Menu

Uskoro na policama hrane u BiH oznaka proizvoda koji ne sadrže GMO Istaknuto

gmo-hrana-cms-700x402BiH je prva od 14 zemalja uključenih u "Dunav soja inicijativu" koja je uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certifikovanja i označavanja proizvoda sa oznakom "bez GMO".

 

"Da bi hrana nosila oznaku 'bez GMO' ili drugu koja to implicira, za prehranu, aditive ili pomoćna sredstva u preradi ne mogu biti korištene GMO i proizvodi koji nastanu iz ili od GMO", saopšteno je iz federalnog Ministarstva trgovine.

 

U organizaciji ovog ministarstva, Agencije za bezbjednost hrane BiH i Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, danas je održan seminar na kojem su predstavljene smjernice za označavanje i kontrolu hrane bez GMO u BiH.

 

Svi koji plasiraju hranu u skladu sa smjernicama, treba da obezbijede odgovarajuće dokaze za praćenje poštivanja postavljenih pravila.

 

To podrazumijeva dokumentaciju o pripremi, tretiranju, preradi i miješanju hrane kojom se potvrđuje da su ispoštovani propisani zahtjevi.

 

Kontrolu i certifikaciju usaglašenosti mogu sprovoditi samo certifikacijska tijela koja posjeduju akreditaciju u skladu sa standardom ISO 17065.

 

Ovaj standard označavanja može da bude primjenjivan na proizvode na bazi biljaka, prerađevine i proizvode životinjskog porijekla, a izrađen je s ciljem omogućavanja slobode izbora hrane potrošačima, uz podršku Savezne agencije za životnu sredinu Austrije, Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju i "Dunav soja inicijative".

 

(Vijesti.ba / SRNA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com