Menu

Brčko: Od 1.000 romske djece 150 pohađa škole Istaknuto

romi-skolaNajmlađi korisnici "Vermontovog" Dnevnog centra održali su danas konferenciju za medije povodom 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Mališani su se javnosti obratili recitacijama o pravima manjina, u ovom slučaju Roma.

 

 

Asmir Husić, koordinator projekta Socijalna prava za ranjive kategorije" čiju realizaciju Omladinski centar "Vermont" provodi uz potporu njemačkog GIZ-a, kaže da se prava Roma u praksi ne provode onoliko koliko bi trebalo, te da je obrazovanje prva stepenica ka brisanju predrasuda o Romima u Brčko distriktu i u BiH.

 

"S obzirom da ne postoje tačni, okvirni podaci govore da od 1.000 romske djece njih 150 pohađa škole", izjavio je Husić.

 

Podsjetimo, Dnevni centar je u Brčkom otvoren 2015. godine uz pomoć međunarodne organizacije "Save the Children" i "Njemačkog društva za međunarodnu suradnju -GIZ". Projektna inicijativa nosi naziv "Uspostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku da to postanu", a svrha je doprinos obezbjeđivanju što potpunijeg ostvarivanja prava ove grupe djece, izložene raznim vidovima eksploatacije.

 

Dnevni centar danas broji preko 150 korisnika, od kojih većina pohađa osnovno obrazovanje.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com