Menu

NetzaPet 550x50

SvejeLakokadsiultra 900x70

vodoravni baner za 007

Brčko: Za slobodu i slom fašizma palo je više od 300 hiljada boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije Istaknuto

zakaj smo v resnici lahko hvalezni za knjige o partizanskih junastvih 01U organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Brčko danas je polaganjem vijenaca na Partizanskom spomen groblju u Brčkom obilježena 78. godišnjica Dana borca, jednog od najznačajnijih datuma iz Drugog svjetskog rata .

 

 

U znak sjećanja na današnji dan 1941. godine, kada je na sastanku Politbiroa CKKPJ u Beogradu donesena je odluka o dizanju ustanka na prostoru nekadašnje Jugoslavije i oslobođenje zemlje od fašizma, vijence na spomeniku u Brčkom položile su delegacije Vlade distrikta, SUBNOR –a Brčko, Sremske Mirovice i Vukovarsko –srijemske županije, Uduženja koja njeguju tradicuju drugog svjetskog rata , te nekoliko političkih partija iz distrikta. Minutom ćutanja odata je pošta, a prisutni su se poklonili sjenima 347 poginulih boraca NOR-a čiji posmretni ostaci leže u dvije spomen kosturnice.

 

Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko kaže da SUBNOR u Brčkom obilježava sve značajne datume iz Drugog svjetskog rata. Ovim događajima svake godine prisustvuje sve veći broj građana, koji na taj način odaju poštu i od zaborava žele otrgnuti one koji su svoje živote dali u borbi protiv fašizma – najvećeg zla čovječanstva.

 

„ Nažalost sve je manje živih boraca učesnika Drugog svjetskog rata. MeZa slobodu i slom fašizma palo je više od 300 hiljada boraca Narodno oslobodilačke vojskeđu živima u Brčkom samo su dva borca – Šerif Karahasanović i Novak Novaković“, rekao je ovom prilikom Vuković, piše Radio Brčko.

 

Za slobodu i slom fašizma palo je više od 300 hiljada boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije pod vođstvom Josipa Broza Tita i Komunističke partije Jugoslavije.

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com