Menu

Obrada kredita u Brčkom: Prva presuda u Distriktu i u BiH kojom je ovaj namet proglašen nezakonitim Istaknuto

banke-profimedia-685x445Presuda Apelacionog suda u Brčkom od 28. avgusta ove godine kojom je naplata tzv. obrade kredita proglašena nezakonitom obradovala je brojne stanovnike te lokalne zajednice, koji su u nekoj od brojnih poslovnih banaka u ovom gradu od 2000. godine do danas podigli kredit.

 

 

Po riječima advokata Srđana Marjanovića, koji je pred brčanskim Osnovnim sudom zastupao jednog Brčaka u predmetu protiv Pavlović banke, za iznos od 2.000 konvertibilnih maraka, koliko je naplaćena obrada kredita još 2008. godine, ovo je prva presuda u Distriktu, a vjerovatno i u BiH, kojom je ovaj namet proglašen nezakonitim.

 

– Apelacioni sud Brčko distrikta BiH 28. avgusta potvrdio je presudu Osnovnog suda da je ništavna odredba ugovora o kreditu kojom se korisniku naplaćuje naknada za obradu kredita – precizirao je advokat Marjanović.

 

On je podsjetio da je presudom utvrđeno da troškovi obrade kredita nemaju uporište u zakonskim propisima, niti predstavljaju cijenu koju korisnik kredita treba da plati za novac koji mu banka odobri tim kreditom.

 

Vještak prof. dr Srđan Lalić u vještačenju ističe da su troškovi obrade kredita već sadržani u kamati što znači da banka ne može dva puta da naplaćuje isti trošak.

Takav stav prihvatio je i sudija Faruk Latifović, koji je u izreci presude naglasio da "kamata u svojoj osnovi sadrži sve operativne troškove banke, i da se po osnovu toga smatra da je bez ekonomske opravdanosti da banka od korisnika kredita naplaćuje i dodatne usluge u smislu naplate zasebne jednokratne naknade za odobrenje kredita i slično".

 

– Spornim članom ugovora propisano je da se potpisivanjem korisnik kredita obavezuje banci na plaćanje naknade za obradu i da je plaća prilikom povlačenja kredita u iznosu o 1,5 odsto odobrenog kredita, a da nijednim svojim dokumentom banka ne navodi šta sve spada u naknadu i po kom osnovu se ona naplaćuje. Samim tim korisnik kredita stavlja se u neravnopravan položaj u odnosu na banku, koja za sebe zadržava pravo naplate svojih usluga bez obrazloženja koje su to usluge koje se naplaćuju, što se smatra ekonomski neopravdanim – stoji između ostalog u presudi Osnovnog suda u Brčkom.

 

Nakon saznanja da je Apelacioni sud donio ovakvu presudu, advokat Marjanović je zatrpan zahtjevima stanovnika distrikta Brčko, koji takođe traže da im banke vrate uzeti novac.

 

– Već imam 150 zahtjeva za tužbe protiv banaka. S obzirom na to da zastarijevanja u tim predmetima nema, nakon ove pravosnažne presude očekujem da će Osnovni sud, ali i sudovi širom BiH biti zatrpani zahtjevima građana da im se vrati novac – kaže Marjanović.

 

Među stanovnicima Brčkog koji će svakako pokrenuti postupak za vraćanje novca je i Goran Novaković, koji je podigao kredit od nekoliko desetina hiljada maraka.

 

– Čuo sam za tu presudu, prema kojoj je jedan naš sugrađanin dobio sudski proces i vraćanje 2.000 KM uzetih za tzv. obradu kredita. Nakon te prve presude, jasno je da su tu stavku banke očito naplaćivale mimo zakona. Očekujem da ću i ja dobiti proces protiv banke kod koje sam podigao kredit – rekao je Novaković.

 

EKSTRAPROFIT

 

Budući da su poslovne banke u BiH nakon rata davale kredite "i šakom i kapom" i da je prema procjenama odobreno oko pet milijardi konvertibilnih maraka kreditnih sredstava, 75 miliona maraka nezakonito uzetih za takozvanu obradu kredita odličan je ekstraprofit.

 

(Cafe.ba)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com