Menu

Milić: Obilježiti mjesta stradanja porodice Isailović i svih nevinih žrtava u Brčkom i širom BiH Istaknuto

2019 05 10 porodica isailovicPredstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH, političkih stranaka te predstavnika udruženja boračke populacije položili su danas vijence i odali počast u centru grada na mjestu gdje je porodica Isailović u proteklom ratu prije 25 godina smrtno stradala.

 

Od posljedica ranjavanja granatom stradala je dvadesetsedmogodišnja Svjetlana Isailović koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, njena kćerka Božana i svekar Božo Isailović.

 

Vijenac na mjestu stradanja porodice Isailović položio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić koji je istakao da je ovo jedan tragičan događaj koji pokazuje svu besmisao proteklog rata u BiH.

 

„Često slušamo da predstavnici tužilaštva i pravosuđa obrazlažu svoje nepostupanje u ovakvim i sličnim događajima da je nešto bilo legitiman vojni cilj – obrazloženja koja se često navode kao razlog za neprocesuiranje određenih ratnih zločina – zaista je u ovom slučaju apsolutno neodrživo. Zar trudnica, dijete, jedan starac mogu biti legitimna vojna meta? Žalosno je da ni nakon svih ovih godina nema procesuiranja odgovornih za ovaj i slične događaje. Ono što nama preostaje da iz godine u godinu dolazimo ovdje i upozoravamo na jednu takvu činjenicu, ne da bismo gajili mržnju već da nam ovo bude opomena do čega sve ta mržnja može dovesti“, istakao je gradonačelnik Milić.

 

On je dodao da ne treba praviti selekciju žrtava te rekao da je neophodno da obilježimo mjesto stradanje porodice Isailović i svih nevinih žrtava kako u Brčkom, tako i širom BiH, jer je to, kako je istakao, civilizacijski čin.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com