Menu

U Brčkom svečanom akademijom obilježen 1. mart Dan nezavisnosti BiH Istaknuto

1 mart svecana akademija1U organizaciji udruženja "Stećak" Brčko distrikta BiH večeras je u brčanskom Domu kulture održana svečana akademija povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

Predsjednik Udruženja "Stećak" Brčko distrikta BiH Ernad Osmić kazao je da je cilj Dan nezavisnosti BiH podignuti na građanski nivo.

 

"Udruženje već treću godinu organizuje svečanu akademiju povodom Dana nezavisnosti BiH. Cilj nam je da ovaj datum podignemo na građanski nivo tj. onaj izvorni referendum o nezavisnosti i da on bude shvaćen kao što je shvaćen kada je prvobitno bio i raspisan, znači, kao građanska inicijativa, da oni ljudi koji BiH osjećaju svoju zemljom žele stvoriti državu suverenu, nezavisnu i da na osnovu toga gradimo svoju budućnost i ako Bog da da nam se djeca ne iseljavaju iz BiH", kazao je Osmić.

 

Gost svečane akademije bio je dr. sc Enes Osmančević doktor žurnalističkih nauka, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 

1 mart svecana akademija2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Kada ideje ovladaju masama oni postaju pokretačka snaga društva i zato stalno potenciram važnost novih političkih ideja na ovim prostorima, jer činimi se da je dosadašnji repertoar poprilično istrošen. Žalosno je što inspiratori i egzekutori ratnih sukoba u BiH još uvijek odlučuju o našim sudbinama, bilo iz sjene ili direktno iz vlasti poput presuđenih ratnih zločinaca koji nemaju zabranu da se kandidiraju na izborima i koji nerijetko osvajaju vlast u općinama. Time se šalje poruka da se zločin isplati i omogućava se trajanje i širenje ratnohušačkih ideologija, a presuđeni zločinci veličaju", kazao je Osmančević.

 

Prisutnima se obratio i dr. Galib Šljivo koji je još jednom istakao važnost Dana nezavisnosti BiH za sve građane BiH i da bez obzira bio on Bošnjak. Srbin ili Hrvat treba da ovaj datum obilježava.

 

1 mart svecana akademija3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti emitovan je i kratki film o održanom referendumu 1992. godine.

 

Na svečanoj akademiji nastupio je i muzički umjetnik Tarik Hukičević, mješoviti hor BZK "Preporod" Brčko i mlada recitatorska sekcija " Amica".

 

1 mart svecana akademija41 mart svecana akademija51 mart svecana akademija61 mart svecana akademija71 mart svecana akademija8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 mart svecana akademija9

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com