Menu

Nekažnjivost napada na novinare: BiH mora uraditi više Istaknuto

novinar-blogebylinecom fU Sarajevu je održana press konferencija povodom 2. novembra, UN-ovog Dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

Uvodničari u konferenciju bili su Andres Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, kao i Jurriaan Kraak, ambasador Holandije u Bosni i Hercegovini.

 

Njihove zemlje koje diplomatski zastupaju u BiH su u samom vrhu po indeksu slobode medija, zauzimaju drugo i treće mjesto - dok se BiH nalazi na 65. kako je naveo ambasador Hagelberg.

 

"Jako je važno da naglasimo šta se u stvari dešava u svijetu. U BiH je u proteklih nekoliko godina - o slobodi štampe kada govorim došlo do poboljšanja. I daklje je to visok broj, a postoje razlozi da se poboljša situacija u BiH", naveo je Hagelberg.

 

BiH se trenutno nalazi na 65. mjestu - a ambasador Hagelberg je istakao da postoje potencijali za poboljšanje.

 

"Holandija je bila na drugom mjestu, ove godine je to Švedska. Sada je na prvom mjestu Norveška - to nije samo natjecanje, to je mnogo ozbiljnije", dodao je.

 

"Svi moramo da se borimo za ove slobode. Svi politički lideri prihvataju da je to važno. Kada se potpisuju održivi ciljevi - uvijek se odnose na slobodu medija. Mi svi moramo da se zalažemo i borimo protiv prijetnji, i da se borimo za svoja prava", kazao je Hagelberg.

 

Njegov kolega ambasador Kraak istakao je da je ovo događaj važan za sve nas, sa jasnom porukom:

 

"Da se okonča nekažnjavanje zločina protiv novinara, kao i svih ostalih zločina. Novinari su savjest društva, profesionalci koji propagiraju slobodu govora", izjavio je.

 

"Ako su novinari napadnuti, to je zločin koji se mora procesuirati. BiH ima jaku tradiciju slobode medija, ali ovdje novinari nisu sigurni. Pomenut ću samo ime Dragan Bursać, koji je primio prijetnje smrću zbog posla kojim se bavi", dodao je Kraak.

 

On je izrazio nadu da će vlasti uraditi sve da garantuju sigurnost, te poručio: "Budite hrabri i nastavite sa dobrim radom".

 

Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari kazala je da su protekle tri godine novinarke su bile napadnute 50 puta, a napadi se ponavljaju - te da su se pojavili i oni spolno motivisani napadi.

 

/N1/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com