Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Ponedjeljak, 30 Maj 2022

Obavještenje za stipendiste Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

  • Objavljeno u Brcko

 

Poziv za dostavljanje izvještaja i izjava o namjenskom utrošku sredstava za školsku 2020/21 godinu.

 

Odjeljenje za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obavještava stipendiste koji su potpisali Ugovore o stipendiranju u 2021. godini da su obavezni u skladu sa članom 2. stav 5. Ugovora o stipendiranju dostaviti Izvještaj i izjavu o namjenskom utrošku sredstava za dodjelu stipendija što prije, a najkasnije do 30.09.2022. godine.

Studentima koji ne dostave potrebnu dokumentaciju do naznačeng roka izvršiti će se obustava isplate stipendija.

Obrazac Izvještaja i Izjave možete skinuti na linku ispod.

Također, podsjećamo stipendiste koji nisu preuzeli svoj primjerak Ugovora o stipendiranju da to učine što prije.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Pododeljenje za visoko obrazovanje i nauku na broj telefona: 049/216-894 ili na adresi Reisa Džemaludina čauševića br. 60 (Treća osnovna škola).

Link http://ob.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=ba7169ac-577a-487a-972a-e99c968650bc&langTag=bs

Više...

Objavljen poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu donacija za udruženja koja za cilj imaju poboljšanje položaja penzionera

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine objavilo je Poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu tekuće donacije za udruženja građana koja za cilj imaju poboljšanje društveno-ekonomskog položaja penzionera.

 

Poziv je otvoren do 13.05.2022. godine.

Poziv možete preuzeti na ovom linku http://sap.bdcentral.net/Publication/Read/2022-05-30-javni-poziv-poboljsanje-polozaja-penzionera?lang=bs

Više...

Brčko: Obilježen Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze

  • Objavljeno u Brcko

 

Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Brčkom danas je povodom Svjetskog dana oboljelih od ove bolesti organizovalo druženje svojih članova i predstavnika drugih udruženja u Omladinskom centru u Brčkom, s ciljem probuditi svijest javnosti o samom oboljenju i svim teškoćama s kojima se nose oboljeli od multiple skleroze.

 

 

“Udruženje oboljelih od multiple skleroze u Brčkom djeluje petnaest godina i broji preko 40 članova, mada prema podacima kojima raspolažemo, u Brčkom ima više od 100 oboljelih od ove bolesti”, kaže Slavica Jekić, predsjednica udruženja.

 

Jekić je kao najvažniji rezultat rada ovog udruženja navela pravo da preko Fonda zdravstvenog osiguranja oboljeli jednom godišnje borave 21 dan na banjskom liječenju.

 

„Takođe, obezbijeđen je interferon beta, medicinsko sredstvo koje usporava napredovanje bolesti i naših 15 do 20 pacijenata to prima. Ostalih lijekova, nažalost nema, osim pulsne terapije koja se prima u bolnici”, dodaje Slavica Jekić.

 

Obilježavanju dana Oboljelih od multiple skleroze danas je prisustvovao i Nedim Hamzabegović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta koji kaže da je Vlada opredijeljena da ovim kategorijama građana pomogne maksimalno gdje je to moguće u skladu sa postojećim zakonskim regulativama.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oboljelih od multiple skleroze Udruženje oboljelih od ove bolesti u Brčkom je u subotu u centru grada organizovalo uličnu akciju na kojoj je zainteresovanim građanima podijeljen informativno–edukativni materijal kroz koji su upoznati o udruženju, ciljevima udruženja, ali i samoj bolesti i načinima borbe za što kvalitetniji život oboljelih.

 

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest centralnog živčanog sistema (mozga i leđne, tj. kičmene moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca. Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnom nivou koji učestvovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multipa sklerozi kao globalnom problemu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Policija BD BiH nije obezbjeđivala utakmicu između NK Trešnjevka i NK Mladost Gornje Živinice

  • Objavljeno u Brcko

 

Pojedini mediji objavili su vijest pod naslovom “Navijači u Maoči utrčali na teren pa s igračima pretukli sudije”, u kojoj se navodi da je susret Prve lige Tuzlanskog kantona između NK Trešnjevka i NK Mladost Gornje Živinice u Maoči prekinut.

 

Između ostalog, u tekstu se navodi da “Policija koja je obavezna osiguravati jedan ovakav događaj, nije reagovala i sa strane je pratila šta se na terenu dešava.” Uz tekst je objavljen i videosnimak.

 

S obzirom na pominjanje Policije u negativnom kontekstu i činjenicu da navedena fudbalska utakmica nije odigrana u Maoči, Brčko distrikt BiH, već na lokalnom igralištu NK Koraj, u mjestu Koraj, opština Lopare, u cilju istinitog informisanja javnosti, saopštavamo da Policija Brčko distrikta BiH nije obezbjeđivala navedenu utakmicu i da nije mjesno nadležna za postupanje po predmetnom događaju.

 

Policija Brčko distrikta BiH putem međupolicijske saradnje pružiće maksimalnu pomoć u istraživanju predmetnog događaja.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Navijači i igrači pretukli sudije, policija nije reagovala

  • Objavljeno u BiH

 

Susret Prve lige Tuzlanskog kantona između NK Trešnjevka i NK Mladost Gornje Živinice prekinut je nakon što su igrači i navijači koji su utrčali na teren napali sudije.

 

Susret je održan u Koraju, a gosti su vodili sa 2:0.

 

U jednom trenutku drugog dijela navijači su utrčali na teren, igrači domaćih su im se pridružili i krenuo je napad na sudije.

 

Na jednom od video snimaka možemo vidjeti kako huligani stižu do sudije i udaraju ga.

 

Sudije na meču su bile Agan Ramić iz Tuzle sa pomoćnicima Amirom Husićem i Nedimom Babajićem.

 

Izvor: BDC

Više...

GSS Brčko distrikta domaćin Medicinskog kursa Gorske službe spašavanja

  • Objavljeno u Brcko

 

Proteklog vikenda Gorska služba spašavanja Brčko distrikt BiH je bila domaćin drugog vikenda Medicinskog kursa Gorske službe spašavanja. Kurs je održan u prostorijama GSS Brčko distrikt BiH u Islamovcu kod Brčkog, dok je prvi vikend kursa održan u Planinarskom domu Ormanj kod Sarajeva.

 

Na kursu su prisustvovala 32 polaznika iz GSS stanica Sarajevo, Brčko distrikt BiH, Zenica, Zavidovići, Visoko i Tuzla. Kurs je koncipiran kroz teoretsku i praktičnu nastavu GSS medicine u vidu individualne i kolektivne obuke. Svi polaznici kursa pokazali su značajnu motivisanost i želju za učenjem i radom.

 

Kurs je uspješno završilo i 7 pripadnika GSS Brčko distrikt BiH.

 

Tokom kursa u Brčkom svi gosti iz drugih stanica imali su priliku da plove rijekom Savom i upoznaju se sa ljepotama rijeke Save, čemu se posebno zahvaljujemo članovima Nautičkog kluba Brčko, koji su i po lošem vremenu izašli u susret i upriličili nezaboravnu plovidbu.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Javni poziv za dodjelu sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture

  • Objavljeno u Brcko

 

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine objavilo je Javni poziv za dodjelu sredstava donacija za neprofitne organizacije iz oblasti sporta i kulture.

 

Odobrena sredstava za ovu svrhu predviđena su u iznosu 1.450.000,00 KM.

Javni poziv ostaje otvoren do 30. 11. 2022. godine.

Javni poziv možete preuzeti na ovom linku http://prsk.bdcentral.net/content/DownloadAttachment/?id=7b960a15-180b-4846-a872-e5ca8f7e6571&langTag=bs

Više...

U Brčkom večeras koncert grupe “Legende”

 

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2022“ večeras sa početkom u 20 časova u Domu kulture biće održan koncert grupe „Legnde“.

 

Grupa ‘Legende’ je srpski bend osnovan u Beogradu 1988. godine, kada i objavljuje svoj prvi album. Grupu su, osnovali Zoran Dašić – Daša, vođa grupe, tekstopisac, kompozitor, gitarista i tamburaš i Lazar Marin – Laza, gitarista i prateći vokal. Prva koncertna sezona grupe počela je na Bogojavljanje 19. januara 1995. godine, koncertom u beogradskom Sava centru i do februara 2019. godine je održano 59. koncerata u istoj dvorani. Tradicija se nastavlja, i svaka nova koncertna sezona započinje u Sava centru, zatim grupa “Legende” nastavlja sa turnejom po gradovima širom Srbije, regiona i inostranstva.

 

Do danas grupa “Legende” je održala preko hiljadu i četiristotine koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD, Rusiji i Francuskoj.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Danas u BiH oblačno s pljuskovima, evo kad nam stiže razvedravanje i ljetne temperature

 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno sa pljuskovima i slabom grmljavinom.

 

Vjetar će biti slab većinom južnog smjera, a u sjevernim područjima vjetar sjevernog smjera.

 

"Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C, na jugu zemlje do 25°C", stoji u prognozi FHMZ-a.

 

Što se tiče sutrašnjeg dana, iz FHMZ-a najavljuju umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme u BiH.

 

"U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se očekuju pljuskovi sa grmljavinom. Bez padavina na jugu. Vjetar slab većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C, na jugu do 29°C", navodi se na stranici FHMZ-a.

 

U srijedu se u BiH očekuje umjerena naoblaka, a u poslijepodnevnim satima sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom u centralnim i istočnim područjima.

 

"U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 19°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C, na jugu zemlje do 32°C", navedeno je u prognozi.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Kilogram meda u BiH koštat će 20 KM, pčelari ne žele povećavati cijene proizvoda

  • Objavljeno u BiH

 

Nakon dvije teške godine, pčelari u Bosni i Hercegovini se nalaze u prilikama koje im idu na ruku. Ovogodišnju sezonu najavljuju plodonosnom, a cijena meda, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, koštat će u prosjeku 20 KM.

 

Ovogodišnje proljetne vremenske prilike pogoduju pčelama koje se trenutno nalaze na nekoliko ispaša, što nije bio slučaj lani i u 2020. kada su se pčelari suočavali s velikim problemima.

 

Prinosi meda u ovoj godini trebali bi biti veći i kvalitetniji, a tome doprinosi i zimska njega roja, prehranjivanje i liječenje društava, što je rezultiralo dobrim proljetim razvojem pčela.

 

"Imali smo manjih pčelinjih gubitaka, ali smo iz zimskog i proljetnog perioda izašli s relativno snažnim i zdravim pčelinjim zajednicama. U području Posavine, Odžaka, Modriče i Svilaja bagrem je u fazi prolaska, rezultati su bili solidni, međutim, u drugim područjima, poput Sarajeva i njegove okoline, sada se on otvara i pčele su zdrave za kupljenje nektara i njegovo skladištenje u košnicu", kaže za Klix.ba predsjednik Saveza pčelara Federacije Bosne i Hercegovine Rehad Deljo.

 

Globalne ekonomske prilike utjecale su svakako i na poskupljenje pčelarskog repromaterijala, međutim, proizvođači meda i ostalih proizvoda saglasni su da neće povećavati cijene u ovoj godini, u kojoj očekuju i prinose meda od kadulje, koji se kao rijetka vrsta pojavljuje svake četiri sezone.

 

"Nakon dvije godine relativno slabih rezultata u pčelarstvu, mi konačno sada imamo normalniju, zdravu i perspektivniju pčelarsku godinu, u kojoj očekujemo značajne rezultate. Kada je riječ konkretno o cijenama meda, ona će i ove godine biti okvirno deset eura, u zavisnosti od vrste i kvaliteta“, dodaje Deljo.

 

Potražnja meda na bh. tržištu znatno je veća od proizvodnje, a ono na što posebno upozoravaju pčelari je patvoreni med, ali i onaj uvozni koji je izrazito lošeg kvaliteta.

 

"Mi smo spremni za fer i poštenu tržišnu utakmicu, ali s kriminalnom i patvorenjem imamo zaista velikih problema. Naš med ima dokazan kvalitet i u tom segmentu ima potražnju, kupca, tržište i svakako budućnost. Imamo potencijale da proizvodimo samo pola potreba našeg tržišta, što znači da postoji prostor za nove i mlade pčelare koji imaju šansu kroz sferu zapošljavanja i samozapošljavanja“, naglašava Deljo.

 

Kvalitetan domaći med se može prepoznati na više načina. Pravi med, bio on kristalisan ili ne, prvo morate pomirisati, nakon toga ga kašičicom nanijeti na jezik i podignuti na nepce. Ako osjetite sitne kristale koji se lako tope, riječ je o kvalitetnom, odnosno pravom medu. S druge strane, ako su kristali izuzetno oštri te imate dojam da ste pijesak ili staklo stavili na nepce, onda je riječ o patvorenom, odnosno lažnom medu.

 

Godišnji prinosi meda u Bosni i Hercegovini u ranijim godinama su iznosili od sedam do 12 kilograma po košnici, što je daleko od rezultata pčelarskih velesila poput Kine, Rusije, Argentine i Meksika.

 

"Međutim, naši pronosi se mogu povećati većom brigom, tehnologijama i inovativnim pristupima. Moramo redovno investirati u ovu proizvodnu oblast, uvoditi nove garancije te se uz sve to baviti naukom i edukacijama", smatra sagovornik portala Klix.ba.

 

Od uloge pčele najmanju korist imaju pčelari, u odnosu na ekosistem i društvo u cijelosti, a to su prema riječima Delje prepoznali i nadležni u našoj zemlji, sa kojima pčelari nastoje poboljšati prilike.

 

Iako još uvijek nisu zadovoljni iznosom podsticaja, pčelari su od države dosad dobili jednu od izmjena koja se odnosi na plaćanje dijagnostike razorne zarazne bolesti legla, odnosno američke gnjiloće, a u proceduri je i usvajanje pravilna o ocjenjivanju kvaliteta meda.

 

"Naši podsticaji sada na nivou Federacije BiH iznose ukupno milion i po konvertibilnih maraka, što je više nego prije nekoliko godina, ali tim činom udjela ipak nismo zadovljni. Mi imamo ukupnu vrijednost proizvodnje koja je veća od dva posto, što je od 40 do 50 miliona KM godišnje te bi nam prema tome trebali pripadati od dva i po do ti miliona maraka podsticaja. To je definisano u novoj strategiji razvoja poljoprivrede, tako da ćemo imati 3,2 ili 3,6 miliona podticaja u narednim godinama", navodi Deljo.

 

Med je najjednostavniji i najjeftiniji proizvod koji nastaje od pčela, koje također čovječanstvu nude još i polen, propolis te matičnu mliječ. Uz med, bh. pčelari bave se još i proizvodnjom pčelinjeg voska, polena, pčelinjeg otrova, ali i matica te rojeva pčela.

 

Izvor: Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com