Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Nije bilo uvoza jaja u BiH iz država u kojima je utvrđen fipronil u jajima Istaknuto

jajaPrema podacima Ureda za veterinarstvo BiH, u proteklom periodu nije bilo uvoza konzumnih jaja iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila u konzumnim jajima.


Također, preko sistema brzog informisanja za hranu i stočnu hranu (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF), Bosna i Hercegovina nije dobila obavještenje da je bilo koji drugi proizvod upućen u Bosnu i Hercegovinu porijeklom od peradi iz farmi koje su trenutno pod zabranom stavljanja u promet jaja i mesa peradi od nadležnih tijela država članica.

"Na osnovu odredbi Pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama veterinarskih lijekova i pesticida u proizvodima životinjskog porijekla, u Bosni i Hercegovini također je propisana maksimalna dozvoljena količina navedenog insekticida u proizvodima životinjskog porijekla i u slučaju utvrđenog prisustva fipronila iznad maksimalno dozvoljene količine nadležne veterinarske inspekcije će postupati u skladu s legislativom na snazi", navodi se u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH povodom nedavnih informacija u vezi otkrivanja nedozvoljenih količina insekticida fipronil u konzumnim jajima u određenim državama članicama EU.

Ured za veterinarstvo BiH će vršiti pojačane kontrole prilikom uvoza proizvoda od peradi iz država u kojima je utvrđeno prisustvo fipronila i nastaviti pratiti situaciju u vezi fipronila u EU.

 

(FENA)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com