Menu

Za plate zaposlenih u institucijama BiH ove godine bit će izdvojeno 560 miliona KM Istaknuto

zastupZa plate i naknade osoba zaposlenih u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH ove godine planirano je skoro 560 miliona KM što je za 8,6 miliona KM ili dva posto više u odnosu na prethodnu godinu.


Povećanje je posljedica, prvenstveno, prošlogodišnje izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koja se odnosi na povećanje plata policijskim službenicima, te planiranih novih zapošljavanja u institucijama BiH, između ostalog, 86 osoba za potrebe stavljanja u funkciju zatvora u Istočnom Sarajevu.

 

Usvojenim odlukama Savjeta ministara planirano je i zapošljavanje pet lica u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, tri u Memorijalnom centru Srebrenica te 10 lica pri Direkciji za evropske integracije.

 

Predviđeno je i da Služba za zajedničke poslove institucija BiH u ovoj godini zaposli 10 osoba za potrebe održavanja i obezbjeđivanja novokupljenih objekata za smještaj institucija BiH u Mostaru, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, što bi budžetske korisnike trebalo da košta 87.000 KM.

 

Zbog izmjene navedenog zakona, kojim su povećane plate policijskim službenicima, Graničnoj policiji u 2018. godini za plate i naknade potrebno je 3.950.000 KM, što je za sedam posto više u odnosu na prošlu godinu.

 

Iz istog razloga za isplatu plata u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potrebno je dva miliona KM ili 10 posto više nego u 2017. godini, a slično je i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog prijema zaposlenih na određeno vrijeme za održavanje opštih izbora u BiH u oktobru za plate i naknade potrebno je nešto više od 250.000 KM više nego u prošloj godini.

 

Više za plate u ovoj u odnosu na 2017. godinu, i to 170.000 KM potrošit će i Regulatorna agencija za komunikacije zbog izmjene strukture radnih mjesta.

 

Nasuprot ovim institucijama, u Ministarstvu odbrane ukupan iznos plata biće smanjen za 2,5 miliona KM zbog izmjene dinamike zapošljavanja, te strukture zaposlenih vojnih lica, navodi se u prijedlogu budžeta BiH za ovu godinu.

 

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u srijedu, 17. januara, trebalo bi da raspravljaju u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

 

Predsjedništvo BiH utvrdilo je budžet za finansiranje institucija u iznosu oko 950 miliona KM, a za servisiranje vanjskog duga nešto više od milijardu KM, što je približno iznosu prošlogodišnjeg budžeta.

 

/agencije/

 

Copyright (c) 2006-2016 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com