Menu

"Hrvatska će zagovarati evropski put i kandidaturu BiH" Istaknuto

kolindaProšlo je šest godina od posljednje trilaterale na predsjedničkoj razini. Današnji sastanak je bio izuzetno koristan jer se pored postojećih pitanja dotakli i područja saradnje koja moraju biti produktivna i pozitivna, kazala je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nakon trilateralnog sastanka u Mostaru.

 

 

"Glavna tema razgovora je bila Strategija Evropske komisije o Zapadnom Balkanu. Hrvatska u potpunosti podržava suverentitet, teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, te konstitutivnu jednakopravnost naroda BiH na cijelom teritoriju BiH i njen evropski put", kazala je Grabar Kitarović.

 

"Samim time ćemo kroz Evropsko vijeće nastojati učiniti koliko god možemo kako bi potaknuli proces evropskih integracije BiH. Čestitam na predavanju odgovora na Upitnik EK. Hrvatska će zagovarati evropski put i kandidaturu BiH za članstvo u EU što je prije moguće", navela je on.

 

Kako je kazala, u budućnosti vidi zajedničke nastupe BiH, Hrvatske i Srbije na trećim tržištima. Istakla je da su se predsjednici dotakli i demografskih kretanja na prostorima zemalja Zapadnog Balkana.

 

http://ba.n1info.com/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com