Menu

IMG 1908

007 gif 40 black friday

Petak, 23 Septembar 2022

JP "Komunalno Brčko": NABAVLJEN VEĆI BROJ NOVIH KONTEJNERA

  • Objavljeno u Brcko

 

JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. je ovih dana isporučen veći broj novih kontejnera za odlaganje otpada zapremine 1,1 m3.

Kontejneri su nabavljeni u okviru redovnih aktivnosti na zamjeni dotrajalih i oštećenih kontejnera, te će vrlo brzo biti raspoređeni na cijelom području Brčko distrikta BiH.
Ova nabavka bi trebala značajno da unaprijedi kvalitet usluge prikupljanja i odvoza smeća u našem gradu.

 

Zaposlenici RJ Čistoća su, tokom jučerašnjeg dana (četvrtak), izvršili vanredno čišćenje divljih deponija u gradskoj zoni koje su napravili neodgovorni građani odlaganjem krupnog otpada.

 

Podsjećamo javnost da će tokom oktobra biti organizovana jesenja akcija odvoza krupnog otpada. Detaljnije informacije o ovoj akciji će biti dostupne putem sredstava javnog informisanja.

 

Pozivamo sve naše sugrađane da poštuju prirodu, čuvaju okolinu i svoje smeće odlažu u za to predviđene posude.

Više...

Mladi slikari organizuju prodajnu izložbu slika "Putovanje"

 

Sedmero mladih slikara iz Brčkog uzrasta od 13 do 16 godina organizuju prodajnu izložbu slika u Art kafeu Jazzwa.

 

Povod je jesesnje putovanje u Pariz za koje su prethodno skupili novac upravo putem prodaje vlastitih slika, ali ne postoji dovoljan broj putnika potreban agenciji za realizaciju putovanja, te je potreban dodatni dio. Ideja je da grupa mladih brčaskih slikara posjeti poznate francuske muzeje ali I provede nekoliko dana u gradu umjetnosti te da kao što je navedeno, dodatni novac zarade prodajom svojih radova.

 

Bilo da želite putovati sa grupom ili ih jednostavno podržati kupovinom slika (jer manji broj putnika utiče na cijenu) pozivamo vas da posjetite izložbu.
Mladi bi putovali uz saglasnost roditelja u pratnji odraslih ljudi.
Cijene slika su simbolične, od 10km do 30km.

 

Izložba će biti otvorena u subotu 24.09.2022.godine sa početkom od 20h u Art Caffe-u Jazzwa, a trajat će narednih 15 dana.

Više...

Džaferović na prijemu kod američkog predsjednika Bidena

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović učestvovao je na tradicionalnom prijemu koji je, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, za partnerske i prijateljske države organizirao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joseph Biden.

 

Tokom susreta na prijemu, Džaferović je zahvalio Bidenu na podršci koju Sjedinjene Američke Države i on lično, kao iskreni prijatelji i posvećeni partneri, pružaju Bosni i Hercegovini već decenijama, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvovao je na generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Džaferović je u svom obraćanju na generalnoj debati kazao kako su vanjskopolitički ciljevi BiH članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i regionalna saradnja. Naglasio je da BiH želi dobre odnose sa svojim susjedima, uz međusobno uvažavanje, poštivanje i princip reciprociteta.

 

Izvor: BHRT

Više...

Brčanka Enida Mulamujić ostvarila je saradnju sa Imperia TV

 

 

Brčanka Enida Mulamujić ostvarila je saradnju sa Imperia TV i na svoj način obradila pjesmu Roze - Jala Brat, Buba Corelli, Devito.

"Dobila sam svu kreativnu slobodu da uradim potpuno novi aranžman uz klavir, da dodam mnogo bek vokala i izmijenim tekst pjesme.
Tekstove pjesama mijenjam kada osjetim da neke fraze mogu zvučati prikladnije mlađoj publici. Video smo snimali na vrhu solitera u centru Brčkog i zaista je bilo divno iskustvo ostvariti novi nivo produkcije u mom muzičkom stvaralaštvu", kazala je Enida.

 

"Zahvaljujem se Imperia TV na ukazanoj prilici i ekipi koja je radila na projektu samnom, a to su: Omar Tursić, Erol Berberović i Armin Ibrahimagić", naglasila je Mulamujić.

 

Video možete pogledati na sljedećem linku:

https://youtu.be/NcGLEcFKwmQ

Više...

Danas je prvi dan jeseni, trajat će šest minuta duže nego prošle godine

 

Jesen je ove godine nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a trajat će do 21. decembra kada će biti prvi dan zime.

 

Jesen na sjevernu Zemljinu poluloptu dolazi 266. dana 2022. godine u 38. sedmici (u tom trenutku proći će 72,88 posto ove godine). U istom trenutku, na južnoj Zemljinoj polulopti počet će proljeće.
Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij. Stručno i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati.

 

Jesen će ove godine trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, a interesantno je što je to šest minuta duže nego prošle godine.

 

U petak, prvog jesenjeg dana Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.

 

U Bosni i Hercegovini je, sudeći prema vremenskim izgledima, jesen stigla i nešto ranije, dok su u pojedinim područjima sa većom nadmorskom visinom gdje je tokom vikenda pao snijeg - pejzaži donijeli pravu zimsku, idiličnu sliku.

 

Shodno niskim temperaturama koje u Bosni i Hercegovini, konkretno u Kantonu Sarajevo, traju već nekoliko dana, od jučer su KJKP "Toplane" počele sa grijanjem stanova i stambenih jedinica koje su na njihovom toplifikacionom sistemu, tako da nema sumnje da se u našoj zemlji jesen osjetila i mnogo prije njenog zvaničnog kalendarskom računanja.

 

Trend temperatura ispod prosjeka za ovo doba godine nastavit će se i u narednim danima, danas i sutra sunčano i bez kiše, a drugog dana vikenda vremenske prilike uslovit će kišu.

 

Izvor: Klix.ba

Više...

Nautički klub: Polaganje ispita za upravljanje motornim plovilima sredinom oktobra

  • Objavljeno u Brcko

 

Nautički klub Brčko pored redovnih aktivnosti koje sprovodi, također organizuje i polaganje ispita za upravljanje motornim plovilima na rijeci Savi. U saradnji sa brčanskom Kapetanijom 14. oktobra za svoje članove organizuje drugi po redu termin ove godine za polaganje ispita za upravljanje motornim čamcima na vodi.

 

“Nakon uspješno održanog ispita za polaganje motornim plovilima koji se održao ove godine, članovi Nautičkog kluba Brčko iskazali su želju za dodatnim terminom jer je zainteresovanost velika. U protekle dvije godine vlada velika želja ljubitelja rijeke Save za plovidbom”, ističe Lejla Rejzović

 

Zainteresovani ljubitelji plovnih čamaca, da bi učestvovali na polaganju ispita moraju ispuniti i određene dužnosti prema klubu kao i prema Kapetaniji Republike Srpske.

 

“Mogućnost prijavljivanja je do 12. oktobra, a zainteresovani sa sobom trebaju ponijeti kopiju lične karte i takse od uplate za polaganje motornih plovila. Dodatni uslovi koji se moraju ispuniti jesu obaveze prema Ministarstvu vodoprivrede Republike Srpske od 96 KM i godišnja članarina za Nautički klub 50 KM za zaposlene, te za nezaposlene 30 KM”, rekla je Lejla Rejzović, portparol Nautičkog kluba Brčko.

 

Nautički klub Brčko broji oko 350 registrovanih plovnih vozila, a preko 130 aktivnih članova redovno učestvuje u aktivnostima ovog udruženja.

 

Pored aktivnosti kao što su Obilježavanje Međunarodnog Dana rijeke Save i regate, odnedavno je pokrenuta i nova turistička atrakcija “Boating”. Volonteri ovog kluba omogućavaju plovidbu građanima od brčanskog izletišta Ficibajer do Rajeva Sela.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...

Brčanski “Preporod” pokrenuo rad svih svojih sekcija

  • Objavljeno u Brcko

 

U sklopu Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Brčko pokrenuta su predavanja u okviru škole stranih jezika koja se ove godine realizuje po deseti put. U toku su upisi i u druge sekcije ovog kulturnog društva.

 

„I ove godine omogućavamo da polaznici raznih uzrasta steknu neophodna znanja iz engleskog i njemačkog jezika od veoma stručnih profesora pri čemu se u saradnji sa školom stranih jezika iz Tuzle na kraju ciklusa izdaje i odgovarajući certifikat koji je priznat na prostoru cijele BiH“, istakla je Adisa Osmić Smajić, predsjednica “Preporoda”.

 

U zadnjem ciklusu ovu školu stranih jezika je uspješno pohađalo preko 200 polaznika dok je prije pandemije ovaj broj u toku jedne školske godine dostizao i po 450 polaznika. Predavanja za engleski jezik se izvode prema savremenim udžbenicima Cambridga, dok se nastava na njemačkom odvija po Schritte programu.

 

 

Adisa Osmić Smajić je dodala da je u toku upis u ansambl pjesama i igara te sekciju gitare a brčanski “Preporod” u narednom periodu ponovo pokreće i sekciju informatike.

 

Izvor: Radio Brčko

Više...
Priključi se za RSS feed

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com