Menu

Srbija i Hrvatska mentalno su još u '90-im godinama Istaknuto

ibrahim-prohic-700x402Politički analitičar Ibrahim Prohić očekuje vrlo ograničene efekte od sutrašnje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i susreta sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

 

 

"Na to ukazuje ne samo opšta klima koja prati najavu ovog susreta, već i analiza dubljih, strateških odnosa između Srbije i Hrvatske, a rekao bih i odnosa u regionu", ističe Prohić za Vijesti.ba.

 

Kako kaže, region pati od problema na dva nivoa: prvi se tiče političke filozofije, a drugi je personalna dimenzija.

 

"Kada je u pitanju prvi nivo problema, region, prvenstveno Srbija i Hrvatska, mentalno su još u '90-im godinama. Premise ili karakteristike tog stanja su kompeticija, nadjačavanje i potencijalo konflikt nasuprot saradnji. I Srbija i Hrvatska imaju probleme sa svim svojim susjedima, kao i vrlo sporne međusobne odnose", pojašnjava Prohić.

 

Govoreći o drugom nivou problema, personalnoj dimenziji, ovaj analitičar tvrdi da Srbija i Hrvatska, kao i druge zemlje bivše Jugoslavije, na svom čelu imaju slabe lidere, čak i kada su oni na pojavnoj ravni jaki.

 

"Oni mogu biti jako ako je kriterijum snage politička moć ili uzurpacijama političke moći. Uglavnom se radi o liderima koji nisu demokratski profilisani. Direktnije rečeno, radi se o autokratskim vođama. U tom slislu, indikativna je situacija u Hrvatskoj, gdje dvije čele figure, predsjednica i premijer, rade disonantne stvari. U krajnjoj konsekvenci, postoje određeni indikatori da rade za različite vanjske igrače", mišljenja je Prohić.

 

Slabi lideri, tvrdi, nemaju nužnu autonomnost u odnosu na međunarodne igrače ili međunarodne sponzore, te se ponašaju u skladu sa interesima stranih moćnika, a ne u skladu sa interesima svojih zemalja, odnosno društva.

 

Stoga je za pretpostaviti da upravo strani faktor ima uticaj na susret predsjednika Srbije i predsjednice Hrvatske u Zagrebu.

 

"Srbija i Hrvatska, kao vodeće države u regionu, nalaze se u šizoidnoj situaciji. Naime, nalaze se u procjepu gdje se ispred njih stavljaju kontradiktorni ciljevi i zadaci. S jedne strane, podstiče ih se na dobrosusjednu saradnju, posebno iz Brisela. S druge strane, Amerika i Rusija ih istovremeno podstiču u naoružavanju", potcrtava Prohić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

Prema njegovom mišljenju, ovdašnji lideri ne razumiju temeljne procese na globalnom geostrateškom planu.

 

"Oni ne shvataju da se velike sile igraju sa malim igračima, te da ih koriste kao objekt za međusobno razračunavanje", kaže ovaj analitičar.

 

Smatra da je krajnje vrijeme da regionalni lideri shvate procese na geostrateškoj ravni, te da dođe do radikalnog zaokreta na planu političke filozofije i postavljanja vanjskopolitičkih ciljeva.

 

"Ti ciljevi trebalo bi da reafirmišu osjećaj povezanosti zemalja u regionu, osjećaj zajedničke sudbije. Sve zemlje regionu imaju iste ili slične teškoće i slabosti, kao i komplementarne resurse i potencijale, koje bi trebalo osvijestiti i materijalizovati. Kada bi postojala politička mudrost, onda bi lideri razumjeli da interesi ovih zemalja ne mogu biti ni u Moskvi ni u Vašingtonu niti u Istanbulu, već da bi trebalo tražiti modus saradnje unutar regiona", poručio je Prohić.

 

(Vijesti.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com