Menu

Asocijacija mladih Brčko: Održana promocija knjige "Liderstvo – teorija i praksa" autora prof. dr. Selme Cikotić Istaknuto

is 4U organizaciji Asocijacije mladih Brčko distrikta BiH sinoć je u brčanskom Islahijetu održana promocija knjige "Liderstvo – teorija i praksa" autora prof. dr. Selme Cikotić.

 

 

Nakon sticanja znanja na Harvardu kao i drugim oblastima nauka prof. dr. Cikotić je odlučio da napiše knjigu o liderstvu gdje se jedno poglavlje odnosi i na liderstvo u BiH.

 

"Odlučio sam da na bazi nekog znanja koje sam stekao na Harvardu, na bazi velikog broja literature koju sam u međuvremenu prikupio, ali i na bazi potreba i iskustava koje sam praktično prepoznavao i sticao na prostoru Bosne i Hercegovine, napišem knjigu koja se bavi teorijom liderstva. Jedno poglavlje u knjizi sam posebno napravio, a odnosi se na liderstvo u Bosni i Hercegovini sa jednim dosta lijepim brojem priloga koji to sve ilustruju kroz jednu svjetsku historiju liderstva dugu preko 2.000 godina. Mislim da je knjiga korisna za studente, za profesore, političare, menadžere, osobe koje se bave ekonomijom, biznisom , obrazovanjem, kulturom, sportom, naukom, poljoprivredom, privredom itd", rekao je Cikotić.

 

On je na promociji istakao da se liderstvo može definirati kao sposobnost onog koji vodi da u kontekstu realne situacije, motivira, inspirira i ubjeđuje one koji ga slijede, te da na bazi zajednicke vizije, prihvate rizik promjene, da promjenu realiziraju i institucionaliziraju.

 

"Liderstvo može definirati kao sposobnost onog koji vodi da u kontekstu realne situacije, motivira, inspirira i ubjeđuje one koji ga slijede na bazi zajedničke vizije, prihvate rizik promjene, da promjenu realiziraju i institucionaliziraju", rekao je Cikotić.

 

Dr. Selmo Cikotic rođen je 25. 1.1964. godine u selu Trpezi-Berane-Crna Gora. Vojnu gimnaziju završio je u Beogradu, a Vojnu akademiju u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. Tokom rata, je osim ostalih dužnosti u ARBiH, obavljao dužnost komandanta Operativne grupe Zapad. Bio je prvi vojni izaslanik RBiH u SAD (95.-97.) kao i ministar odbrane BiH od 2007.-2012.

 

Doktorirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje radi kao vanredni profesor, a kao gostujući profesor učestvuje u radu Ženevskog centra kao i u velikom broju regionalnih organizacija i univerziteta.

 

Do sada je objavio tri knjige i veliki broj stručnih radova iz oblasti sigurnosti, međunarodnih odnosa i liderstva.

 

is 1is 2is 3is 4

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com