Menu

Gripa stiže u Brčko, a vakcine potrošene još u decembru Istaknuto

iStock-621146764Građani Brčko distrikta BiH ostali su bez vakcina protiv gripe još u decembru što će vjerovatno povečati procenat broj oboljelih od virusa gripe u mjesecu januaru i februaru kada obično ovaj virus najviše djeluje. 

 

 

Iz brčanskog zdravstva saopšteno je da još uvijek nema prijavljenih oboljeli od gripe, ali da se može očekivati ova pojava.

 

Gripa je zarazna bolest uzrokovana virusom gripe.

 

Virus gripe se kontinuirano genetski mijenja i na taj način predstavlja uvijek s ˝novim licem˝. Genetske izmjene omogućuju mu da opetovano uzrokuje bolest jer zaštitni proteini (protutijela) stvoreni pri prethodnom kontaktu imaju malu ili nikakvu djelotvornost prema izmijenjenih virusima.

 

Osim toga, virusi gripe koji masovno cirkuliraju među ljudima odlično su se prilagodili prijenosu uobičajenim socijalnim kontaktom što rezultira velikim brojem oboljelih svake sezone tj. pojavom sezonskih epidemija.

 

Prirodno protiv gripe

 

 

1. ČEŠNJAK

 

Češnjak je snažan prirodni antibiotik koji svoja ljekovita svojstva može zahvaliti moćnom spoju alicinu.U češnjaku se nalazi gotovo stotinu aktivnih kemijskih spojeva, a među njima i nekoliko antioksidansa – spojeva koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica. Još nije posve jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka djeluju u tijelu, no češnjak doista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova, antikancerogeno i protuupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse, ispričala nam je nutricionistica Mateja Mrmić.Stručnjaci preporučuju konzumiranje triju češnjeva češnjaka dnevno i najbolje ga je jesti u sirovu stanju. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potaknuli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.Isprobajte prirodni antibiotik od češnjaka, a ako imate problema s upalom grla skuhajte čaj od češnjaka i metvice.Češnjak je moćan prirodni antibiotik

2. ULJE DIVLJEG ORIGANA

 

Ulje ove aromatične biljke smatra se jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika, a zbog njegove jačine treba biti oprezan kod unutarnje ili vanjske primjene i uvijek ga miješati s drugim jestivim uljima. Učinkovito se bori protiv bakterijskih infekcija i gljivičnih infekcija, a olakšava i respiratorne probleme, stoga je sjajan saveznik tijekom sezone gripe i prehlade. Saznajte više o ulju divljeg origana i zdravstvenim problemima koje liječi.
 
3. GINSENG

 

Nazivaju ga korijenom života jer prije svega pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu. Korijen ginsenga sadržava ginsenozide, tvari koje podižu opće stanje organizma, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji, umora, nesanice, djeluje na slabokrvnost, jača imunitet i ublažava stres.Ginseng djeluje na povećanje aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bakterijske i virusne infekcije te tako predstavlja obavezan lijek u borbi protiv gripe i ostalih "zimskih" bolesti.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com