Menu

Brčko: Neprofitne i druge organizacije opravdale dobijene grantove Istaknuto

granVlada Brčko distrikta BiH odobrila je osmi dio Programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama čiji je, kako je kazala Anica Radić-Savić šef Pododjela za podršku mjesnim zajednicama, nevladinim organizacijama i udruženjima građana, ukupni iznos 403.700 maraka.

 

 

Prema njenim riječima, unutar ovog programa trošenja je oko 60 subjekata.

 

„Među njima dosta ima mjesnih zajednica ali to su namjenski grantovi za određene aktivnosti i imamo i dosta drugih udruženja", dodala je Radić-Savić.

 

S obzirom da mjesne zajednice na godišnjem nivou dobiju 5.000 maraka za redovan rad i to krajem godine, pojasnila je da do tada funkcionišu tako, što pored ovog redovnog granta s vremena na vrijeme dobiju i druga sredstva za određene aktivnosti.

„Samim tim imaju priliku da naprave određene uštede u smislu da im preostane nešto novca od nekog drugog projekta ili namjene, i samim tim pokriju troškove koji su primarni, odnosno prioritetno je podmirivanje troškova komunalnih dadžbina. Na taj način se zaklopi ta određena finansijska konstrukcija. Imali smo par mjesnih zajednica koje su dobile sredstva za redovan rad jer su ranije podnijeli zahtjev, odnosno zadovoljili kriterije", kazala je Radić-Savić.

 

Kako pojašnjava, jedan od osnovnih kriterija mjesnih zajednica jeste da kroz izvještaj opravdaju svoj rad, odnosno prethodno dobijena sredstva.

 

„Ove godine imalo smo dosta efikasan rad na terenu tako da do 30. juna, roka za dostavljanje ovog izvještaja, sve mjesne zajednice izuzev jedne zbog bolesti predsjednika jedine ovlaštene osobe za zastupanje i potpisivanje ovog akta, su dostavile izvještaj", naglašava Radić-Savić.

 

Također, i ostala udruženja moraju opravdati sredstva, jer je to osnovni kriterij za dobijanje novog granta.

 

„U ovom trenutku imamo situaciju koja je sasvim povoljna u smislu da su opravdana sva sredstva, tako da očekujemo da će izvršenje budžeta koji se odnosi na grantove u našem pododjeljenju biti na dosta visokom nivou i veće nego što je bilo 2017. godine kada smo imali izvršenje 85 posto", dodala je Radić-Savić.

 

Ovaj osmi dio programa planirano je bilo da bude zadnji program za ovu godinu, ali kako je naglasila, kroz nedavni rebalans pojavilo se još par grantova koji će najdalje do 15. decembra biti završeni čime će biti zaokružena ova godina.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com