Menu

Blokada u Tuzli: Demobilisani borci i večeras ostaju na petlji Šićki Brod Istaknuto

borci nocNekadašnji borci Armije Republike Bosne i Hercegovine iz nekoliko općina Tuzlanskog kantona (TK) drugu noć zaredom provest će na petlji Šićki Brod u Tuzli koja je od jučer u potpunoj blokadi.

 


U borbi za ostvarivanje zahtjeva koje su uputili Vladi Federacije BiH ne sprečava ih ni snijeg koji pada već nekoliko sati, kao i izuzetno niske temperature zraka.

 

U njihovoj borbi pridružila im se i grupa građana Tuzle koji su im pored hrane donijeli i tople napitke i deke, kako bi se koliko-toliko zagrijali u ovoj izuzetno hladnoj zimskoj noći.

 

Iako su danas pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK pokušavali demobilisane borce mirnim putem i uz razgovor nagovoriti da obustave blokadu najvećeg saobraćajnog čvora u TK, u toj nakani nisu uspjeli.

 

Borci su izričiti te poručuju da pod vedrim nebom i na glavnim magistralnim saobraćajnicama ostaju do ispunjenja zahtjeva, odnosno utvrđivanja tačnog boračkog registra, omogućavanja zasluženih naknada te poništavanje 1.600 boračkih udruženja koja djeluju u Federaciji BiH.

 

Za razliku od boraca s drugih kantona, u Tuzli okupljeni demonstranti nemaju svoje predstavnike, zbog čega još uvijek nije postignut dogovor s resornim federalnim ministrom Salkom Bukvarevićem.

 

Dok Bukvarević predstavnike boraca s tuzlanske regije poziva da dođu u Sarajevo, oni to oštro odbijaju te zahtjevaju dolazak resornog ministra na šićku petlju.

 

U odnosu na noć ranije, borci su večeras postavili i nekoliko šatora u kojima će prenoćiti, a dodatno će se zagrijati i uz logorske vatre čiji plamen spomenutu petlju obasjava od kasnih poslijepodnevnih sati.

 

Iako je tokom dana nezvanično najavljivano da će pripadnici Federalne uprave policije i Specijalne jedinice MUP-a TK prići petlji Šićki Brod te demonstrante pomjeriti sa saobraćajnica do toga nije došlo.

 

Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom MUP-u, za tim nema potrebe, s obzirom da su u funkciji alternativni putni pravci koji Sarajevo, Doboj i Orašje povezuju s Tuzlom.

 

Na kraju kažimo još i to da sada već dvodnevni borački protest u Tuzli protiče bez incidenata, ali i da su policajci raspoređeni na nekoliko punktova.

 

Piše: A. K./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com