Menu

Čović o reorganizaciji BiH: Tri, četiri ili pet entiteta... Istaknuto

covic79Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ BiH u izvještaju Doma lordova označen je kao političar koji "koketira sa trećim entitetom". Čović i ne krije takve svoje aspiracije, niti želi odustati od ideje za reorganizacijom Federacije BiH.

 

On je u intervjuu za televiziju N1 kazao da bi "jedno od rješenja da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH bilo organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira osobito u području Federacije BiH."

 

- Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima. Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a sa druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organizovanu BiH je drugo pitanje - kazao je za N1 Dragan Čović.

 

Čović je komentirao i susret predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom gdje je bilo razgovora i o izmjenama Izbornog zakona BiH. Erdogan je jasno poručio da oni mogu na nivou trilaterale imati savjetodavnu ulogu, ali bez uplitanja u unutrašnja pitanja BiH. Čović je istakao kako mu je jasno da se oko toga moraju dogovoriti unutar BiH.

 

- Ne vjerujem da neko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što neko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni neko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba - smatra Čović.

 

/nap/

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com