Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Subota, 21 Maj 2022

Večeras žrijebanje kvalifikacionih parova na teniskom turniru “Brčko Open 2022”

  • Objavljeno u Sport

  

Tradicionalni 18. po redu teniski ‘fjučer’ “Brčko open 2022” u organizaciji Teniskog kluba „Sol“, praktično starta večeras izvlačenjem parova za glavi dio turnira. Za nagradni fond od 15.000 dolara, od čega pobjedniku pripada 1.500 dolara i 18 ATP bodova, boriće se 64 igrača iz 31 zemlje sa svih pet kontinenata.

 

Kostur turnira će biti pun, što je sigurno uspjeh jer smo prethodno u BiH imali dva turnira gdje nije bilo dovoljno prijavljenih igrača za puni kostur.

 

Žrijebanje parova počinje oko 16 sati i 30 minuta, a već sutra i prvi mečevi u kvalifikacijama“, rekao je direktor turnira Tomislav Đokić. Turnir će, na terenima „Proheme“, trajati narednih devet dana, a trebao bi biti zaključen finalom predviđenim za nedjelju 29. maja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Veče stand-up komedije 22. maja u Domu kulture Brčko sa Peđom Bajovićem

 

Dana 22. maja Brčko će biti u prilici ugostiti vrsnog stand-up komičara Pedju Bajovića koji nam u sklopu svoje turneje po jugoističnoj Evropi dolazi pravo s najvećeg svjetskog festivala komedije "World Comedy Expo".

 

Njegovih prvih 15 godina života i rada u stand-up komediji rezultiralo je s tri tematske cjelovečernje predstave: S NOGU* (*sredstvo za protiv jugonostalgije i jugofobije), MUŠKARAC (o parenju i razmnožavanju) i ROK TRAJANJA.

 

Na samu 15. godišnjicu od svog prvog nastupa (31.01.2005.), Pedja je odlučio pred publiku prvi put izaći s kompilacijskom predstavom koju je nazvao NAJBOLJI’ sat i kusur, a u kojoj se nalaze njegove najbolje fore koje su u tom prethodnom vremenu najviše nasmijale publiku – u našem dijelu svijeta, ali i šire:

 

‘Ko je blesaviji, Amerikanci ili Englezi…ili Japanci? Ili mi.
Koja je razlika između Bosanke i Hercegovca u krevetu ili u novčaniku?
Zašto riječ ‘čimbenik’ zbunjuje Srbina?
Šta se zapravo dogodi kada Hrvati popizde na Slovence?
Zašto Crnogorac još ne spava…?
A, gdje je nestalo makedonsko devojče…?
Koliki je IQ zaljubljenog muškarca?
Koliko to glasova ima žena?
Zašto je i kako toljaga iz raja izašla?
Kada treba početi čitati ‘neprijateljsku’ literaturu?
Sex: ženske face vs. muške misli!
Je li brak stvarno institucija?
Jesu li djeca početak kraja ili kraj početka?
Starenje je prirodna pojava ili međunarodna zavjera?
Šta je strašnije: alkohol ili cigarete? Ili kurve.
Koji je zvuk gori: krc ili klik?
Zašto žene žive duže od muškaraca?
Red, rad ili disciplina?
Pas ili auto: čovjekovi najbolji prijatelj?

 

Još više pitanja i još manje odgovora dobit ćete u ovom druženju s Pedjom u Domu kulture, 22. maja u 19.00h.

 

Svoje ulaznice možete nabaviti u Balkan pubu po cijeni od 7KM ili na dan predstave u biletarnici Doma kulture od 18:00.

Više...

Adis Ahmetović: Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu

 

Član njemačkog SPD-a i Bundestaga Adis Ahmetović mjesecima upozorava da etnonacionalističke snage pokušavaju destabilizirati BiH. U razgovoru za Klix.ba, Ahmetović je govorio na temu rezolucije Bundestaga o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

 

Prije nekoliko dana, u javnosti se pojavila informacija da vladajuće stranke u Njemačkoj okupljene oko Socijaldemokratske partije (SPD) pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a koja je sačinjena zbog separatističkih aktivnosti i insistiranja na "načelu legitimnog predstavljanja" bh. političara Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ).
Govoreći o svom stavu kada je riječ o rezoluciji, Ahmetović ističe dobru saradnju stranaka koje u Bundestagu čine Odbor za vanjske poslove.

"SPD stoji uz BiH i predan je stabilnosti i miru u regiji. Zbog toga intenzivno radimo sedmicama sa parlamentarnim grupama na razvoju prijedloga koje će ovo morati usvojiti što je prije moguće. Zahvalan sam svojoj stranci na ulozi koju ja, kao član Odbora za vanjske poslove i glavni izvjestitelj parlamentarne grupe SPD-a za Zapadni Balkan, imam u pisanju prijedloga. Posebno sam zahvalan svojim kolegama Dietmar Nietanu (SPD), Thomas Hackeru (FDP) i Borisu Mijatoviću iz stranke Zelenih, za dobru saradnju u Odboru za vanjske poslove", kazao je Ahmetović

 

Zastupnik u Bundestagu naveo je da je cilj njemačkog kancelara Olafa Scholza da BiH postane članica EU kao i da se pokrenu postupci za brzi prijem u članstvo država Balkana.

 

"Pozicija federalne Vlade i Bundestaga u odnosu prema Zapadnom Balkanu, posebno BiH nikad nije bila jasnija. Kancelar Scholz želi pokrenuti ubrzan prijem u članstvo EU i integrirati šest balkanskih zemalja. On je bezrezervno opredijeljen za teritorijalni integritet i suverenitet BiH", istakao je Ahmetović.

 

Ranije je zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović (SPD) naveo kako Ahmetović u Bundestagu ima malo drugačiju ulogu od one specijalnog izaslanika budući da takva uloga ne postoji. Ahmetovića smo pitali postoji li neslaganje između njega i Juratovića o detaljima rezolucije.

 

"Uz tako važan prijedlog, važno je i da postoji konstruktivan dijalog. Ovo se dogodilo unutar SPD-ove parlamentarne grupe kao i sa strankom Zelenih i parlamentarnom grupom stranke FPD. Zahvalan sam što smo na kraju uspjeli producirati prijedlog koji se može usvojiti jednoglasno i koncenzusom", komentirao je Ahmetović.

U dokumentu rezolucije, do kojega je došao portal Istraga.ba, navedeno je da "načelo legitimnog predstavljanja" treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

 

"Pozicija njemačke vlade je nedvosmislena. Mi stojimo na strani demokratskih sistema koji se temelje na građanstvu. Samo prevazilaženjem etničkih podjela u državi, će ona moći postići politički, društveni i ekonomski uspjeh", istakao je Ahmetović

 

Budući da su opći izbori u BiH raspisani, ali novac za njihovu provedbu još uvijek nije obezbijeđen, Ahmetović podržava stavove visokog predstavnika u našoj državi da je finansiranje izbora zakonska obaveza, te da je Vijeće ministara dužno odobriti novac za njihovo održavanje.

 

"Podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmita i dijelimo njegove stavove. Izbori u jesen 2022. godine u BIH će biti održani. Poduzet će se sve potrebne mjere. Mi kao SPD i ja kao glavni izvjestitelj njegove parlamentarne grupe za Zapadni Balkan također smo to veoma jasno istakli prošle srijede kada je Schmit bio gost Odbora za vanjske poslove", kazao je Ahmetović.

 

Istakao je da njemačka vlada stoji uz BiH i njen narod, kao i da je potrebno uvesti sankcije onima koji rade na njenoj dezintegraciji.

 

"Najsnažnije osuđujemo pokušaje secesionizma. Dodik i Čović trebaju biti sankcionisani zbog pokušaja da podijele državu", zaključio je.

 

Izvor; Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com