Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Narandžasti autobus stigao u Brčko:Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno Istaknuto

2018-12-01-Narandzsti autobus stigao u Brcko-2Narandžasti autobus, koji simboliše kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno" u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, u organizaciji UN Women, a koju je podržao Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, stigao je u Brčko i voziće besplatne edukativne vožnje tokom naredna dva dana.

 

 

Prilikom zvaničnog otvaranja kampanje ispred brčanske Gradske vijećnice gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je Brčko dio ove kampanje.

 

„ Bilo bi mnogo bolje da nismo u potrebi da promovišemo ovakve kampanje, jer one znače da je nasilje u prodici zastupljeno na našim prostorima i da je to nešto o čemu se nedovoljno priča. Mi smo imali niz aktivnosti koje su bile usmjerene u pravcu prevencije i suzbijanja nasilja u porodici. U tom smislu smo krajem februara ove godine donijeli Zakon o borbi protiv nasilja u porodici, koji predviđa prekršajne sankcije za počinioce" istakao je Milić. On je dodao da to ne eliminiše vođenje krivičnog postupka tamo gdje postoje elementi za to i naveo da je, prema ovom zakonu koji je naišao na dobre komentare, novina da postoji mogućnost sankcije udaljenja nasilnika iz porodice u slučaju da vrši nasilje, te da su predviđene i druge kazne i sankcije. Ja podstičem naše sugrađanke da u skladu sa zakonskim propisima distrikta Brčko prijave slučajeve nasilja u porodici jer će na taj način zaštititi sebe i porodicu koja je stub društva", istakao je Milić i poželio da imamo što manje potrebe za ovakvim i sličnim aktivnostima.

 

Predstavnica UN Women Fedra Idžaković naglasila je da prisustvo gradonačelnika i nevladinih organizacija znači da postoje napori instituicija ali i nevladinog sektora da se zajedno nešto učini po ovom pitanju.

 

„ Institucije su donijele Protokol o postupanju institucija u slučaju nasilja, a radi se na pripremi za usvajanje akcionog plana koji bi trebao pospiješiti napore na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama", dodala je Idžaković. Prisutnima se obratio i predstavnik Policije Brčko distriktza BiH Halid Emkić.

 

Brendirani autobus će u okviru 16 dana posjetiti 8 gradova širom BiH, pružajući građanima priliku da se besplatno voze, a u autobusu saznaju više informacija o kampanji te prevenciji i načinima sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Danas i sutra voziće na ustaljenim linijama u Brčkom, a nastavlja u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Mostaru a završava u Sarajevu. Organizatori su pozvali sve da im se pridruže u autobusu, gdje će imati priliku saznati sve što ih zanima o načinima sprječavanja i zaštiti od različitih vrsta nasilja ali i sagledati šta mogu sami učiniti po ovom pitanju.

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com