Menu

Ništa od Dodikovog susreta sa Hirurgom: Iza Noćnih vukova stoji kompanija koja obučava vojnike Istaknuto

600 1521044744Dodik HirrurgPredsjednik Rusije Vladimir Putin nerijetko koristi "spoljne saradnike" kako bi zaobišao zvanične državne kanale. Dokaz tome su dešavanja na Krimu iz 2014. godine, u kojima su jednu od ključnih uloga odigrali Kozaci i Noćni vukovi.

 

 

Napisao je to u autorskom tekstu za Washington Post Daniel Treisman, profesor političkih nauka koji je posljednjih nekoliko godina proveo analizirajući rusku politiku pod vodstvom Vladimira Putina. Iste "spoljne saradnike", sudeći prema njihovim aktivnostima, zvanična Moskva koristi i u BiH.

 

Kozake smo već imali priliku vidjeti i to 2014. godine, kada su se održavali opći izbori u našoj zemlji. Imali smo priliku vidjeti i Noćne vukove, a njihova nova posjeta BiH je najavljena za 20. mart ove godine. Upravo su Noćni vukovi imali važnu ulogu u "otimanju" Krima od Ukrajine. Radi se o formalno motociklističkom klubu koji u praksi služi za nasilno ostvarivanje političkih ciljeva aktuelnog i vjerovatno budućeg ruskog predsjednika.

 

Zbog uloge u aneksiji Krima i u borbama u Donbasu su u decembru 2014. godine Noćni vukovi i njihov vođa Aleksander Zaldostanov, zvani Hirurg, "zaradili" mjesto na crnoj listi SAD-a.

 

- Zaldostanov predvodi organizaciju Noćni vukovi, a neke od njegovih nadležnosti su i kažnjavanje nelojalnih članova. Tokom marta 2014. godine je koordinirao akcijom zaplijene ukrajinskog naoružanja. On predvodi skupinu koja je, direktno ili indirektno, umiješana u aktivnosti koje su ocijenjene kao prijetnja miru, stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – navodi se u odluci Ministarstva finansija SAD-a.

 

U istoj odluci se također navodi kako su Noćni vukovi u martu 2014. godine provodili zastrašivanje i kriminalne aktivnosti u Ukrajini te da su oteli i napali službenika ukrajinske granične policije. Skupina je, navodi se, učestvovala i u napadu na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju te je usko povezana sa ruskim specijalnim službama.

 

Upravo je Zaldostanov, koji važi za jednog od Putinovih najboljih prijatelja, trebao predvoditi Noćne vukove na turneji "Ruski Balkan", koja je uključivala i BiH. U našoj zemlji su trebali boraviti od 20. do 22. marta, ali će ta mogućnost biti uskraćena Zaldostanovu i Saši Saviću, šefu Noćnih vukova na Balkanu, s obzirom da su ih nadležne institucije BiH proglasile opasnošću po nacionalnu sigurnost te im je zabranjen ulazak u našu zemlju. Ostalim članovima nije zabranjen ulazak, ali je određen poseban tretman i nadzor tokom boravka na teritoriju BiH.

 

U BiH bi Noćni vukovi trebali doći 20. marta i to u Bijeljinu, gdje će posjetiti manastir Svete Petke, odakle nastavljaju za Brčko. Narednog dana, 21. marta, će iz Brčkog krenuti ka Banjoj Luci, gdje bi se, prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, trebali sastati i sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom.

 

Sa Dodikom se Zaldostanov sastao u Beogradu 2014. godine, a novi susret "drugova sa američke crne liste" će ipak pričekati neku novu priliku.

 

Dodik je Zaldostanovu ove godine, povodom 9. januara, uručio Orden časti, kojeg je u ime vođe Noćnih vukova primio Goran Tadić, potpredsjednik tog kluba za teritorij RS-a.

 

Slično priznanje je Tadić, inače uposlenik Vlade RS-a, od Dodika prenio Zaldostanovu i u maju 2015. godine.

 

Da se ne radi o klasičnom motociklističkom klubu, kako ga vlast u entitetu RS nastoji predstaviti, dokazuje i činjenica da su vlasnici kompanije "Wolf Holding", koja, između ostalog, organizira obuke u borilačkim vještinama te taktičke vojne kurseve za strane vojne i policijske formacije. Sudeći prema zvaničnim podacima, njihove su obuke već prolazile policijske formacije susjedne Srbije, a nezvanične govore da su trening kapove "Wolf Holdinga" prošli i pripadnici zvaničnih policijskih i paravojnih formacija sa prostora entiteta RS.

 

"Wolf Holding" je nastao iz kompanije "Wolf 77", koju je Zaldastanov osnovao 2011. godine, skupa sa Gennadiijem Nikulovom. Prema pisanju pojedinih ruskih medija, "Wolf Holding" danas djeluje u više od 100 gradova te u okviru njega djeluje čak nekoliko hiljada naoružanih osoba.

 

Izvor: Faktor - https://faktor.ba/vijest/nita-od-dodikovog-susreta-sa-hirurgom-iza-nonih-vukova-stoji-kompanija-koja-obuava-vojnike-287890

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com