Menu

Građani Brčkog zabrinuti: Javno zdravstvo ostalo bez vakcina protiv gripe Istaknuto

vaccine-shotsSve doze vakcina protiv ovosezonske gripe u Brčko distriktu su potrošene potvrđeno je Radio Brčkom u Pododjeljenju za javno zdravstvo.

 

 

Ove godine je nabavljeno 2.750 doza vakcina što je nešto veći broj nego predhodnih godina, ali zbog velikog broja kategorija stanovništva koje su oslobođene plaćanja sve nabavljene doze su već potrošene, pojasnila dr Anđa Nikolić šefica ovog pododjeljenja.

 

Na području Brčko distrikta za sad nema prijavljenih slučajeva oboljelih od gripe iako se u zdravstvene ustanove svakodnevno obraćaju pacijenti sa simptomima sličnim gripu.

 

Dr Nikolić je pojasnila da građani koji vakcinu protiv sezonske gripe kupe u apoteci moraju što prije doći u Javno zdravstvo kako bi im ista bila aplcirana jer se mora ispoštovati tzv. "hladni lanac" koji podrazumijeva da vakcina ne smije biti izložena temperaturi višoj od + 8 stepeni Celzija. U protivnom doći će do njene destabilizacije.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com