Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Utorak, 31 Maj 2022

Preminula Segmedina Srna-Bajramović

  • Objavljeno u BiH

 

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović preminula je u 49. godini, potvrđeno je za Klix.ba.

 

Prema prvim informacijama, ona je imala srčani udar.

 

Srna-Bajramović je široj javnosti poznata po 19-godišnjem angažmanu u različitim TV projektima. Bila je novinarka i urednica na Televiziji BiH i RTV Federacije BiH.

Od ulaska u politiku, članica je Socijaldemokratske partije, a obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a.

 

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Federalnom parlamentu.

 

Po struci je diplomirani novinar. Bila je udata i majka dvoje djece.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

EU postigao dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

 

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da je postignut sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u Evropsku uniju (EU).

 

- Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za ruski ratni stroj. To stvara maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat - kazao je predsjednik Evropskog vijeća.

 

Kako prenose strani mediji, dogovoren je i sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u 27 zemalja do kraja ove godine.

 

Zvaničnici EU-a složili su se da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT sistema i zabraniti emitovanje za još tri ruske državne televizije.

 

Lideri država članica Evropske unije postigli su, naime, kasno u ponedjeljak dogovor o zabrani uvoza ruske nafte s izuzećem sirove nafte koja se naftovodom transportuje u Mađarsku.

- Veoma mi je drago da su se lideri uspjeli u principu složiti oko šestog paketa sankcija - rekla je novinarima predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon prvog dana samita EU-a.

 

 

Prema zaključcima samita, čelnici EU-a složili su se "da će se šesti paket sankcija Rusiji odnositi na sirovu naftu, kao i naftne derivate koji se isporučuju iz Rusije u države članice, uz privremeni izuzetak za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom".

 

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte.

 

Sporazum daje važan ustupak Mađarskoj, koja se protivi embargu na naftu, stoga je iz zabrane izuzet naftovod Družba. U međuvremenu, Poljska i Njemačka, koje se snabdijevaju iz sjevernog kraka naftovoda Družba, obećale su da će "smanjiti rusku naftu do kraja godine", kao što će druge učiniti s naftom iz mora, dodala je von der Leyen.

 

Von der Leyen je također potvrdila da su se lideri EU složili da dodijele devet milijardi eura makrofinansijske pomoći Ukrajini, uz finansijsku podršku drugih međunarodnih partnera. U zaključku samita također se osuđuje ruska vojna agresija na Ukrajinu i poziva Rusija da odmah prekine svoje neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu i da odmah i bezuvjetno povuče svoje snage.

 

Izvor: Faktor

Više...

Od juna Njemačka ukida dio nameta na gorivo kako bi snizila cijenu za građane

 

Njemačka savezna vlada uvela je niz mjera koje imaju cilj da olakšaju ekonomski pritisak na stanovništvo. Jedna od mjera je ukidanje dijela poreza koji se plaćaju na gorivo.

 

Od nedjelje do kraja mjeseca avgusta, Njemačka će poresko opterećenje na litar premium benzina smanjiti za 35.2 eurocenti, a na litar dizela 16.7 eurocenti.

 

Porezna olakšica je donešena kako bi olakšala vozačima motornih vozila da se nose sa poskupljenjima. Ipak, benzinske pumpe same formiraju cijenu i nemaju obavezu da je umanje za iznos poreske olakšice.

 

U toku vikenda cijena benzina na njemačkim pumpama iznosila je 2, 129 eura po litri, a dizela 2,026 eura po litri. Ukoliko bi se poreska olakšica u potpunosti provela cijena benzina bi iznosila 1.78 eura po litru, a dizela 1,86 eura po litru, prenosi Suddeutsche Zeitung.

 

 

Više...

Novi izložbeno prodajni salon kompanije Yavuz

  • Objavljeno u BiH

 

Bosanskohercegovačka kompanija za proizvodnju PVC i ALU stolarije Yavuz Company uskoro otvara svoj novi salon prodaje u novoopremljenom poslovnom objektu, u poslovnoj zoni Maline Živinice.

 

Kompanija ima za cilj da se na jedan adekvatan način približi sve većem broju svojih klijenata koji su prepoznali kvalitet PVC i ALU stolarije koji nudi ova firma, osnovana još 2005. godine.

 

Kompanija Yavuz je za ovaj protekli period već izgradila prepoznatljiv brend na bh tržištu prozora, vrata, kliznih ALU i PVC sistema, ALU roletni, komarnika, aluminijskih ograda, pergola i brojnog drugog srodnog asortimana. Također, ova kompanija uveliko učestvuje u izvozu bh proizvoda na ino tržište, jer posjeduje moderno opremljenu fabriku za proizvodnju PVC profila i panela, a prodajni centri sa profesionalnim ekipama montažera pokrivaju sve gradove u BiH.

 

Kompanija Yavuz svoj vidljivi uspjeh postiže uvođenjem novih proizvoda u asortiman, praćenju trendova u gradnji, certificiranjem proizvoda u ovlaštenim laboratorijama, stalnom edukacijom zaposlenika i odabirom dobavljača koje pokreću iste vrijednosti.

 

U Yavuzu ističu da je zadovoljstvo korisnika usluga ove firme, temelj uspješnosti koja se zasniva na profesionalnim, motiviranim zaposlenicima, te savremenoj ogranizaciji i saradnji. Sastavni dio radnog procesa su sigurnost, pouzdanost, tačnost i kvalitet usluga.

 

Rođeni u Bosni, ostajemo u Bosni.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Veliki uspjeh učenika i zaposlenika Muzičke škole u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Muzička škola u Brčkom aktivno radi 72 godine i upravo pred rođendan škole i godišnji koncert učenika koji će se održati 08.06.2022. godine sa početkom u 19h u Domu kulture Brčko, iz škole stižu sjajne vijesti za ljubitelje umjetnosti i građane Brčko distrikta BiH.

 

Naime, u ovoj školskoj godini učenici i njihovi profesori sa odsjeka za klavir, harmoniku, gitaru, violinu, solfeggio sjajno su se predstavili na međunarodnim takmičenjima učenika muzičkih škola na raznim takmičenjima u regionu, državi, Evropi i udaljenijim zemljama, gdje su na najbolji mogući način prezentovali svoj rad, umjetnost, kulturu našeg grada.

 

Iako je pandemija COVID 19, uzela svoj danak na svakom polju pa tako i u umjetnosti učenici i profesori su marljivo radili i pripremali svoje programe duži vremenski period, gdje su učenici pored redovne škole i obaveza u istoj, odvajali jako puno vremena kako bi bili ne samo odlični učenici i u muzičkoj školi, nego veliki broj njih i dodatno radio kako bi postigli ove uspjehe ocijenjene od strane eminentnih umjetnika, profesora sa renomiranih muzičkih akademija u regionu i svijetu.

 

Tako su ove godine učenici u pomenutim klasama nastupili ili će nastupiti na 50 međunarodnih takmičenja a već su osvojili 42 nagrade, od toga učenici su osvojili 28 prvih nagrada, 12 drugih i 2 treće nagrade uz napomenu da se do kraja godine još 6 učenika takmiči na međunarodnom takmičenju u Abu Dhabiu, UAE i Sarajevu 2 učenika gdje ne sumnjamo u dobru prezentaciju i nadamo se novim nagradama, istakao je direktor Muzičke škole u Brčkom, magistar muzičkih umjetnosti Jasmin Hasić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Prije tri decenije Prijedorčanima je naređeno da stave bijele trake, a onda su ih mučili, silovali i ubijali

  • Objavljeno u BiH

 

Na današnji dan prije tačno tri decenije počelo je sistemsko čišćenje Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu naredilo da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

 

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.", poruka je koja je preko Radija Prijedor.
U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

 

Zločini u Prijedoru su počeli napadima srpskih snaga na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. maja, zatim napada na Kozarac 24. maja i otvaranja logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. maja.

 

Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

 

I danas će se Prijedorčani, ali i cijela Bosna i Hercegovina i svijet, prisjetiti 31. maja 1992. godine. No, ovaj put neće biti simbolične mirne šetnje kroz Prijedor jer je tako odlučio načelnik lokalne policije.

 

Oni koji su preživjeli ratne zločine i njihove porodice i prijatelji će se okupiti na Gradskom trgu od 12 do 13 sati i s bolom se prisjetiti mračnog perioda koji je započeo prije tačno tri decenije.

 

Bijele trake su, prema mišljenju mnogih, bile jasan znak i namjera da se u Prijedoru počini genocid jer se na vidljiv način obilježila jedna cijela grupa ljudi kako bi se istrijebila i prognala s jednog područja.

 

Zločinci koji su ubijali, mučili, silovali i palili u Prijedoru su osuđeni više od 800 godina zatvora, a pojedini su osuđeni i po dva i čak tri puta. Pred Sudom BiH i dalje se vode procesi za ratne zločine u ovom gradu.

 

"Te presude su za Prijedorčane srpske nacionalnosti i ne postoji grad u svijetu u kojem živi toliko građana koji su osuđeni za ratne zločine nad komšijama", kazao je prošle godine predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović.

 

Dan bijelih traka u Prijedoru, ali i cijeloj BiH, simbolično se obilježava nošenjem bijele trake na vidljivim mjestima.

 

Izvor: Klix.ba

 

Više...

“Preporod” Brčko: Zagovarati za ljudska prava osoba sa invaliditetom

  • Objavljeno u Brcko

 

U organizaciji brčanskog “Preporoda” sinoć je održan radni sastanak sa predstavnicima medija na kojem su predstavljeni rezultati i plan daljih aktivnosti u okviru projekta zagovaranja za ljudska prava koji „Preporod” realizira uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hercegovini.

 

Prema riječima koordinatorice projekta Enide Murselović BZK „Preporod” Brčko je uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hecegovini u februaru ove godine započela projekat pod nazivom “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje”. Glavni ciljevi projekta su unaprijeđenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

 

– Prva aktivnost u sklopu projekta bilo je obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika uz sjećanje na Bekima Sejranovića i prezentaciju „Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice”. Trenutno je u izradi online platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje, a u ovoj fazi realizacije nam je potrebna i pomoć medija jer planiramo pokrenuti intenzivnu kampanju koja će osigurati vidljivost programa i naših projektnih aktivnosti- izjavila je Murselović.

 

On je naglasila da bi za uspješnu realizaciju ove ideje bilo važno uspostaviti Memorandum o razumijevanju i saradnji sa medijskim kućama, portalima i novinskim agencijama, uz čiju bi se podršku osigurali održivost projekta i rad Centra za istraživanje, kreiranje politika i zagovaranje. Murselović je kazala da će nacrt Memoranduma o razumijevanju i saradnji u narednim danima biti ponuđen medijima na uvid i eventualno potpisivanje.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com