Menu

Crnadak zastavu RBiH uporedio sa onom VRS-a pod kojom je izvršen genocid u Srebrenici Istaknuto

trojka19Legitimna zastava nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine zavijorila se ispred zgrade Ujedinjenih nacija u New Yorku 22. maja 1992. godine. Zastava sa ljiljanima bila je u zvaničnoj upotrebi do početka februara 1998. godine. Dakle, tri godine nakon okončanja agresije na BiH.

 

 

Piše: Amra Varatanović

 

Pokušaji srpskih političara iz bh. entiteta Republika Srpska da je izjednače sa ratnom zastavom i smjeste isključivo u ratnu prošlost, i da je ne priznaju iako je priznao cijeli svijet i koja je bila istaknuta i tokom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine ne prestaju ni 20 godina nakon upotrebe nove zastave BiH. U tome im podršku daju i srpski i srbijanski mediji nazivajući zastavu s ljiljanima „ratnom zastavom" iako je Armija RBiH koristila izmijenjenu formu grba s ljiljanima dodavši i dva ukrštena mača.

 

Srpska propaganda pojačala se nakon objave fotografije ambasadora BiH u Rusiji Mustafe Mujezinovića sa studentima iz BiH u Moskvi na kojoj je neko od studenata raširio bivšu zastavu RBiH. I vlast i opozicija iz RS-a „osuli su paljbu" na ambasadora Mujezinovića, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak „osudio je postupak Mujezinovića".

 

- To što je uradio ambasador Mujezinović je apsolutno neprimjereno i šteti ugledu BiH i usmjereno je protiv jednog njenog dijela, RS, jer se radi o zastavama koje su korištene tokom rata u BiH i izazivaju nelagodu u RS. Zamislite šta bi se dogodilo da se ambasador BiH koji dolazi iz RS slikao sa zastavom Vojske RS. Nastao bi haos - rekao je Crnadak.

 

Crnadkovu osudu legitimne zastave RBiH "opravdat" ćemo činjenicom da je izborna godina te da vlast i opozicija biju bitku za svaki glas i to najviše pričom o nacionalizmu i srpstvu, a ne o ekonomiji i povećanju životnog standarda građana na rubu siromaštva. Opasnija je Crnadkova izjava da bi to bilo identično da se neko od ambasadora slikao sa zastavom Vojske RS, s obzirom da je pod tom zastavom izvršen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine.

 

Od smjene ambasadora Mujezinovića neće biti ništa, s obzirom da je opoziv ambasadora u nadležnosti Predsjedništva BiH, a za to je potrebno imati konsenzus.

 

Političarima iz Republike Srpske ponovit ćemo gradivo još iz osnovne škole iz predmeta Historija.

 

- Zastava Banovine, a potom i Kraljevine Bosne, zasnivala se na grbu bosanske dinastije Kotromanić, Kralja Tvrtka I i njegovih nasljednika. Zastava srednjovjekovne Bosne bila je bijele boje sa grbom dinastije Kotromanić na sredini. Zastava Kraljevine Bosne se razlikovala od zastave Republike Bosne i Hercegovine (1992 – 1998.), po tome što je imala krunu sa heraldičkim ljiljanima.

 

Zastava usvojena 1992. godine svojom modrom podlogom i žutim ljiljanima sugerirala je historijsku poveznicu novouspostavljene države Bosne i Hercegovine sa srednjovjekovnom bosanskom državom, s bosanskim kraljevstvom, odnosno hiljadugodišnjim postojanjem Bosne.

 

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo kazao je da u svom kabinetu ima obje zastave i RBiH i BiH.

 

- Nikad mi niko neće objasniti zašto je zastava s ljiljanima koja ima svoje korijene u srednjovjekovnoj Bosni bilo kome smetala. Ako su ljiljani bilo kakvi simboli onda su više katolički, nego muslimanski, odnosno anžuinski apsolutno nisu muslimanski simboli ako su ikakvi simboli to su anžuinski ljiljani koji postoje u heraldici – kazao je Grebo za NAP.

 

http://www.nap.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com