Menu

Povratnici i sudbine: Životare od 75 KM dječijeg dodatka i prikupljanja sekundarnih sirovina Istaknuto

bratunac9Težak život povratnika u Republiku Srpsku nije ništa novo. Povratničke porodice teško žive, dok muški članovi domaćinstva zarađuju za život nadničenjem za druge kada ima sezonskih poslova.

 

Porodica Amela Ramića iz Hrance u blizini Bratunca također nema lagodan život a ovaj mladi bračni par životari od 75 KM dječijeg dodatka i prikupljanja sekundarnih sirovina ako uspiju gdje naći nešto.

 

Kako se vidi na fotografijama žive u drvenoj kućici.

 

Inače, veliki broj porodica usljed nezaposlenosti odlučilo je da rove po deponijama kako bi sebi i porodici obezbijedili po neki obrok.

 

- Ovo je najbolji pokazatelj kako žive bošnjački povratnici u bh. entitetu RS. Napušteni od svih i prepušteni sami sebi. Ali sa druge strane i pokazatelj koliko je vrijedan naš narod i da mu sasvim malo fali da čvrsto stane na noge.

 

Želja ovog mladog bračnog para je da imaju nešto od stočnog fonda kako bi dobili potrebno mlijeko za svoju djecu – napisali su u Udruženju Svejtlo-Nur koje pomaže povratnicima.

 

/NAP/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com