Menu

Parlament BiH traži odgovor: Kako je moguće da je Crnadak putovao više od Hillary Clinton Istaknuto

crnMinistar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak morat će državnim parlamentarcima objasniti poentu silnih putovanja na kojima je bio od trenutka preuzimanja mandata.


Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH očitovat će se u srijedu na nastavku 53. sjednice o putovanjima ministra vanjskih poslova BiH.

 

Riječ je o inicijativi koju je pokrenuo zastupnik Damir Arnaut, a koja glasi "Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana".

 

Arnaut je naveo da je, prema podacima sa zvanične web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, utvrđeno da je Crnadak tokom manje od deset mjeseci 2017. godine imao 44 različita putovanja, odnosno posjete drugim državama.

 

Uvidom u iste podatke, konstatovano je da su samo četiri posjete opisane kao službene i to posjete Svetoj Stolici (Vatikanu), Brazilu, Irskoj i Armeniji, jedna (Španija) kao bilateralna, dok se ostala putovanja odnose na učešće na konferencijama, forumima, otvaranjima objekata i slično.

 

Arnaut je naveo da je Crnadak u medijima izjavljivao da je u opisu njegovog posla da putuje te da se usporedio s drugim ministrima vanjskih poslova u svijetu. Poređenja radi, među najaktivnijim državnim sekretarima je Hillary Clinton koja je, prema javno dostupnim podacima, tokom mandata imala sljedeći broj putovanja:

 

- 24 različita putovanja tokom kojih je posjetila 46 zemalja (2011. godina),
- 21 različito putovanje tokom kojih je posjetila 53 zemlje (2010. godina),
- 15 različitih putovanja tokom kojih je posjetila 44 zemlje (2009. godina).

 

"S tim u vezi postavlja se pitanje zbog čega ministar Crnadak prednjači po broju pojedinačnih putovanja te je gotovo izjednačen po broju zemalja koje je posjetio s državnom sekretarkom SAD-a i to jednom od najaktivnijih u historiji", pitao je Arnaut.

 

Zaključio je da je neophodno da Zastupnički dom PSBiH obavi raspravu o ovom pitanju te usvoji zaključke koji iz takve rasprave proisteknu, a sve s ciljem zaštite i promocije interesa BiH i njenih građana.

 


Piše: Er. M./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com