Menu

Prof. dr. Hasan Hanić, predsjednik Beogradske bankarske akademije panelista na 2. Biznis forumu Brčko Istaknuto

bulcev haniProf. dr. Hasan Hanić, predsjednik Beogradske bankarske akademije bit će od 6. do 9. novembra panelista na 2. Biznis forumu Brčko.

 

 

„Tema ovogodišnjeg Biznis foruma „Stanovništvo u funkciji privrednog razvoja" je od izuzetnog značaja za Brčko distrikt, BiH i čitav region Zapadnog Balkana, jer je u cjelini posvećena problemu privrednog razvoja sa posebnim osvrtom na stanovništvo kao generator privrednog i društvenog razvoja. Ovaj biznis forum, koji će na jednom mestu okupiti privrednike, bankare, domaće i inostrane invesitore, ekonomiste, kreatore ekonomske politike te predstavnike akademske i naučne zajednice, predstavlja izvanrednu priliku da se stanovništvo prikaže kao socijalni kapital u svim njegovim dimenzijama relevantnim za privrednu dinamiku svake zemlje, bez obzira na dostignuti nivo privrednog razvoja. Organizovanje ovogodišnjeg Biznis foruma u Brčkom puža dobru priliku organizatoru da predstave ovu regiju kao veoma atraktivno područje za strane invesitore čija će investiciona aktivnost doprinijeti rješavanju problema usporavanja privrednog rasta, visoke stope nezaposlenosti, slabe investicione aktivnosti, relativno niskih realnih plata i primanja stanovništva", rekao je Hanić.

 

Tri panela u okviru kojih će biti organizovana rasprava obuhvataju tri međusobno povezana problemska kompleksa: (1) inovacije, preduzetništvo i investiciona klima, (2) savremene demografske trendove, i (3) obrazovanje i tržište rada, koja čine ključne karike u lancu ekonomskih aktivnosti koje determinišu stopu privrednog rasta.

 

Biznis forum organizovat će se u tri panela Poslovni ambijent, investicije, inovacije, kooperacija i preduzetništvo; Stanovništvo, demografske megapromjene i razvoj društva; Tržište rada, obrazovanje i uticaj na privredni razvoj.

 

Damir Bulčević, direktor Biznis foruma, naglasio je da je glavni cilj foruma, koji je svojevrstan spoj Vlade Brčko distrikta BiH te akademske i privredne zajednice, da ukaže na problem s kojim se suočava kako Brčko, tako i cijela BiH, ističući da su to velike migracije stanovništva.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com