Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Petak, 01 Juli 2022

Najavljen koncert temeljnih organizacija kulture naroda BiH „Sazvučja“ u Brčkom

  • Objavljeno u Brcko

 

Na današnjoj održanoj konferenciji za medije, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić najavio je, zajedno s predstavnicima Međukulturnog vijeća Bosne i Hercegovine, koncert pod nazivom „Sazvučja“. Koncert će se održati u subotu, 2. 7. 2022. godine na gradskom trgu s početkom u 20.00 sati.

 

U ime Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ obratio se predsjednik prof. dr. Sanjin Kodrić, kazavši da se koncert organizuje kao temeljna organizacija kulture naroda BiH, a to su BZK „Preporod“, HKD „Napredak“, SPKD „Prosvjeta“ i JKPHD „La Benevolencija“.

 

„Sva četiri ova društva imaju tradiciju višedesetljetnog postojanja i svako na svoj način i u svom domenu njeguje ono što je kultura BiH, odnosno naroda BiH. Prvi koncert je održan u Sarajevu, drugi u Mostaru, a treći koncert, na naše veliko zadovoljstvo, održavamo ovdje u Brčkom, u gradu osebujne povijesti i u jednom od posebno značajnih gradova u BiH. Koncert će se održati pod pokroviteljstvom gradonačelnika Distrikta i kojem se ja posebno zahvaljujem na ukazanoj časti“, kazao je Kodrić.

 

On je dodao da se koncertom želi promovisati policentrična, pluralna, interkulturalna kultura BiH kao naroda BiH, s tim u vezi je simbolični naziv koncerta „Sazvučja“ koji sugeriše na postojanje različitih zvukova, tonova, melodija, ali koji se u toj svojoj razlici, u toj svojoj pojedinačnosti ipak skladno stapaju u jednu zajedničku kompoziciju.

 

„Mi želimo da naša nacionalna društva njeguju svako svoj identitet, svoju melodiju, ali da paze na harmoniju, da se uklopimo. Mi nismo tu da budemo jedni protiv drugih, nego da budemo jedni s drugima i da sve ono lijepo i veliko što stvaramo da se uklopi u jednu lijepu cjelinu u jednoj prekrasnoj zemlji u kojoj živimo“, kazao je fra Mirko Filipović, predstavnik HKD „Napredak“.

 

Dejan Garić, predstavnik SPKD „Prosvjeta“, osvrnuo se na program koncerta. „Sutrašnji koncert otvorit će kamerni ansambl „Teodor Romanić“ koji predstavlja SPKD i predstavit će krajiške pjesme, nešto bugarskih melodija, a tradicionalnu sarajevsku Bentbašu koja je sukus svih kultura u našoj zemlji, od jevrejske preko sevdalinke pa do savremene pjesme. Nakon toga nam u ime HKD „Napredak“ dolazi sopranistica Vedrana Šimić koju će pratiti na klaviru Dario Vučić. Oni će izvesti nekoliko arija iz poznatih opera, a poslije toga nam dolaze i predstavljaju se predstavnici „La Benevolencije“ i za kraj najveći skup, domaćini, Mješoviti hor BZK „Preporod“ iz Brčkog“, kazao je Garić.

 

Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima na odabiru Brčko distrikta BiH kao domaćina ovog kulturnog programa te je pozvao sve građane da posjete ovaj događaj.

 

„Brčko već dvije decenije živi svoje sazvučje gdje je istinska multietnička zajednica, gdje ljudi imaju mogućnost, pravo i priliku da ispoljavaju svoje identitarne različitosti, što sve skupa čini jedno veliko bogatstvo svih Brčaka koji ovdje žive i već se to kao takvo prepoznaje, da mi živimo život koji je ponajviše sličan odnosima koji su bili i prije rata u BiH, što ističemo kao svojom prednošću i zašto želimo da predstavljamo neku vrstu paradigme, svijetlog obrasca i inspiracije za ostatak BiH. Mislim da je ovaj koncert na pravom mjestu, u pravoj sredini“, istakao je Kadrić.

 

Ujedno, predstavnici Vijeća su na upriličenom prijemu razgovarali s gradonačelnikom Esedom Kadrićem i glavnim koordinatorom Vlade Željkom Antićem o aktivnostima, programima i budućim zajedničkim projektima. Jedan od njih je postavljanje izložbe „Sjećanje na Aleksu Mikića“ u Sarajevu, trenutno izloženu u galeriji brčanske Gradske vijećnice, a koju su prisutni obišli zajedno s gradonačelnikom Kadrićem.

Više...

Sutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi brčanskog “Humanitarca”

 

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi „Humanitarac“ Brčko sutra će u prostorijama MZ „Centar“ upriličiti novu akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

 

„Sutra će biti trideseti put da se okopljamo ovim povodom i s ponosom mogu reći da mnogi nisu vjerovali da možemo ovako dugo opstati i uspješno raditi tim prije jer nismo dovoljno prepoznati od strane vlasti“, ističe predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi „Humanitarac“ Žiko Novaković.

 

Šef Odjeljenja Transfuziologije brčanske Bolnice dr Samir Pandur, apsolutno podržava okavke aktivnosti. „Humanitarne akcije ovoga tipa uveliko doprinose popuni naših rezervi krvne plazme. Veoma smo zahvalni svim dobrovoljnim davaocima kao i udruženjima koja ih okupljaju što se nartočito odnosi na udruženje „Humanitarac“, koje je naš stalni partner“, naglasio je Pandur. U samom udruženju više su nego svijesni neophodne podrške koju im pružaju trenutni ali i raniji članovi.

 

“Želeći se zahvaliti svima njima sutra smo, uz samu akciju, predvidjeli i cjelodnevno druženje i kvalitetan ručak a tom prilikom će biti uručene i plakete za višestruke davaoce, a naročito one koji su pedeset i više puta darovali krv, a sada to zbog objektivnih razloga više nisu u stanju“, naglašava predsjednik Žiko Novaković.

 

Svih navedenih aktivnosti ne bi bilo bez podrške dobrih ljudi, odnosno donatora.

 

„Veoma smo zahvalni svima koji podržavaju naše akcije no posebnu zajvalnost, u ovom kontekstu, dugujemo Marku Paniću, Đorđu Kojiću, te doktoru Nusretu Kusturici“, zaključio je Novaković. Inače, trajanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi predviđeno je u vremenskom intervalu od 10 do 13 sati.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčko: Nakon prvog upisnog roka za srednjoškolce 151 mjesto ostalo upražnjeno

  • Objavljeno u Brcko

 

Na području distrikta Brčko završen je prvi upisni rok u srednje škole na kojem se od 880 predviđenih mjesta za upis u prve razrede, upisalo 729 učenika pa je tako 151 mjesto ostalo upražnjeno.

 

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje Vlade distrikta Slavoljub Bašić kaže da je osnovnu školu na području distrikta ove godine završilo 666 učenika, dok je sa područja susjednih opština došlo 63 učenika.

 

„I pored svih mjera koje smo preduzimali da motivišemo učenike da upišu uslužna i neka nova zanatska zanimanja vidimo da to nije prošlo po planu “, kaže Bašić i napominje da će deficitarna zanimanja po prvi put od naredne školske godine biti novčano stimulisana.

 

Prema Bašićevim riječima učenici se sve više opredjeljuju za zanimanja sa kojima mogu brzo nakon završetka srednje škole dobiti posao. To je prije svega zdravstvena struka, kao i neka zvanja u Tehničkoj školi za koje su roditelji procjenili da imaju neku perspektivu, bilo za rad poslije završene srednje škole ili nastavak školovanja.

 

On kaže da je prema pokazateljima, nakon prvog upisnog roka, situacija u Gimnaziji dosta složena, od predviđenih 120 učenika na konkurs se javilo 89 odnosno nedostaju kompletna dva odjeljenja. Dosta dobra popunjenost je u Ekonomskoj školi gdje je od 180 planiranih dokumente predalo 176 učenika. Velika popunjenost je i u Tehničkoj školi, ali i tamo postoje profili odnosno zanati trećeg stepena složenosti koji su ostali nepopunjeni kao što je instalater, zavarivač, varilac odnosno bravar gdje se upisalo samo šest učenika.

 

„Zatim zidar i keramičar gdje smo se nadali da ćemo sa tom novom profesijom osvježiti građevinsku struku, pokazalo se da nema interesa jer se samo 10 učenika prijavilo. Ni jedan zaintresovani učenik nije se pojavio ni za zanimanja rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina. Tako da se u Tehničkoj školi od 340 upisalo se 288 učenika“, rekao je Bašić.

 

Sve više postaje zanemarena i poljoprivvredna struka, kaže Bašić, tako da je upitan upis nekoliko odjeljenja kao što je Poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, kao i prehrambeni tehničar. Dakle, u Poljoprivrednu i medicinsku školu od 240 upisalo se 176 učenika. Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je za zdravstvenu struku.

 

Drugi upisni rok je planiran krajem avgusta kada bi preraspodjelom učenika koji nisu upisani u prvom upisnom roku i onih koji bi do tada trebali položiti popravne ispite neka odjeljenja trebala biti kompletirana kako bi s nastava u prvim razredima srednjih škola bila zasnovana punim kapacitetima.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Počela izgradnja kružnog toka na izlazu iz “Eš” naselja

  • Objavljeno u Brcko

 

U Brčkom je započela izgradnja kružne raskrsnice u „Š“ naselju čija izgradnja će koštati preko pola miliona KM. Ovo je drugi od ukupno sedam kružnih tokova koliko se planira izgraditi u Brčkom kako bi se ubrzala frekvencija saobraćaja te poboljšala bezbijednost učesnika u saobraćaju.

 

Nakon što je obezbijeđena sva neophodna prostorno planska dokumentacija te provedene procedure izbora izvođača radova, jučer je u Brčkom u naselju „Š“ započela izgradnja još jednog kružnog toka čijim završetkom će biti značajno poboljšan intezitet i sigurnost saobraćaja u dijelu grada gdje svakodnevno saobraćaja veliki broj vozila od Bulevara mira i dalje magistralnom cestom prema Bijeljini.

 

“Ovaj kružni tok će u velikoj mjeri pomoći boljem protoku saobraćaja kroz Brčko. U ovom trenutku naši sugrađani koji žive u Eš-u i Srpskoj Varoši nemaju mogućnost direktnog saobraćaja, već moraju ići na druge raskrsnice i kroz sporedne puteve. Otvaranjem raskrsnice ćemo direktno povezati Eš i Srpsku Varoš, kao i ostala naselja koja gravitiraju ovom području”, istakao je Vlado Jevtić direktor JP “Putevi Brčko”.

 

Prije nekoliko dana su započeli radovi i na izgradnji kružnog toka kod stadiona Jedinstvo što ova dva projekta čine najvećim koje će JP “Putevi Brčko” realizovati u ovoj godini jer su sredstva od milion maraka za njihovu izgradnju obezbijeđena iz dobiti preduzeća.

 

“Rok za završetak radova na ovom projektu je 60 dana a vozači će tokom tog perioda koristiti alternativne pravce za odvijanje saobraćaja”, naglasio je Jasmin Mešić zamjenik direktora za održavanje putne mreže u JP Putevi Brčko.

 

U pitanju su sledeći alternativni pravci:

1. Iz pravca Brčko-Bijeljina: Vozila će se prestrojavati u lijevu saobraćajnu traku gdje će se koristiti naizmjenično korištenje saobraćajne trake sa vozilima iz pravca Bijeljina-Brčko uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju,

 

2. Iz pravca Bijeljina-Brčko: Vozila će koristiti jednu saobraćajnu traku uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Na ovom dijelu puta parking mjesta se neće moći koristiti.

 

3. Izlaz iz ulice Braće Ribnikara prema ulici Uzunovića biće totalno obistavljen gdje će se koristiti alternativni pravci uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

 

4. Izlaz iz kraka ulice Desanke Maksimović prema ulici Uzunovića biće totalno obustavljen gdje će se koristiti alternativni pravci uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

 

JP “Putevi Brčko” u ovoj godini planiraju realizovati veliki broj investicija a radi se o 26 kapitalnih projekata, a od toga je 20 putnih pravaca, dvije kružne raskrsnice, dva stajališta i semaforizacije dvije raskrsnice.

 

“Plan nam je ove godine da pored 4,3 miliona, koji su izdvojeni za ovih 26 projekata uložimo dodatnih 4,7 miliona KM u redovno održavanje putne mreže što u konačnici čini preko 9 miliona KM koje ulažemo u putnu infrastrukturu Brčko distrikta”, istakao je Vlado Jevtić direktor JP “Putevi Brčko”.

 

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Čelnici Distrikta poželjeli dobrodošlicu Džonatanu Menutiju, novom supervizoru za Brčko

  • Objavljeno u Brcko

 

Na dužnost prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH i supervizora za Brčko, umjesto Majkla Skenlana, jučer je stupio takođe diplomata SAD-va Džonatan Menuti, koji se tokom ovog mjeseca već sastao sa čelnicima vlasti Brčko distrikta BiH. U ovom kontekstu zajednički imenitelj očekivanja čelnika brčanske vlasti: gradonačelnika Eseda Kadrića, predsjednika i potpredsjednika Skupštine Distrikta Siniše Milića i Ive Filipovića su da ne očekuju bilo kakav značajni zaokret u političkim pogledima, na razvoj i perspektive Distrikta.

Takođe, čelnici ovdašnje vlasti od novog supervizora očekuju da pruži svu neophodnu podršku u popravljanju i izradi neophodne zakonodavne regulative kao i da kroz zajedničke napore svih, pojačaju ekonomski prosperitet Distrikta, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova za život stanovnika ovog područja.

 

„Imali smo priliku na nedavnom, takozvanom uvodnom sastanku ovdje u Brčkom razgovarati sa novim supervizorom i čuli smo da će se nastaviti kontinuitet posvećivanja pažnje Distriktu što nas je snažno obradovalo“, naglašava gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić. To bi praktično moglo značiti da kontinuitet saradnje sa novim supervizorom neće gubiti na dinamici u odnosu na njegovog prethodnika.

„Sada već bivši supervizor Majk Skenlan dolazio je gotovo svake sedmice u Brčko interesujući se za gotovo sve procese koji se odvijaju u Distriktu. Slutim da će i gospodin Menuti nastaviti u tom smjeru, odnosno održati jednu tjesnu i intenzivnu saradnju sa ovdašnjim zvaničnicima kao i predstavnicima najrazličitih institucija te vjerujem da ćemo iz jednog takvog odnosa i saradnje učiniti da sve bude na dobrobit stanovnika Distrikta“, naglašava Kadrić.

Gradonačelnik takođe smatra da je supervizor Menuti, kao diplomata koji dolazi iz SAD-a tradicionalno dobro upoznat sa svim aspektima područja na koje dolazi.

“Amerikanci kada šalju svoje diplomate, pokazalo se to kroz dosadašnju praksu, blagovremeno ih pripremaju. U tom smislu siguran sam da je Džonatan Menuti jako dobro informisan i da u tom smislu neće biti razloga za bilo kakav diskontinuitet. Siguran sam da će biti snažno nastavljena zajednička saradnja na ciljevima koje smo mi u Distriktu pred sebe postavili“, zaključio je gradonačelnik Esed Kadrić.

 

Potpredsjednik brčanske Skupštine Ivo Filipović gotovo u potpunosti dijeli razmišljanja i stavove gradonačenika uz opasku da se u odnosu OHR-a odnosno Kancelarije supervizora, prema Brčkom neće ništa značajno mjenjati.

 

 

„Mi kao čelnici vlasti spremni smo istrajno i odgovorno nastaviti sve započete procese što uključuje sve infrastrukturne projekte, ali i usvajanje neophodne zakonske regulative do jačanja brčanske privrede a u interesu popravljanja opšte pozicije u kojoj se nalaze stanovnici Distrikta“, naglasio je Filipović.

 

Ovo su samo promjene personalne prirode, koje ne donose izmjene političkog kursa i odnosa prema Distriktu smatra i predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić.

 

„Inače uspjeh jačanja saradnje i sa Kancelarijom supervizora, što se mene lično tiče, cijenim da će prije svega zavisiti od jednog izbalansiranog pristupa prema različitim interesima, koji evidentno postoje na prostoru Brčkog i moja su očekivanja da novi supervizor nastavi da pruža podršku realizaciji konkretnih, realnih infrastrukturnih projekata“, naglasio je Milić.

 

Predsjeddnik ovdašnje Skupštine takođe očekuje i podršku supervizora u poboljšanju pravnog ambijenta i procedura za donošenje propisa.

 

„Moram isto tako, iskreno reći da se ja radujem trenutku kada će se mandat OHR-a na prostoru Distrikta i cijele BiH okončati, jer smatram da ćemo moći konstatovati da je Brčko, kao lokalna zajednica, ali i BiH u cjelini ostvarila napredak, onog momenta kada budemo u stanju da sami svoju sudbinu preuzmemo u vlastite ruke. U tom smislu se nadam i očekujem da je Džonatam Memuti posljednji supervizor za Brčko“, akcentirao je Siniša Milić.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com