Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Nedjelja, 22 Maj 2022

Tuzla dobila kafić u kojem rade osobe s Down sindromom

  • Objavljeno u BiH

 

U Tuzli je jučer svečano otvoren "Klub Zmajevo srce", kafić u kojem rade osobe s Down sindromom i drugim invaliditetima.

 

- Prošle godine smo realizovali projekat koji se pokazao izuzetno uspješnim. Osobe s Down sindromom su radili kao konobari u tuzlanskim kafićima. Roditelji su bili zainteresovani da nastavimo s projektom, ali i osobe s Down sindromom jer kroz rad ostvaruju komunikaciju s ljudima i druže se. San je postao java. Uz pomoć institucija, privrednika, udruženja... danas u Tuzli imamo mjesto gdje rade osobe s Down sindrom i drugim vrstama invalidteta. Ima ih 10-ak, ali mi pozivamo i sve druge zainteresovane da nam se pridruže - kaže Omer Isović, predsjednik Udruženja "Zmajevo srce".

Osobe s Down sindromom nisu krili sreću zbog posla koji su dobili. Pozivaju građane Tuzle da dođu na kafu, sok ili tortu. Petkom poslije džuma-namaza služit će svim posjetiocima u Turalibegovoj džamiji besplatnu kafu.

 

- Jednostavno žele razgovarati s ljudima. Žele se družiti - kaže Isović.

 

Saša Šunjka, osoba s Down sindromom, i prošle godine je bio konobar u tuzlanskim kafićima. Danas je zajedno s Irmelom Peranović presjekao vrpcu i otvorio kafić.

 

- Trebao sam ići s roditeljima na more, ali sam odlučio da ostanem i radim. Želim od zarađenog novca da kupim bazen - kaže Šunjka.

 

Projekat je na početku bio humanitarnog karaktera ali, ističe Isović, sada će se težiti da bude samoodrživ i isplativ za osobe koje su radnoangažovane.

 

 

 

Izvor: Fena

Više...

U Brčkom održan skup o istraživanju nematerijalne kulturne baštine

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je jučer u organizaciji BZK Preporod održan stručno-naučni skup na temu „Nematerijalna kulturna baština Brčkog i okoline“. Predstavljen je i zbornik radova koji je nastao kao rezultat projekta istraživanja nematerijalne baštine brčanskog kraja.

 

Predsjednica BZK Preporod Brčko Adisa Osmić-Smajić je kazala kako se u realizaciju projekta istraživanja nematerijalne kulturne baštine Brčkog krenulo krajem 2020.godine te da je jučerašnji skup završna manifestacija projekta.

 

- Projektna ideja je podrazumijevala istraživanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa ovog područja, njegovu promociju, popularizaciju i dokumentiranje. Na naš poziv prijavilo se više od dvadeset zainteresiranih autora sa temama iz oblasti usmenog narodnog književnog stvaralaštva, vjerskih tradicijskih običaja i jezičkog naslijeđa. Učesnici skupa su razmijenili iskustva stečena u toku istraživanja odabranih tema i ukratko predstavili svoje radove, a osim njih imali smo i goste koji su, također, govorili o svojim iskustvima u oblasti istraživanja i zaštite ovog vida kulturnog naslijeđa - izjavila je Osmić-Smajić.

 

Među učesnicima projekta bila je i dr. Nirha Efendić, kustosica za usmenu poeziju Etnološkog odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH.

 

- Moj prilog ovom istraživanju su prinosi koje Alije Nametak zabilježio u Brčkom 1956.godine. Riječ je o više od pedeset folklornih zapisa koje je Nametak prikupio u gradu i okolnim mjestima. Među njima sam izdvojila nekoliko balada, pronašla njihove inačice iz drugih područja Bosne i Hercegovine i uradila varijantsko promicanje u kojem sam nastojala pokazati brčanskog pjesnika na djelu- izjavila je Efendić.

 

Inicijator projekta dr. Enes Kujundžić je kazao da je nematerijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine još uvijek nedovoljno istraženo područje našeg kulturnog naslijeđa.

 

- Nakon što je Generalna skupština UNESCO-a 2006. godine usvojila Konvenciju o očuvanju nematerijalnog kulturnog naslijeđa, a koju je Bosna i Hercegovina potpisala 2009.godine, ova tema sve više dobija na aktuelnosti. Ovaj skup je prvi korak ka jednom širem projektnom istraživanju koje će ići u pravcu stvaranju institucionalnih pretpostavki za stručni uvid stanja nematerijalne baštine na terenu: koji su oblici te baštine živi, ko su nositelji te tradicije i kako elemente te baštine opisati i smjestiti u odgovarajuće institucije, kao što su muzeji i audio-vizuelni arhivi - izjavio je Kujundžić.

 

On je naglasio da je posebno važno pitanje kako ova saznanja dovesti u vezu sa obrazovnim sistemom jer sintagme kulturna baština i nematerijalna baština još uvijek nisu prisutne u nastavnim planovima i programima naših škola.

 

 

Izvor: Fena

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com