Menu

Brčko: Održana radionica na temu rodno zasnovano nasilje Istaknuto

sensusU Brčkom je danas održana radionica na temu izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju. Dio je kampanje koju provode UN Women BiH i Mediacentar Sarajevo, u saradnji sa novinarima koji su prošli obuke za trenere na temu rodno zasnovanog nasilja.

 

 

Rodna ravnopravnost nije samo osnovno ljudsko pravo jer njeno ostvarenje ima izuzetne socio-ekonomske posljedice. Osnaživanje žena pozitivno utiče može se reći i na sve segmente društva.

 

"Nama je jako bitno da sa medijima, odnosno novinarima i novinarkama, razgovaramo o tome na koji način izvještavati o ovim temama kako bi doveli do prevencije tj. smanjenja broja ovakvih slučajeva. Jako je bitno da se prilikom izvještavanja o ovim temama ne dovodi do dodatne viktimizacije žrtava, odnosno preživjeli rodno zasnovanog nasilja i da neki način zaštite osobu koja je preživjela nasilje u porodici" rekla je Hatidža Gušić, projektna menadžerica Mediacentar Sarajevo.

 

Kod izvještavanja o rodno-zasnovnom nasilju novinari bi trebali da izvještavaju etički, ne zauzimajući svoj stav. Međutim ova tema treba da bude dio opšte društvene rasprave a ne samo dio crne hronike kada se dešava.

 

"Moram priznati da naša televizijska kuća kao i ostali mediji sa područja Brčko distrikta ne trče da senzacionalistički objave takvu vijest. Možda čak ni u onoj mjeri u kojoj bi to trebalo da se učini. Zapravo, postoji jedna blokada u svijesti novinara da su to privatne stvari i da kako se god uradi postoji velika mogućnost da se nanese veća šteta nego što bi bila korist za javnost" rekao je Dragan Đukić, urednik IP RTV Hit Brčko.

 

BiH je Istanbulsku konvenciju (Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) ratifikovala među prvim zemljama u Evropi, ali nažalost rodno zasnovano nasilje i dalje je ozbiljan problem u našoj zemlji.

 

"Ono što je ključno u svemu ovome jeste da rodno zasnovano nasilje nije samo udarac, nije samo fizičko nasilje onako kako ga imamo propagirano najčešće u medijima, već je problem koji se tiče i psihičkog, emocionalnog i ekonomskog zlostavljanja. Imamo i neke nove oblike zlostavljanja poput sajber nasilja što smo vidjeli u proteklom periodu kroz nekoliko medijski eksploatisanih slučajeva" zaključila je Ana Kotur Erkić, slobodna novinarka.

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com