Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Utorak, 24 Maj 2022

Inspektorat Brčko distrikta BiH od idućeg mjeseca na novoj lokaciji

  • Objavljeno u Brcko

 

Kroz narednih deset dana Inspektorat Brčko distrikta bi trebao u potpunosti biti preseljen na novu lokaciju, odnosno u prostorije bivše zgrade Policije Brčko distrikta, gdje će imati bolje uvjete za rad, jer umjesto dosadašnjih 16 ureda, na novoj lokaciji bit će im na raspolaganju 24 službene prostorije.

 

Potvrdio je ovo šef Inspektorata Adnan Drapić dodavši kako, iako je u tijeku preseljenje, inspektori redovno obavljaju svoj posao po službenoj dužnosti i zahtjevima stranaka.

 

„Trenutno je u tijeku selidba inventara i spisa, a u narednom razdoblju dodatno će uslijediti i dodatna rekonstrukcija zgrade; radit će se nova fasada, promjena stolarije i krova tako da bit će puno posla“, kazao je Drapić.

 

Ono što je sigurno, s preseljenjem u staru zgradu Policije, ne samo da će zaposlenici imati bolje uvjete, nego će i komunikacija sa strankama biti uveliko olakšana.

 

Izvor Radio Brčko

Više...

Danas potpis ugovora: Svim rudarima povećanje plata za 230 KM

  • Objavljeno u BiH

 

Danas će u 14:30 sati u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu biti potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

 

Najavljeno je ovo iz Vlade FBiH, što znači da je postignut dogovor sa sindikatom rudara.
Kolektivni ugovor će potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

 

Podsjećamo da je Vlada FBiH proteklih dana sa Sindikatom radnika rudnika FBiH postigla dogovor o produženju kolektivnog ugovora, kao i povećanju plate svim radnicima u rudnicima za 230 KM.

 

– Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plata a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće desiti da oni koji već imaju velike plate dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plate da dobiju mala – rekao je nedavno Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka.

 

Također, dogovoreno je da ćemo iskoristiti vrijeme do nove godine da u okviru socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Elektroprivrede BiH i RMU Banovići budu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji bi trebao imati moderniju formu – kazao je Džindić.

Istakao je da je dobro da je sindikat shvatio da restruktuiranje rudnika nema alternativu i da taj proces mora biti završen.

 

Džindić je naglasio da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

 

Izvor: Vijesti.ba

Više...

Mladićev general priznao genocid u Srebrenici: Pročitajte pismo zločinca Radislava Krstića

  • Objavljeno u BiH

 

Osuđeni ratni zločinac, general Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa tzv. VRS, priznao je da je u Srebrenici počinjen genocid u kojem je i on učestvovao!

 

U pismu koje je uputio prije mjesec dana Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove u Hagu, kojim predsjedava sudija Carmel Agius, zločinac Krstić moli da ga se nakon dvije trećine izdržane zatvorske kazne pusti na slobodu, saznaje Faktor.

 

- Želio bih da ovo pismo bude dio javne evidencije, kako bi moje potpuno prihvatanje odgovornosti za zločine za koje sam osuđen pred MKSJ, moje iskreno kajanje i moje iskreno izvinjenje mogli pročitati svi – navodi Krstić.

 

Iako nigdje u pismu ne spominje riječ genocid, već zločine, general koji je zajedno sa osuđenim ratnim zločincem Rakom Mladićem umarširao u Srebrenicu 11. jula, naglašava kako "u potpunosti prihvata presudu Žalbenog vijeća u mom predmetu".

 

A u presudi stoji:

- Žalbeno vijeće je jednoglasno odlučilo da je 1995. u Srebrenici počinjen genocid. Snage bosanskih Srba izvršile su genocid protiv bosanskih Muslimana. Oni koji smišljaju i realizuju genocid teže da liše čovječanstvo raznolikog bogatstva koje mu daju nacionalnosti, rase, etničke grupe i vjere. To je zločin protiv cijelog čovječanstva, jer škodi ne samo grupi koja je na meti uništenja, nego cijelom čovječanstvu. Radislav Krstić je proglašen krivim za pomaganje i podržavanje genocida. Gospodin Krstić je znao da time što dozvoljava da se koriste resursi Drinskog korpusa čini značajan doprinos pogubljenju zatvorenika, bosanskih Muslimana. Iako dokazi sugeriraju da Radislav Krstić nije bio pristaša tog plana, on je kao komandant Drinskog korpusa dozvolio Glavnom štabu da zatraži resurse Drinskog korpusa i njima se posluži. Žalbeno vijeće je jednoglasno osudilo Radislava Krstića na 35 godina zatvora – stoji između ostalog u presudi Žalbenog vijeća od 19. aprila 2004. godine.

 

Zločinac Krstić u pokajničkom pismu, tvrdi kako će ako ga puste na slobodu živjeti kod kćerke u Beogradu, da se neće baviti politikom, pričati o svom slučaju, negirati zločine niti veličati druge koji su osuđeni.

 

Osnivanjem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i imenovanjem sudije Agiusa na njegovo čelo, uvjeti za puštanje na prijevremenu slobodu zločinaca drastično su se promijenili. Do prije nekoliko godina dovoljno je bilo odležane dvije trećine kazne. Sama činjenica da je 28. marta ove godine Krstiću istekao taj period, kao i pokajničko pismo, ne znači i da će Sud donijeti odluku da narednih osam godina provede na slobodi.

 

Zločinac Krstić je prvi general tzv. VRS koji je priznao da je u Srebrenici počinjen genocid, koji je priznao svoju odgovornost, koji se izvinjava i moli preživjele za oprost, ali tokom sudskog procesa negirao je krivicu i nije tokom svojih iskaza u Haškom tribunalu, iako je raspolagao svim podacima, dao niti jednu informaciju o masovnim grobnicama, primarnim ili sekundarnim, ko je još odgovoran za genocid, uopće nije sarađivao.

 

Na haškom suđenju zločincu Mladiću iskaz je davao kao svjedok odbrane Milenko Jevđević, načelnik veze u Drinskom korpusu.

 

Haško tužilaštvo tada je kao dokaz predočilo presretnuti razgovor oficira tzv. VRS u kojem je Jevđević učestvovao o broju i vrste prikupljene "stoke" s područja Žepe i Srebrenice, od 2. avgusta 1995. godine, nekoliko dana nakon zauzimanja UN-ovih zaštićenih zona i pokolja koji je uslijedio. U razgovoru je oficir Zvorničke brigade Dragan Obrenović upitao Krstića, može li dobiti svjedoka Jevđevića i dobio potvrdni odgovor. Obrenović, osuđen na 17 godina zatvora zbog progona Srebreničana, potom je upitao, gdje treba odvesti još jedan kamion sa stokom.

 

- Mi tvrdimo da ste to Vi na tom razgovoru - suočila je svjedoka tužiteljica Abeer Hasan pustivši razgovor između Krstića, svjedoka Jevđevića i Obrenovića.

- Je l' vi radite dolje? - upitao je Krstić.

- Sve ide po planu - obavijestio je Krstića sagovornik Obrenović.

- Ni jednog živog ne smijete ostaviti - poručio je potom general Krstić.

 

Radislav Krstić je prva osoba koju je Haški tribunal osudio za genocid u Srebrenici. Prvostepenom presudom osuđen je na 46 godina robije, dok je drugostepenom smanjena zatvorska kazna na 35 godina. Generala Krstića uhapsili su pripadnici SFOR-a 2. decembra 1998. godine.

 

Pravosnažna presuda Krstiću prva je u kojoj je Haški tribunal utvrdio da je tzv. VRS u Srebrenici počinio genocid. Ova presuda bila je osnov da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju odgovornom za nesprečavanje i nekažnjavanje genocida. Ovaj sud je po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, 2007. donio ovu presudu kojom je Srbija postala prva i jedina država u svijetu presuđena za zločin genocida.

 

Nakon pravosnažne presude, Krstić je 2004. bio upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne. U britanskom zatvoru su ga nožem napali i ranili zatvorenici, nakon čega je 2013. prebačen u Poljsku.

 

Krstić je u dva navrata tražio da bude prijevremeno pušten na slobodu. Odbijen je njegov zahtjev iz decembra 2016, a potom i 2019. godine kada se pozvao na zakone Poljske. Osoba koja izdržava kaznu od 25 godina, što je odlukom poljskog suda najduže koliko Krstić može izdržavati u ovoj zemlji, ima pravo podnijeti zahtjev za uvjetno prijevremeno puštanje nakon što je izdržala kaznu od 15 godina.

 

Ovaj zločinac je u ljeto 2013. godine odbio da svjedoči na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

 

Zločinac Mladić, u pratnji Krstića, kojeg kako se i čuje doziva "'ajde Krle, 'ajde Krstiću" kasno poslijepodne 11. jula ušao je u Srebrenicu.

 

- Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikoga praznika srpskoga, poklanjamo srpskome narodu ovaj grad. I napokon došao je trenutak da se, poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru - izjavljuje Mladić pred kamerama.

 

 

 

Izvor: Faktor

Više...

Ispunjeni svi uvjeti: Poznato kada bi trebale početi isplate porodiljama u TK

  • Objavljeno u BiH

 

Isplata naknada svim porodiljama u Tuzlanskom kantonu može početi od 1. juna, jer je resorno ministarstvo centrima za socijalni rad uputilo sve potrebne naloge, potvrdio je danas kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović.

 

Nezaposlene majke, koje su djecu dobile od 1. aprila ove godine, imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 996 KM, što je prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine, u trajanju od 12 mjeseci od dana rođenja djeteta. Pravo na naknadu imat će i porodilje kojima je naknada za vrijeme porodiljskog odsustva manja od 996 KM, a naknada će iznosit onoliko kolika je razlika do prosječne plaće u FBiH.

 

- Vlada TK danas je usvojila odluku, koja će uz uredbu, potrebne izmjene zakona i instrukciju ministarstva, biti poslana centrima za socijalni rad da bi krenula primjena. Nadamo se da će isplate krenuti od 1. juna, a rok primjene je od 1. aprila, tako da će ta sredstva biti refundirana kroz isplate - rekao je Muhamedbegović.

 

Također, kada su u pitanju djeca rođena od 1. aprila 2021. do 31. marta 2022. godine, Vlada je utvrdila i da će sve majke dobiti jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta za u iznosu od 996 KM.

 

Izvor: Faktor

Više...

Brčansko Pravobranilaštvo svojim radom spriječilo odliv više od sedam miliona maraka budžetskog novca

 

Brčansko Pravobranilaštvo u minuloj godini je ovdašnju Vladu i institucije Distrikta zastupalo u preko 7.000 sudskih predmeta. Od toga oko 2.500 predmeta je zaključeno, dok je u procesu još približno njih 4.500.

 

“U pomentim predmetima za Distrikt je dosuđen finansijski iznos od 845.000 maraka, a istovremeno je odbijen, kao neosnovan, 41 predmet u kojem je Distrikt bio tužena strana. Po ovom osnovu, spriječen je budžetski odliv, odnosno sačuvano, više od sedam miliona maraka“, istakla je šefica Pravobranilaštva Ilinka Gavrić.

 

Od ukupnog broja vođenih sudskih postupaka odluke suda su ubjedljivo u korist Distrikta.

 

„Procentualno iskazano to je omjer od 87 posto za Distrikt i svega 13 procenata presuda u korist druge strane, što je objektivno pokazatelj dobrog, odnosno uspješnog rada brčanskog Pravobranilašta”, zaključila je šefica Ilinka Gavrić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

U Sloveniji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja, osoba stigla s Kanarskih ostrva

 

Nakon što su prvi slučajevi majmunskih boginja registrovani u nekoliko država u Evropi i svijetu, prvi slučaj ove bolesti zabilježen je i u Sloveniji.

 

Direktor Centra za infektivne bolesti u ovoj državi Mario Fafangel potvrdio je kako je u Sloveniji registrovan prvi slučaj majmunskih boginja i to kod osobe koja je u državu stigla s Kanarskih ostrva.
"Obavijestili smo sve međunarodne institucije o prvom slučaju u Sloveniji. Sada obavještavamo kontakte zaraženih. Međutim, ono što treba naglasiti jeste da ovo nije karantenska bolest i nije spolno prenosiva bolest. Ona se prenosi bliskim kontaktom", rekao je Fafangel.

 

Također, naglasio je kako je majmunske boginje epidemiološki lakše liječiti u odnosu na koronavirus.

 

"Period inkubacije je od 5 do 21 dan. Zaraznost se javlja kada se pojave simptomi. Ovo nije novi virus, a rizik za opću populaciju se ocjenjuje kao nizak", ističe Fafangel.

 

Načelnica Klinike za infektivne bolesti i febrilna stanja Tatjana Lejko Zupanc naglasila je kako bolest ne predstavlja veliki zdravstveni rizik, ali promjene na koži mogu ostaviti ožiljke.

 

"Važno je da zaražene osobe izbjegavaju bliske kontakte. Osim malo podsjeća na vodene kozice. Ako osoba ima respiratorne simptome, respiratorni sekret je također zarazan. Terapija nije potrebna, izuzev pacijenata koji imaju teže poremećaje imunološkog sistema", naglašava Zupanc.

 

Ipak, naglašava kako su trudnice i mala djeca u većoj opasnosti.

 

"Zaražene osobe trebaju izbjegavati i kontakt s kućnim ljubimcima jer se i oni mogu zaraziti i biti tzv. 'rezervoar' za dalje infekcije. Vakcine koje štite od velikih boginja štite i od majmunskih boginja. Dostupni su i lijekovi. Većini zaraženih nije potrebna hospitalizacija", rekla je Zupanc.

 

Povodom prvog slučaja majmunskih boginja u Sloveniji javnosti se obratila i načelnica Sektora za prevenciju bolesti pri Ministarstvu zdravstva Mojca Gobec koja je poručila kako zvaničnici prate stanje u vezi ove bolesti.

 

"U Sloveniji smo postupili kako treba. Prijetnja po javno zdravlje opće populacije je relativno niska, ali se mora učiniti svaki napor kako bismo zaustavili prijenos infekcije. Ministarstvo zdravstva će preduzeti mjere ukoliko bude potrebno", zaključila je Gobec.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Danas sunčano vrijeme u BiH, poslijepodne mogući lokalni pljuskovi

 

Danas će u BiH preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne ponegdje u Bosni su mogući slabi lokalni pljuskovi.

 

Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32 stepena celzija.

 

Sutra u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana porast naoblake, što ponegdje na sjeveru, sjeverozapadu i sjeveroistoku Bosne može usloviti pljuskove. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 26 do 32, u sjevernim područjima Bosne do 34 stepeni celzija.

 

Prekosutra (četvrtak) će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 °C.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Roditelji razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog razbolijevanja učenika na Jahorini

  • Objavljeno u BiH

 

Roditelji učenika petog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" Banja Luka, nakon što su im djeca tokom boravka u školi u prirodi na Jahorini prošle sedmice dobila stomačne tegobe i završila na infuziji, razmatraju da podignu kolektivnu tužbu.

 

Slučajevi učenika koji su na četvorodnevnoj školi u prirodi u hotelu "Nebojša" na Jahorini dobili teške stomačne tegobe privukli su veliku pažnju javnosti jer su u pitanju deseci djece iz tri osnovne škole iz dva grada.

 

Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banja Luke.

 

Kako je za Nezavisne rekao Dragan Malić, otac dječaka koji je na Jahorini dobio stomačne tegobe te završio na infuziji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jedna učiteljica je samoinicijativno na Jahorini prikupila uzorak stolice jednog učenika i odnijela na analizu.

 

- Dobila je razultate da je u uzorku prisutan rota virus. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće da tako veliki broj djece u tako kratkom vremenu osjeti tegobe, jer po objašnjenju nekih ljekara s kojima smo razgovarali to se ranije nije dešavalo - rekao je Malić.

 

Kazao je da je u turi u kojoj je bio njegov sin sigurno je oko 50 posto djece ispoljilo simptome.

 

- Nas su iz agencije koja je organizirala putovanje, ali i iz škole, uvjeravali da će sve biti u najboljem redu. Roditelji su tražili da djeca idu u drugi hotel, pa čak i da ga skuplje platimo, ali su oni to kategorički odbijali - naveo je Malić.

 

Istakao je da roditelji razmišljaju o podizanju kolektivne tužbe ili nekom drugom pravnom lijeku, te da će se posavjetovati s pravnicima.

 

Da se o podizanju tužbe razmišlja, potvrdila je za Nezavisne i jedna majka đaka Osnovne škole "Branko Radičević" koji je na Jahorini boravio prethodne sedmice.

 

- Neki roditelji su otišli da rade nalaz krvi i stolice, pa ako se pokaže da nije virus već nešto drugo, onda će u tom slučaju podići tužbu - rekla je ona.

 

Dodala je da neki roditelji razmišljaju da podignu tužbu bez obzira na ishod urađenih nalaza, jer se slučajevi učenika koji su se razboljeli ponavljaju.

 

- Djeca su drugu noć počela da povraćaju, u petak navečer su ih vratili kući. Mi smo ih dočekali kod škole u dva sata ujutro. Bilo je strašno kako su izgledali i djeca, ali i učiteljice, koje su pored njih provele čitavu noć - kazala je ova majka, koja navodi da zna za primjer učenika iz drugih škola koji su boravili u nekom drugom hotelu, te da ta djeca nisu imala stomačne tegobe.

 

Nakon razbolijevanja učenika iz škole "Petar Kočić" iz Prijedora, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a i Inspekcije za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Istočnog Sarajeva izvršili su kontrole u hotelu "Nebojša", poslije čega su iz ovog hotela kazali da su uzeti uzorci hrane uredni.

 

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je, nakon novog slučaja, obustavilo sve daljnje učeničke ekskurzije u kojima bi djeca trebalo da borave u hotelu "Nebojša". Naložena je i vanredna inspekcijska kontrola.

 

Izvor: Nezavisne

Više...

Veliki požar u fabrici stiropora u Bihaću

  • Objavljeno u BiH

 

Veliki požar u Bihaću jutros je zahvatio fabriku austrijske firme Austrotherm koja se bavi proizvodnjom stiropora.

Portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je da je jutros došlo do velikog požara u austrijskoj kompaniji u naselju Kamenica/Turija te da su vatrogasne i policijske ekipe na terenu.

 

- Policiji je požar prijavljen jutros u 7.15 sati. Vatrogasna jedinica iz Bihaća pokušala je ugasiti požar, ali bezuspješno jer je on u kratkom roku uzeo maha. Evakuisani su svi uposlenici, kao i stanovništvo iz kuća koje se nalaze u blizini fabrike - rekao je Beganović za Faktor, dodajući da za sada nema informacija o povrijeđenima.

 

Također, još nije poznat uzrok požara. Beganović dodaje i da su na mjestu događaja ekipe Civilne zaštite.

 

- Angažirani su svi resursi. Upućen je poziv i Elektrodistribuciji da isključe struju, a imamo informaciju da unutar fabrike ima plina, te se strahuje i od eksplozije. Obustavljen je saobraćaj u oba smjera u blizini fabrike. Kako se radi o fabrici stiropora, koji je veoma zapaljiv, pribojavamo se da će šteta biti izuzetno velika - rekao je Beganović.

 

 

Pogon Austrotherma u Bihaću pušten je u rad 2008. godine i zapošljava nekoliko stotina radnika. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja raznih vrsta toplotnih izolacija.

 

Izvor: Faktor

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com