Menu

U Brčkom obilježen Međunarodni dan sestrinstva Istaknuto

med ses 2Udruženje „Medicinar“, Udruženje porodičnih/obiteljskih ljekara, Pododjeljenje za javno zdravstvo Brčko i Fondacijom Fami – Projekat jačanja sestrinstva povodom Međunarodnog dana sestrinstva danas su na Trgu mladih u Brčkom organizovali besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska.

 

Predsjednik Udruženja „Medicinar“ Brčko distrikta BiH Elvedin Duran rekao je da ovom akcijom nastoje se približiti usluge građanima i obilježiti ovaj dan.

 


"Obilježavanje ovog dana je važno i treba da se skrene na važnost medicinske sestre u društvu, jer nažalost danas u društvu nisu toliko priznate koliko bi trebale biti, a medicinska sestra je jedna od bitnijih elemenata medicinskog tima. Svake godine oko 400 građana izmjeri pritisak i šećer i građani se uvijek odazovu akciji“, rekao je Duran.

 

Fikreta Jusufović, glavna sestra porodične medicine rekla je da joj je drago što danas sestre više nisu na margini kao prije i pokušavaju proširiti vidike svoga znanja sve u cilju što bolje zdravstvene njege prema pacijentima. Nažalost, danas je veliki problem odlazak mladih i mnoge medicinske sestre napuste BiH bez prijave na biro.

 

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12 maja. Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta na taj dan sjećaju se rođendana Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

med ses 2med ses 2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com