Menu

Dodik i Čović: Život u jednoj, glasanje u drugoj državi Istaknuto

do0009Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je na Lokalnim izborima za Skupštinu Grada Beograda održanim u nedjelju što je izazvalo brojne reakcije među opozicionim političarima u Srbiji.

 

 

Dodikovo glasanje na Lokalnim izborima mnogi smatraju nelegitimnim i nelegalnim s obzirom da Izborni zakon Srbije predviđa da građanin može glasati na lokalnim izborima u sredini gdje je centar njegovih životnih aktivnosti.

 

Zakon o lokalnim izborima Srbije u članu 6. kaže:

 

- Pravo da bira odbornika ima punoljetan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj ostvaruje izborno pravo.

 

Pored pojedinih političara iz redova opozicije, problemom Dodikovog glasanja na Lokalnim izborima u Beogradu, u Srbiji se bavio samo portal Insajder, poznat kao jedan od rijetkih kritički raspoloženih medija u Srbiji prema vlasti Aleksandra Vučića.

 

Kada se postavlja pitanje da li neko ima pravo na to da glasa u dvije države, posebno kada je riječ o funkcioneru jedne države, koji glasa u drugoj, prebivalište je ključna riječ.

 

Zakon o prebivalištu i boravištu republike Srbije u članu 3. objašnjava šta to znači:

 

- Prebivalište je mjesto u kome se građanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, odnosno mjesto u kome se nalazi centar njegovih životnih aktivnosti, profesionalnih, ekonomskih, socijalnih i drugih veza koje dokazuju njegovu trajnu povezanost s mjestom u kome se nastanio.

 

- Boravište je mjesto u kome građanin privremeno boravi van mjesta svog prebivališta duže od 90 dana.

 

Da bi glasao na beogradskim izborima, sudeći po ova dva zakona, Dodik je dakle morao da iskaže namjeru da stalno živi na Savskom vencu. Iako je jasno da je centar njegovih životnih aktivnosti u Banja Luci, on je nesmetano glasao na lokalnim izborima u Beogradu i poručio da glasanjem želi da doprinese da Srbija bude demokratska i stabilna i „ostane snažan faktor stabilnosti u regionu". Rekao je i da već drugi put koristi pravo da glasa na izborima u Srbiji, kao i da pravo da glasa koristi u skladu sa zakonima Srbije.

 

- Ja ne koristim nikakva druga prava osim moja demokratska prava da mogu da glasam. Ne koristim prava ni socijalnog, ni zdravstvenog, ni penzionog, jer ta prava koristim u Republici Srpskoj. Ako je Srbija dala mogućnost da na ovaj način mogu učestvovati, ja to koristim i ništa više - rekao je Dodik poslije glasanja na biračkom mjestu 34 na Savskom vencu.

 

Milorad Dodik nije izolovan slučaj. Na ovim prostorima mnogo je primjera u kojima su političari koji žive u jednoj državi glasali na izborima u drugoj. Dragan Čović, Božo Ljubić, Željana Zovko i brojni drugi godinama glasaju na izborima u Hrvatskoj iako žive u BiH.

 

U oktobru 2016. godine zabiježeno je da je jedan javni funkcioner iz Srbije glasao na lokalnim izborima u BiH. Riječ je o predsjedniku Bošnjačke demokratske zajednice Muameru Zukorliću koji je glasao na lokalnim izborima u Srebrenici.

 

Kada je u septembru 2016. raspisan referendum u Republici Srpskoj, pravo da se izjasne imali su i građani sa dvojnim državljanstvom i prebivalištem u Srbiji.

 

Posjedovanje dvojnog državljanstva od raspada Jugoslavije na ovim prostorima se koristi kao svojevrsna rupa u zakonu. Uglavnom je zloupotrebljavaju političari.

 

Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava kazala je za Insajder kako bi prije svih građani Republike Srpske trebali da se zapitaju kako je moguće da im predsjednik entiteta stalno živi u Beogradu.

 

Petrović je kazala kako je u Evropi ova situacija riješena tako da državljanin naprimjer Italije koji živi u Njemačkoj ima pravo da glasa na lokalnim izborima u drugoj državi, dok se za centralnu vlast izjašnjava u svojoj matičnoj državi.

 

Ona također ukazuje da nije logično da jedan čovjek ima dva prebivališta, što je uslov za glasanje jer jedan čovjek ne može "stalno živjeti" na dva mjesta.

 

- Problem je ovdje policija, koja je dužna da kontroliše da li neko ko ima prebivalište na nekom mjestu, zaista tu i živi i da li je samim tim i pravo glasa u skladu sa zakonom. Propust je ovdje očigledan – kazala je Petrović.

 

Nijedna država u regionu očito nema snage, ili bolje reći volje, da se izbori s ovim problemom. Politički moćnici će vjerovatno i dalje živjeti u jednoj zemlji a glasati u drugoj, i to će smatrati sasvim legitimnim, dok će osporavati pravo „običnim" građanima da glasaju za kandidata koji im se najviše sviđa u matičnoj zemlji.

 

Dodik je smatrao problemom to što su Bošnjaci protjerani iz Srebrenice, a koji danas žive u Tuzli ili Sarajevo kao izbjeglice, glasali na izborima 2016. u Srebrenici, ali ne smatra problem što on svojim glasom bira lokalnu vlast građanima u drugoj državi.

 

Dragan Čović tvrdi da je Željko Komšić bio nelegitiman predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH, jer su za njega glasali Bošnjaci, ali ne smatra nelegitimnim članove hrvatskog Sabora za koje je on glasao, iako ne žive u istoj državi.

 

Ovo su stvari koje bi se trebale riješiti novim Izbornim zakonom BiH, a ne osigurati HDZ-u i Draganu Čoviću da vječno ostane u vlasti.

 

Građanin BiH u svojoj zemlji trebao bi imati mogućnost da u svojoj zemlji glasa za bilo kojeg kandidata kojeg smatra najboljim, a ne bi trebao svojim glasom birati lokalnu vlast građanima druge zemlje.

 

http://www.nap.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com