Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Ljekari u RS idu u generalni štrajk: Ljekari u FBiH imaju duplo veće plate Istaknuto

ljekari-rs-700x402Zdravstveni radnici se spremaju za generalni štrajk, najavili su predstavnici sindikata medicinara u emisiji "Izazovi" BN televizije. Vlada Republike Srpske nije dala nikakav odgovor na zahtjeve za povećanje plata od 25% koji im je uputio Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske.

 

 

Ni radnici u FBiH nisu zadovoljni, iako su im duplo veća primanja nego kolegama iz Srpske.

 

Zdravstvo Republike Srpske je pred kolapsom. Vlada Srpske je podigla zid ćutanja na sve zahtjeve ljekara, što je medicinare dovelo do toga da prelome i podignu svoj glas.

 

"Generalnog štrajka će biti s obzirom na to da je sa druge strane zid ćutanja. U štrajk ćemo stupiti onog trenutka kad dobijemo dokument o procesu minimuma rada", kaže Dr Miodrag Femić, predsjednik Struktovnog sindikata doktora medicine u Republici Srpskoj.

 

Doktori traže da im se plate povećaju za 25%.

 

"Prosječna četvoročlana sindikalna potrošačka korpa je oko 1.800 KM. Ja sam ljekar specijalista, jedini specijalista na području Zvornika za sada. Moja plata je 1.750 KM. Da li je ponos Republike Srpske to što jedan hirurg, koji je išao šest godina na fakultet, pet godina na specijalizaciju, 12 godina radi kao ljekar specijalista i ima manja primanja od prosječne potoršačke korpe", pita Dr Goran Bjeković, predsjednik Štrajkačkog odbora doktora medicine Republike Srpske.

 

Dva entiteta u BiH, i dvije potpuno različite slike zdravstvenog sisetema.

 

"Kad se računaju ukupna primanja sa minulim radom, dežurstvima, noćnim radom i radom na praznike, primanja medicinskih sestara ne mogu biti veća od 800 KM", kaže Ranko Palačković, član Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

 

"Ljekari su u FBiH dobili povišicu od 12-25%. Ali naša osnovica je i prije toga bila veća nego u RS. Tako da sada Kanton Sarajevo ima skoro duplo veće plate nego u Republici Srpskoj, a rade isti posao", kaže Dr Meho Kovačević - predsjednik Samostalnog sindikata doktora medicine stomatologije KBZ.

 

Male plate i nepoštovanje profesije od koje zavise životi ljudi – uzrok su odlaska medicinskog kadra iz Republike Srpske.

 

"Borimo se za našu struku, da naša najbolja djeca koja su u medicini ne idu kao stručnjaci preko grane da lijece druge, a mi nećemo imati kod koga", kaže dr Femić, dok dr Bjeković dodaje:

"Nemojte se pozivati šta je sad, za dvije godine neće imati ko da radi."

 

Ljekari, kažu, ne traže mnogo. Mora se odvojiti bijeli mantil od drugih uniformi. Ljekarima je, ističu, stalo do kvalitetnijeg pružanja usluga ali i to da pošteno žive od svoga rada, poručili su medicinari u emisiji "Izazovi" BN televizije.

 

(Vijesti.ba / BN TV)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com