Menu

BiH svrstana u kategoriju zemalja između demokratije i totalitarizma Istaknuto

demoUgledni britanski magazin "The Economist" objavio je indeks demokratije u 2017. godini prema kojem je Bosna i Hercegovina svrstana u kategoriju država sa "hibridnim režimom". Riječ je o analizi demokratičnosti 167 zemalja svijeta.

 


Ovo nije prvi put da je "The Economist" svrstao Bosnu i Hercegovinu u kategoriju država sa "hibridnim režimom", odnosno zemalja koje su ove godine ocijenjene ocjenom od 4.0 do 4.99.

 

Termin "hibridni režim" pojavio se devedesetih godina prošlog vijeka kada su mnoge zemlje započele svoju tranziciju ka demokratiji. One države koje nisu uspješno obavile tranziciju te se nalaze negdje između demokratije i totalitarizma, nazvane su zemlje sa hibridnim režimom.

 

U istoj kategoriji kao i BiH nalaze se između ostalog zemlje poput Iraka, Ukrajine, Bolivije, Maroka, Madagaskara, Zimbavea, Tanzanija, Nepal i Mozambik. Zemlje susjedstva stoje bolje od BiH s obzirom na to da su Srbija i Hrvatska svrstane u kategoriju "demokratija sa manama".

 

"The Economist" je sisteme u državama svijeta podijelio na četiri kategorije i to autoritarni režimi (od 0 do 3.99), hibridni režimi (od 4.0 do 5.99), demokratije sa manama (od 6.0 do 7.99) i pune demokratije (od 8.0 do 10.0).

 

Najbolje rangirane zemlje na indeksu demokratije su Norveška, Island, Švedska, Novi Zeland i Danska dok su najgore rangirane države Demokratska republika Kongo, Centralnoafrička republika, Čad, Sirija i Sjeverna Koreja.

 

Britanski magazin navodi da su tokom 2017. godine zabilježene nove prijetnje slobodi govora i slobodi medija od represivnih vlada. Ukupno 89 država je ove godine nazadovala kada je riječ o indeksu demokratije, a samo njih 27 je napredovalo.

 

Piše: Er. M./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com