Menu

Američki Senat o situaciji u BiH: Dodik kao Putinov igrač koči put ka NATO-u Istaknuto

senatSenatori iz reda Demokratske stranke SAD-a sačinili su izvještaj koji je objavljen 10. januara pod nazivom "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Posljedice po nacionalnu sigurnost SAD-a", u kojem su analizirani i odnosi u BiH, s akcentom na ulogu Rusije preko entiteta RS na put BiH ka NATO savezu.


U izvještaju se spominje da su određeni dijelovi vlasti u BiH (misli s ena FBiH) izrazili želju da se priključe NATO-u, i rade na tome, navodi se da je entitet RS usvojio neobavezujuću rezoluciju koja je protiv članstva u tom vojnom savezu.

 

"Sve tri konstitutivne nacionalnosti zastupljene u BiH morat će se složiti oko bosanske aplikacije za NATO i provesti odgovarajuće reforme. Republika Srpska jedna je od dvije autonomne ustavne jedinice u BiH. Većinski je srpska i održava bliske odnose s Moskvom. Prigovor RS-a na pridruživanje NATO bi srušio svaki dogovor. Iako je centralna vlada u Sarajevu izrazila podršku za provođenje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), parlamentu u RS-a je u oktobru 2017. godine donio neobavezujuću rezoluciju protiv potencijalnog članstva BiH u vojnom savezu", navodi se između ostalog u izvještaju.

 

Posljednjih godina Rusija je pojačala svoj odnos s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, koji bi se mogao pokazati korisnim za ometanje BiH u kontekstu NATO-a, navodi se u izvještaju.

 

"Iako Milorad Dodik ne predstavlja vlast na nivou BiH, Vladimir Putin sastao se s njim u više navrata, ne susrećući se sa centralnom vladom u Sarajevu - diplomatski protokol koji jasno pokazuje da je on ruski sagovornik. Ruska vlada je također javno izrazila svoju podršku referendumu u RS za koji je Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo nesrba", navodi se u izvještaju.

 

Dalje se u izvještaju naglašava da bi Rusija mogla utjecati na put BiH ka NATO savezu i to preko Rusije. Tako se spominje i utjecaj ruskih medija u Srbiji, na koje se oslanjaju mediji iz RS-a.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com