Menu

Brčko: Promovisana knjiga Eleonore Emkić „Pomirenje i obrazovanje od segragacije do održivog mira u BiH" Istaknuto

IMG-1002d8395d87aea5a678a2e2631551ad-V-642x336„Pomirenje i obrazovanje od segragacije do održivog mira u BiH", naziv je knjige dr Eleonore Emkić, koja je sinoć u organizaciji „Brčanskog Demokratskog Foruma" i fondacije „Zeman" upriličena u foajeu Doma kulture u Brkom.

 

 

O knjizi su kao promotori govorili profesori Ranko Nestorović i Enes Pašalić, a sama autorica je naglasila da je kroz knjigu željela ukazati na to da obrazovni sistem treba u stvari da ka pozitivnom mjenja svakodnevno naše ponašenje.

 

„Cilj knjige je da pokaže kako u trenutnom obazovanju u BiH postoje određene praznine, jer ono nema mirovne vrijednosti u sebi, te stoga pišem o slijedu koraka koje bi trebali integrisati mirovne vrijednosti u naš obrazovni sistem", kazala je dr Eleonora Emkić.

 

Obrazovanje u stvari i jeste zaduženo za naše stavove vještine koje posjedujemo, tako da prosto samo obrazovanje treba da nam pomogne u formiranju svijesti, ne samo učenika, već i šire drušvene zajednice i to upravo gradeći jedan analitičko-kritički pristup u samom obrazovanju, sa akcentom na razvoj dijaloga i tolerancije kao temeljnih principa u jačanju cjelokupnog obrazovnog sistema u BiH.

 

Rečeno bi mogao biti zajednički imenitelj diskusija koje su nakon uvodnih istupa vođene, gdje je naglašeno da je Distrikt nešto ispred ostalih dijelova BiH, i u ovom segmentu, ali je daleko od fokusiranog cilja koji je elaboriran u sinoć promovisanoj knjizi.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com