Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Sudbina BiH zavisi od međunarodnog faktora koji igra konfuznu ulogu Istaknuto

ibrahim-prohic-700x402U BiH se godinama u suštini ništa ne mijenja i iluzorno je očekivati da će 2018. biti godina radikalno pozitivnih promjena, stav je političkog analitičara Ibrahima Prohića. Bez obzira na sve dosadašnje garniture i modele vlasti, bez obzira na ideološku matricu i političke programe, u našoj državi nismo imali bitno drugačiju političku praksu, kaže Prohić za Vijesti.ba.

 

 

Sudbina BiH u ovom trenutku, kao i tokom posljednjih godina, ne zavisi od unutrašnjih političkih faktora, niti od društvenog faktora, već isključivo od međunarodne zajednice, odnosno međunarodnih posrednika.

 

"Nažalost, na političkoj sceni među domaćim akterima postoji kriza političkog faktora koji je apsolutno politički impotentan, što znači da ne može da riješi nijedan bitan društveni problem, ali su zato sposobni da od svake situacije naprave problem. Proizvodnja konflikta i podgrijavanje strahova je njihov modus vivendi, na tome se održavaju", navodi Prohić.

 

Budući da nas u oktobru čekaju opšti izbori, za očekivati da će doći do zaoštravanja političke retorike i da će konflikt ići progresivno.

 

"Na vlasti su etablirane politike koje nemaju elementarnog kredibiliteta i zato moraju igrati na negativne motivacije", pojašnjava ovaj analitičar.

 

Mišljenja je da je međunarodni faktor politički impotentan u BiH, ali i da "igra konfuznu igru".

 

"Međunarodni predstavnici godinama ponavljaju mantru 'Ovo je vaša zamlja, ovo je vaš mir, mi smo tu da pomognemo'. Međutim, oni ovoj zemlji ne pomažu ni na koji način. Pokazuju odlučnost, istrajnost i zakulisne pritiske samo onda kada su ugroženi neki finansijski ili drugi interesi iz međunarodnog okruženja", tvrdi Prohić, te potcrtava da je posljednji primjer takvog pritiska bilo usvajanje Zakona o akcizama.

 

Što se tiče ustavnog, konstitutivnog, administrativnog i političkog aspekta, navodi, međunarodni predstavnici ne preduzimaju ništa.

 

"Predlažem čak radikalnu mjeru da svi međunarodni posrednici odu iz BiH, uključujući OHR i predstavnike EU. Tada bismo imali barem jednu adresu manje oko koje se stvara konfuzija. Neka odu, pa da se ona suočimo sami sa sobom. Znam da je to rizično, ali nije rješenje da ovakvo stanje traje 50 godina, kao što je to slučaj na Kipru. Ovako međunarodni i domaći faktori imaju jedni druge za alibi", kategoričan je Prohić.

 

Hipotetički, situaciju može riješiti drugačije konstituisana i profilisana opozicija, dakle ne bilo kakva ljevica i ne bilo kakva građanska opcija.

 

"To treba biti opcija koja bi bila demokratski profilisana, riješena slabosti koje ljevica i građanska opcija imaju svih ovih godina, te opcija koja bi bila spremna za ujedinjenje i stvaranje političkog saveza na osnovi partnerstva, a ne na osnovu hegemonije i nametanja, odnosno prevladavanja unutar tog bloka. Drugi faktor je drugačije probuđen društveni faktor, odnosno javnost", mišljenja je Prohić.

 

Ponovivši da situaciju u BiH neće riješiti etablirane političke stranke koje su na vlasti svih ovih godina, kao ni međunarodna zajednica, on potcrtava da su ova dva faktora u "nekoj vrsti prećutnog saveza protiv BiH".

 

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com