Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Ponedjeljak, 23 Maj 2022

PLANET OBUĆA BRČKO– NOVA KOLEKCIJA PROLJEĆE/LJETO 2022

 

U sve trgovine najvećeg maloprodajnog lanca obuće “Planet obuća” kao i NOVI web shop www.planet-obuca.ba stigla je NOVA KOLEKCIJA PROLJEĆE/LJETO 2022!

U novoj kolekciji “Planet obuće” pronaći ćete nove modele ženskih špagerica, modnih natikača u pastelnim bojama, comfort baletanki, muške casual cipele i patike te dječje svjetleće patike, baletanke i sandale sa anatomskim uloškom idealne za uživanje u toplim proljetnim i ljetnim danima.

 

Požurite u Vama najdražu trgovinu “Planet obuća” u Brčkom, na adresi Bulevar mira bb, Sava centar i za predstojeće tople dane za sebe i svoje najdraže, izaberite novi par obuće.

 

Pored nove kolekcije u “Planet obući” Vas očekuje i posebna akcija -50% popust na izdvojene modele.

 

I to nije sve!

 

Sada najdraže modele omiljenih brendova “Planet obuće” možete pronaći, pregledati i kupiti iz udobnosti svog doma i to putem NOVE REDIZAJNIRANE web stranice: www.planet-obuca.ba, kao i Olx shop-a: PlanetObuca - OLX shop - OLX.ba i ostvariti online popust od -20% na sve artikle, uključujući i modele NOVE kolekcije PROLJEĆE/LJETO 2022.

 

Posjetite nas i uvjerite se u najveći izbor i najniže cijene!

Više...

U Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturnih različitosti

 

U organizaciji Mreže „Promoviši pozitivno“, Ureda OSCE-a u Brčkom i novoosnovanog Vijeća nacionalnih manjina, danas je i u Brčkom obilježen Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

 

Cilj obilježavanja je, između ostalog, pokazati da je Brčko mjesto istinske tolerancije, suživota i suradnje, istaknuli su organizatori.

 

Ovim povodom na Trgu mladih je upriličena podjela promotivnih materijala, a potom u Skupštinskoj sali i debata na temu „Jačanje suradnje Vijeća nacionalnih manjina i vladinog i nevladinog sektora u Brčkom“ na kojoj su sudjelovali predstavnici Ureda OHR-a i OSCE-a, čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti te predstavnici nevladinih organizacija.

 

„Današnji skup dokaz da međunarodne institucije kao što je i ured OSCE-a u Brčkom nastoje podržati izgradnju tolerancije, suživota i, na kraju krajeva, i kroz novoformirano Vijeće nacionalnih manjina, želimo pomoći i u jačoj saradnji nevladinog sektora s Vijećem, ali i svakako s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti te nacionalnih kulturnih udruga koja su ovdje s nama“, kazao je Admir Kadić, ispred Mreže „Promoviši pozitivno“.

 

Presjedavajući Vijeća nacionalnih manjina, Asmir Husić tijekom današnje debate istaknuo je kako je vrlo važno promovirati kulturne različitosti koje su prisutne u Distriktu.

 

„Upravo zato smo tu kao Vijeće nacionalnih manjina da doprinesemo i pokažemo kulturalnu različitost našeg grada i da pokažemo da je ona zapravo bogatstvo Brčko distrikta BiH“, kazao je Husić.

 

Skupštinsko Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava godinu dana je radilo na formiranju Vijeća manjina s ciljem pružanja podrške kulturnim, ideološkim, ali i drugim različitostima, naglasila je danas Milijana Simić, presjedavajuća Povjerenstva.

 

„Nama je drago što su se nakon formiranja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju okupili, napravili ovakve aktivnosti i promovirali svoje udruge i svoje vrijednosti“, kazala je Simić.

 

Današnju aktivnost podržao je i Ured gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

 

„Mi smo svi različiti jer smo jedinstveni i upravo zbog toga je posebnost ovog cijelog svijeta; bez raznolikosti bilo bi nam vrlo dosadno. Sigurna sam da i Brčko distrikt BiH može upravo prenijeti poruku da tri konstitutivna naroda, naše Vijeće nacionalnih manjina i svi ostali savršeno predstavljaju Distrikt baš onakav kakav jeste – različit, ali tako savršen“, kazala je savjetnica gradonačelnika Tea Ružić.

 

Na današnjoj debati usvojeno je nekoliko zaključaka od kojih je svakako najznačajniji da je Brčko distrikt do sada postigao dovoljnu razinu tolerancije i suživota, ali i da to i dalje, konstantno, treba nadograđivati za što je naročito zadužen nevladin sektor.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Prezentovana idejna rješenja za multifunkcionalnu gradsku dvoranu u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

U Gradskoj vijećnici danas je održana izložbena prezentacija 8 prvorangiranih rješenja po raspisanom konkursu za izradu idejnog rješenja gradske multifunkcionalne dvorane, gdje su se zainteresovani mogli upoznati s detaljima i razgovarati o izloženim rješenjima.

 

Kako je u svom obraćanju novinarima kazao gradonačelnik Esed Kadrić, Vlada Distrikta se duži niz godina bavi pitanjem gradske dvorane te je u zadnjih godinu dana intenzivirala pripreme za početak izgradnje ovog važnog infrastrukturnog objekta u Distriktu za potrebe lokalnih sportskih klubova.

 

„Danas smo prezentovali idejna rješenja multifunkcionalne gradske dvorane koje je naručilo Odjeljenje za javne poslove u prošlom mandatu, a koje nismo mogli prezentovati zbog pandemije korona virusa i praktično je Vlada u međuvremenu izradila projektni zadatak i proslijedila Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj kako bismo krenuli s projektovanjem dvorane sa zatvorenim bazenima“, kazao je Kadrić, dodajući da je Vlada angažovala Građevinsko-geološki institut iz Tuzle za provjeru kvalitete sadašnje konstrukcije gradskih bazena. „Procijenjeno je da možemo inkorporirati jedan od ponuđenih koncepata na postojeće konstrukcije gradskih bazena i da se gradi nova dvorana. Inicijalno je obezbijeđeno oko 2,5 miliona maraka za početak izgradnje ovog objekta“, izjavio je Kadrić.

 

Nenad Radojković, šef Pododjeljenja za javne objekte u Odjeljenju za javne poslove, kazao je da je konkurs za izradu idejnog arhitektonskog rješenja gradske dvorane i bazena proveden u 2020. godini s ciljem da se dođe do kvalitetnog rješenja koje će poslužiti za nastavak projektnih aktivnosti koje se tiču izrade prostorno-planske i projektne dokumentacije.

 

 

„U posljednje dvije godine sukobljavaju se dva koncepta, jedan se odnosi na maksimalno iskorištavanje postojećih objekata uz nastavak radova na izgradnji dvorane i zatvaranja postojećeg bazena, a drugi koncept se odnosi na novu izgradnju jednog od ponuđenih idejnih rješenja na toj ili nekoj drugoj lokaciji. Prije godinu dana je Vlada donijela zaključak da se radovi nastave na postojećim objektima i nakon izvršenih ispitivanja i analize, dobili smo konačan nalaz da su objekti upotrebljivi uz odgovarajuće sanacione radove. Ovdje su danas prezentovana idejna rješenja Zavoda kako bi se realizovalo prethodno spomenuto u smislu sagledavanja najbolje varijante za implementacije ovog projekta“, pojasnio je Radojković.

 

 

Izložba idejnih rješenja u galeriji Vijećnice bit će otvorena do 27. maja 2022. godine, te se pozivaju svi građani, a naročito sportski radnici, da posjete istu i iskažu svoje mišljenje. Ujedno, građani mogu učestvovati u anketi u vezi s idejnim rješenjima dostupnoj putem linka: http://vlada.bdcentral.net/Content/Read/idejna-rjesenja-sc-brcko

 

Više...

Ako ove godine planirate ljetovanje na crnogorskom moru - ovo su cijene

 

Na budvanskoj rivijeri u ovom trenutku boravi više od 15.000 gostiju. Sezona u Crnoj Gori je uveliko počela, a sudeći po zvaničnoj statistici cijene su već dosta porasle - i u prodavnicama, ali i u kafićima i restoranima.

 

U hotelima u Budvi je smješteno oko 6.850 gostiju, a oko 8.100 je u privatnom smještaju. U privatnom smještaju najbrojniji gosti su iz Ukrajine, Rusije, Srbije, Bjelorusije te Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o hotelima, slična tržišta su kao prošle godine – Albanija, Srbija, Francuska, Engleska, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Turska kao i Crna Gora.

 

"U Crnoj Gori boravi više gostiju nego prošle godine, a predsezona je i počela u martu, a lani tek u junu. Ipak, nije realno očekivati da ostvarimo rezultate koje smo imali u rekordnoj 2019. godini, s obzirom da još uvek nemamo goste sa svih tržišta kao prije pandemije. Situaciju dodatno otežava situacija sa ratom u Ukrajini", rekao je predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Ranko Jovović, piše Blic.

 

S druge strane, zvanična statistika pokazuje prilično poskupljenje. Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021. godine u Crnoj Gori su u prosjeku veće za 11,2 posto pokazuju novi podaci Uprave za statistiku te zemlje.

 

Novi izvještaj govori da su najviše poskupjeli energenti i osnovne životne namirnice, ali da su značajan rast cijene zabilježile i u ugostiteljskim objektima.

 

Najviše je poskupilo gorivo 42,6 posto za godinu dana, zatim hljeb i žitarice za 35,9 procenata i povrće za 30 posto. Benzin jutros u Crnoj Gori košta 1,7 eura (oko 3,34 KM), a dizel 1,72 eura (3,38 KM) po litru.

 

Poskupile su i ostale životne namirnice koje će turisti kupovati u prodavnicama, a to je povuklo cijene i brze hrane na ulicama i usluge u restoranima.

- ulje 25,1 posto
- mlijeko i jaja 18,7 posto
- kafa i čaj 17,2 posto
- slatkiši 13,6 posto
- meso 12 posto

 

Na mjesečnom nivou, pak, inflacija je donekle usporila.

 

Izvor: Blic

Više...

Nova poskupljenja: Znate li koliko sada košta paleta drva

 

Zbog drastičnog skoka cijena svih roba i usluga u bh. entitetu RS unazad tri mjeseca, odnosno straha da će pred jesen sve biti još skuplje, mnogi su se već sad upustili u nabavku ogrijeva.

Međutim, šokirali su se kad su od prodavaca čuli koliko će para morati da iskeširaju, kako bi se obezbijedili za predstojeću zimu.

 

"U julu prošle godine nabavio sam tri palate, koje sam platio 540 KM. Međutim, ove godine sam odlučio da drva nabavim ranije, jer ova situacija s poskupljenjima nimalo ne obećava. Računao sam na to da je poskupio i ogrijev, ali ni sanjati nisam mogao cijenu koju mi je rekao prodavac", ističe Miroslav Č. iz Banja Luke za Srpskainfo.

 

Kako kaže, ostao je bez teksta kada je čuo da paleta košta 240 KM, što znači da bi istu količinu drva platio čak 720 KM.

 

"Zaista ne znam zašto su drva toliko poskupila. Jeste skočila cijena goriva, ali da je paleta otišla za preko 30 posto, nije mi jasno. Kad sam prodavca pitao zašto je to tako, rekao je da su, pored poskupljenja goriva, morali da podignu i dnevnice, odnosno da jedva mogu da nađu radnike. Pretpostavljam da je jedan od razloga i to što su građani požurili da se što prije snabdiju ogrijevom, tako da je potražnja u ovom periodu daleko veća nego ranijih godina. Umjesto tri, zasad sam kupio samo jednu paletu, jer za više, trenutno, nemam para. Takođe, nadam se da bih negdje, možda, mogao da nađem i malo jeftinije, pa nisam htio da se zalijećem i toliku količinu kupujem odjednom. Mada, plašim se da kod nas, kako vrijeme prolazi, sve može da bude samo skuplje", navodi Miroslav.

 

U udruženjima potrošača navode da je činjenica da su mnoga domaćinstava, upravo kako bi izbjegli da ih na jesen dočekaju više cijene, ogrijev krenuli da nabavljaju na proljeće.

 

"Zna se da je jesen naskuplje godišnje doba, a s obzirom na to kako se poskupljenja nižu, plašimo se da će ove godine biti jedna od težih do sada". poručuju iz ovih udruženja.

 

Izvor: Srpskainfo

Više...

Brčko: Filmom “Za nju vrijedi umrijeti” okončano obilježavanje 30 godina 108/215. Viteške motorizovane brigade

  • Objavljeno u Brcko

 

Prikazivanjem igrano-dokumentarnog filma „Za nju vrijedi umrijeti“ po scenariju i u režiji Lejle Zvizdić,u brčanskom Islahijetu okončano je višednevno obilježavanje tridesete godišnjice od formiranja 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike BiH.

 

 

„Film prati životni put brigadnog generala ARBiH Safeta Hadžića, koji je bio jedan od ključnih ljudi u organizaciji i odbrani Sarajeva”, rekao je u ime organizatora Uruženja demobilisanih boraca ARBIH 1992-95-Brčko distrikta i Udruženje građana dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljani – Brčko, sekretar Amir Sinanović, dodavši da mu je veoma drago što je pomenuti film nakon nedavne promocije u Sarajevu, odmah prikazan baš u Brčkom.

 

Inače do kraja godine udruženje je predvidjelo još dva značajna događaja, a to je otvaranje Spomen sobe brigade, kao i promocija već sačinjene Monografije 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko, precizirao je Sinanović.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Promovisana knjiga Enesa Pašalića “Ogledi o Brčkom”

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji Legata Ekmečić Brčko, u prepunoj sali brčanske Gradske biblioteke,ovog vikenda je promovisana knjiga „Ogledi o Brčkom“ autora, našeg sugrađanina, diplomiranog sociologa profesora Enesa Pašalića.

 

Knjiga koja se bavi kultivisanim prostorom Brčkog kao mjestom zajedničkog življenja pokušava da tom prostoru pristupi problemski jer se do sada taj pristup ogledao u jako skromnom faktografskom redanju podataka o Brčkom.

 

„Ja ovdje polazim od problematiziranja pitanja: ‘Zašto Brčko kao relativno urbana sredina od Osmanskog perioda pa do danas, koja je porodila čitav niz uspješnih pojedinaca i kolektiviteta, još uvjek se nije izdiglo na nivo modernog grada?’. To podrazumjeva postojanje samosvijesti, odnosno svijest o svom istorijskom trajanju, koje je objektivizirano u mjestima sjećanja kao što su knjige, zavičajne zbirke ili muzeji“, istakao je pored ostalog autor Enes Pašalić.

 

Brčko, smatra autor, nema ni svoju takozvanu intelektualnu elitu koja čuva standarde i sjećanje na grad Brčko.

 

„Nažalost, mi nemamo kulture sjećanja niti objektivizacije kroz tu prizmu povijesnog trajanja Brčkog nego se naše sjećanje svelo na neku vrstu oralno-komunikativnog sjećanja pojedinaca i grupa koje se prenosi s generacije na generaciju, a ne institucionalizirano sjećanje“, istakao je Pašalić.

 

Simboličko-praktični pogled kroz analizu pokazuje da se Brčko može posmatrati i kao „čvorište, odnosano čvor BiH“.

 

„Sama Bosna je čvor. Dakle nalazi se u jednom vječnom zagrljaju ljubavi i mržnje bosanskih različitosti. Temeljno pitanje jeste: ‘Na koji način, ili razvezati taj čvor ili naći modalitete zajedničkog življenja’“, akcentirao je Enes Pašalić.

 

O samoj knjizi su pored autora vrlo nadahnuto i stručno govorili profesori doktori Asim Mujkić, Vahidin Preljević, Fehim Hadžimuhamedović te fra Petar Matanović.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com