Menu

RS ne može preživjeti ni mjesec dana bez zaduženja Istaknuto

cvijanovic-dodik-700x402Republika Srpska zadužuje se putem obveznica za novih stotinu miliona KM, što predstavlja do sada najveći iznos pojedinačnog zaduživanja. O tome, kao i načinu na koji se RS s tim može izboriti, i o ukupnom dugu RS-a razgovarali smo sa ekonomskim analitičarima, Zoranom Pavlovićem i Jelenom Trivić.

Trivić ističe da bi kredit MMF-a, odnosno ta tranša trebala da bude u februaru, međutim, čak se ni ovaj mjesec ne može premostiti bez novog zaduženja, i to ovog najvećeg pojedinačnog putem obveznica od stotinu miliona.

 

"Mislim da to dovoljno govori da su izjave premijerke, predsjednika i ministra finansija RS-a prenaglašene u smislu pretjeranog optimizma da je sve super, i da je budžet stabilan jer očigledno je da se nijedan mjesec ne može premostiti vlastitim izvorima finansiranja pa se poseže za novim zaduženjima", kazala je Trivić za Vijesti.ba.

 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović napominje je da je osnovni koncept koji je ministar finansija prezentirao na nedavnoj konferenciji za štampu, taj da Republika Srpska ima plan da izvrši redistribuciju kredita u smislu pozajmica i da se to uradi na međunarodnom tržištu, te dodaje da to neće ići nimalo lako, ako se uopće to bude moglo uraditi.

 

"Što se tiče najave prikupljanja 100 miliona putem obveznica sa grejs periodom od godinu dana, to je praktično dugoročno zaduživanje za kratkoročnu potrošnju, što je suprotno svim kreditnim i poslovnim ponašanjima u normalnom svijetu", kaže Pavlović za Vijesti.ba.

 

Trivić naglašava da zadnja pojedinačna emisja zaduživanja pored ekonomskog ima i svojevrsni psihološki karakter.

 

"Mislim da ova pojedinačna emisija od stotinu miliona je težnja da se putem jedne velike emisije, o kojoj će se pričati dan ili dva, na neki način amortizuje pet ili deset manjih emisija od deset ili dvadeset miliona o kojima bi se pričalo i stalno bi se imao taj osjećaj zaduživanja, tako da osim ekonomskog aspekta, mislim da je tu bitan i ovaj psihološki jer vlada zna da je narod shvatio da je RS definitivno prezadužena pa i na ovaj način pokušava stvoriti psihološki efekat da to nije tako i zato se ide sa ovom malo većom emisijom od stotinu miliona", pojašnjava Trivić.

 

Mišljenja je da RS nije prezadužena ako se poredi sa Njemačkom ili sa SAD.

 

"Međutim sa kojima se ne možemo porediti, jer je kod nas privreda još uvijek na niskom stepenu razvoja. Učešće našeg duga u BDP-u od 57 posto je daleko iznad nekog optimalnog od 35 do 40 posto", dodaje Trivić.

 

Pavlović ipak smatra da je visina iznosa zaduživanja pitanje dinamike obaveza jer ako dolazi neka ozbiljna otplata od prethodno uzetih kredita onda se pokušava i prikupljanje sredstava dinamizirati prema obavezama koje predstoje.

 

"Ovdje se radi o potrebi da se servisiraju obaveze za koje nema priliva iz direktnih i indirektnih poreza i onda se pribjegava pozajmicama koje trebaju da vraćaju neki drugi ljudi u RS. To je praktično iznuđena situacija i nešto što je opasno jer ako krenemo na takav način pozajmljivati od naše djece, to onda znači da će oni svoj život započeti sa dugovima koje mi koristimo danas za potrošnju a ne za investicije i ulaganja", rekao je Pavlović.

 

Nije da se protiv ovoga ne može izboriti, smatra Trivić, ali u ovoj godini koja je izborna, definitivno nećemo imati nekakve pomake.

 

"Novac jednostavno treba da bi se održale sve one fukcije budžeta ali i da bi se kupilo glasačko tijelo, i tu se više ne može govoriti ni o kupovini socijalnog mira nego o kupovini nekog minimalnog zadovoljenja ovih potreba, alli je simptomatično da se ne može premostiti jedan mjesec a svo vrijeme pričate kako ste stabilni i samoodrživi i to ziaista dovoljno o svemu govori", kazala je Trivić.

 

Pavlović je istakao da je tužna priča kada uzimaju sredstva da bi se vraćali ranije uzeti krediti jer to nije održivo, te da će se sa tim problemom suočiti oni koji nakon 2018.godine preuzmu vlast.

 

"Kao što znamo neophodno je obezbjediti sredstva za otplatu domaćih i međunarodnih kredita, tako da je ovo početak zaduživanja koje se mora obezbjediti da bi se servisiralo. Nažalost, tužna je priča kada pozajmljujte sredstva da bi vraćali ranije uzete kredite jer to nije održivo, a kako će cijela stvar da se razvija u smislu obaveza u odsustvu rasta privrede, bojim se da će to biti ozbiljno pitanje za sve one koji će u oktobru preuzeti vlast u RS-u, ma ko to bio", zaključuje Pavlović.

 

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com