Menu

Preporod Brčko uspješno organizovao promociju knjige “Kad sam bio Hodža” autora Damira Ovčine Istaknuto

0416kadsambiohodza-678x381U brčanskom Islahijetu upriličena je promocija knjige "Kad sam bio Hodža" autora Damira Ovčine . Pored autora na promociji su govorili Emina Pita, profesorica bosanskog jezika i književnosti i Ernad Osmić, magistar bosanskog jezika i književnosti.

 

 

Po kritikama i interesovanju koje ga prate, roman "Kad sam bio hodža" Damira Ovčine bez sumnje je jedno od najznačajnijih djela objavljeno na južnoslavenskom književnom prostoru, kako je to s razlogom Miljenko Jergović napisao.

 

"Knjiga je izuzetno zanimljive tematike, zanimljivog jezičkog izražaja, neobična sa kratkim rečenicama gdje se izbjegavaju glagolski oblici.Tematizira ratno vrijeme u BiH, vezana je za Grbavicu. Glavni lik je narator. U knjizi ne postoje imena a razlog je što autor knjige ljude ne dijeli po imenima već po postupcima" rekla je Emina Pita, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

 

"Jednostavno je napisan, ali je toliko suzbijen u značenju da bih ga ja nazvao stećkom romanom, pošto je to značenje eliptično, sažeto. Govori o mnogo čemu ali na tako pitak način" rekao je Ernad Osmić, magistar bosanskog jezika i književnosti.

 

"Moj roman je iznenađenje i za mene tako da me iznenađuje i da imam čitalaca u Brčkom. Roman sam pisao da se može čitati bilo gdje i bilo kada. Sa jedne strane sam iznenađen i ako neko čita, a isto tako nisam iznenađen i ako neko ne čita" rekao je Damir Ovčina, autor.

 

Damir Ovčina u svom djelu bez patetike odaje počast ljudskosti u nevremenima, podsjećajući da i u ratnom getu, kada nestanu svi etički i drugi užasi, postoje oni koji će nam spasiti život i generalno život učiniti podnošljivijim.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com