobro plasira na tržištu po cijeni od 2,5 do tri marke za kilogram jagoda, zavisno od kvaliteta, i oko četiri marke koliko trenutno košta kilogram trešanja.

 

Jagoda je kraljica među voćkama. To je prvo voće koje ubiremo i konzumiramo. U posljednje vrijeme sve više se gaji u plasteniku, odnosno u zaštićenom prostoru.

 

„Ovakav vid proizvodnje daje mnogo veću sigurnost proizvođaču imajući u vidu često nepredvidivo i promjenjivo vrijeme tokom proljeća“, kaže Bahrija Ribić, predsjednik Udruženja savremeni voćar iz Šatorovića

 

On kaže da su proizvođači jagode i trešnje zadovoljni plasmanom ovog voća koje se uglavnom plasira na domaćem tržištu širom BiH.

 

„Problema sa otkupom nemamo i sve uspijemo prodati posebno sada kada je cijena znatno niža nego na početku sezone“, istakao je Ribić.

 

Prema njegovim riječima jagode i trešnje iz Šatorovića se mogu kupiti na više prodajnih mjesta u Brčkom.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Počele pripreme za Marš mira, očekuje se oko 5.000 učesnika

  • Objavljeno u BiH

 

Započele su pripreme za ovogodišnji Marš mira Nezuk - Potočari u sklopu programa obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone" UN-a Srebrenica.

 

Jučer su predstavnici Podobora za Marš mira i Podobora za logističku podršku i realizaciju zajedno sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Federalne uprave policije, Policijske uprave Zvornik, Federalne uprave civilne zaštite, Općine Srebrenica, Općine Sapna i Crvenog križa Tuzlanskog kantona obišli lokacije kampova u cilju izrade prostornog plana kampova za učesnike Marša mira.

 

 

Zbog pandemije izazvane virusom COVID -19 posljednje dvije godine bio je ograničen broj učesnika ovog događaja, te organizatori poručuju da se ovogodišnje pripreme vrše na bazi procjene 4.500 do 5.000 učesnika zbog ukidanja epidemioloških mjera, ali i velike zainteresovanosti učesnika kako iz naše zemlje tako i čitavog svijeta, jer je ovo postao jedan od internacionalnih događaja.

 

Organizatori su pozivali sve zainteresovane da uzmu učešće u ovogodišnjem maršu mira.

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com