Menu

Veliki broj građana Brčkog slavi Dan nezavisnosti BiH Istaknuto

dan bc dVeliki broj građana Brčkog danas slavi 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine pokazujući da vole svoju jedinu domovinu BiH i da se BiH mora čuvati kako bi u njoj svi narodi živjeli.

 

 

Kako bi odali počast onima koji su dali svoje živote za ovu zemlju danas su u Brčkom položili cvijeće i vijence na spomenik poginulim borcima Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da je BiH nezavisna zemlja bez obzira na niz osporavanja.

 

"Vjerovatno će u godinama koje su pred nama još uvijek biti osporavanja važnih historijskih događaja, ali vjerujem da će to biti slabijeg intenziteta i da ćemo uvijek tražiti ono što nas okuplja, ili tražiti mogućnosti kako da obezbijedimo bolju budućnost svim ljudima koji žive ovdje. Neka svi obilježavaju ono što misle da treba, bez da bilo kome ko šta osporava", rekao je Kadrić.

 

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto domić rekao je da je današnji dan putokaz da BiH jeste samostalna i nedjeljiva i cjelovita država u kojoj trebam zajednički tražiti pravi put.

 

"Ovo je lijepa država i mjesta za sve ima. Nema razloga da zajednički ne stvaramo prosperitet, kako bi uistinu bili ponosni što živimo u BiH, neovisno od toga jesmo li Bošnjaci, Hrvati ili Srbi", rekao je Domić.

 

Avdija Banda, koordinacija boračkih udruženja ARBiH rekao je da je praznik bitno obilježavati radi istorije i radi pokušaja da se BiH na razne načine destabilizira.

 

Predsjednik Udruženja porodica poginulih i nestalih hrvatskih branilaca i koordinator udruženja HVO-a Ivo Anđelović rekao je da je neophodno sjećati se tih ljudi koji su čuvali i branili BiH.

 

Povodom obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti BiH, udruženje "Stećak" Brčko distrikt BiH sve zainteresirane poziva na svečanu akademiju koja će biti upriličena večeras (1. 3.) s početkom u 19:30 sati u Domu kulture Brčko distrikt BiH.

 

Gost ovogodišnje svečane akademije je dr. sc. ADNAN JAHIĆ koji je imao aktivnu ulogu u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine. Bio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član parlamentarnog izaslanstva Bosne i Hercegovine pri Parlamentarnoj skupštini OSCE.

 

Povodom Dana nezavisnosti BiH održat će se i turnir u šahu (1.3.) i turnir u malom fudbalu (3.3).

 

Takođe, Brčake unazad nekoliko godina na mostu kod Savske džamije dočeka i transparent povodom Dana nezavisnosti, a ta praksa nastavljena je i ove godine na kojem je jasno ostavljena poruka "PRKOSNA, SLOBODNA, PONOSNA".

 

Da transparent nije dovoljan i na mnogim putnim komunikacijama u Distriktu postavljeno je preko deset bilborda sa upućenom čestitkom povodom 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH, a građani su danas istakli i mnoge zastave BiH.

 

Čestitku u ime Vlade Brčko distrikta BiH jedino je uputio zamjenik gradonačelnika Anto Domić, glavni koordinator Sead Šadić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i njegov zamjenik Ivo Filipović.

 

dan bc d 3dan bc d 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

d 1 bc

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com