Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Svjedokinja na suđenju Stanišiću i Simatoviću: "Arkanovci" ubijali po Zvorniku Istaknuto

stanisiZaštićena svjedokinja Haškog tužilaštva opisala je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ubistvo bošnjačkih muškaraca u Zvorniku koje su u aprilu 1992. godine počinili srpski paravojnici za koje je čula da su bili pod komandom Željka Ražnatovića Arkana.

 


Svjedokinja RFJ-019 je izjavila da se 9. aprila 1992. godine zajedno sa drugim civilima Bošnjacima krila u podrumu stambene zgrade u Zvorniku. Tog dana, kako je kazala, čula je eksploziju, nakon čega su u podrum ušli vojnici s maskama koji su izveli muškarce, dok su po žene i djecu došli drugi vojnici.

 

Kada se našla napolju, svjedokinja je, zajedno sa drugim ženama, sprovedena pored muškaraca izvedenih iz podruma koji su bili postrojeni uza zid. Nedugo zatim, RFJ-019 je, kako je izjavila, iza sebe začula pucnjeve.

 

Žene i djeca sprovedeni su u lokalnu biblioteku gdje su im čuvari "rekli da su 'Šešeljevci' i da su oni dobri, a da su oni koji ubijaju – 'Arkanovci'", posvjedočila je RFJ-019.

 

Svjedokinja je dodala da je u biblioteci vidjela Arkana, a zatim je prebačena u Karakaj i, potom, u Banju Koviljaču u Srbiji. Kada se, nedugo zatim, vratila u Zvornik, RFJ-019 je na mjestu gdje su bili postrojeni muškarci izvedeni iz podruma vidjela krv. Te muškarce nikada više nije vidjela žive.

 

Stanišićev branilac Ian Edwards izrazio je svjedokinji saučešće "zbog gubitka" na početku unakrsnog ispitivanja. U javnosti dostupnom dijelu unakrsnog ispitivanja, RFJ-019 je rekla da su srpski paravojnici ispred podruma nosili "zeleno-crne maskirne uniforme".

 

Kako je kazala, Šešeljevci su bili obučeni u "zelene maskirne uniforme", dok Arkan "nije nosio maskirnu uniformu, već plavu".

 

Iz pitanja Stanišićevog branioca moglo se zaključiti da je svjedokinja 1996. na jednoj fotografiji identifikovala srpske paravojnike "koji su ušli u podrum", a da je 2003. izjavila da, uslijed proteklog vremena, na istoj slici može da prepozna samo Arkana.

 

Haški tribunal je Ražnatovića optužio za zločine u Hrvatskoj i BiH, ali je on, u januaru 2001., ubijen u Beogradu, prije nego što se našao pred sudom.

 

Stanišića, koji je od 1992. bio šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

 

Po optužnici, Srpska dobrovoljačka garda pod komandom Arkana bila je jedinica SDB-a Srbije.

 

Poslije prvog suđenja, prvostepeno Vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono Vijeće Tribunala usvojilo je ključne osnove žalbe, poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

 

Suđenje se nastavlja u utorak, 20. februara, javlja BIRN-Justice Report.

 

/klix/fena/

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com