Menu

U Brčkom obilježava se Međunarodni dan nestalih Istaknuto

15 0Saopštenje za javnost koordinacije udruženja civilnih žrtava rata u Brčkom povodom obilježavnja Međunarodnog dana nestalih 30.08. prenosimo u cijelosti:

 

 

"I nakon 27 godina od počinjenih ratnih zločina , 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 19 godina od uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine , suočeni smo sa činjenicom da nadležni organi vlasti , policija , tužilaštvo i sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine nisu dovoljno uradili na pronalaženju tijela nestalih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata , organizovanom i sistemaskom prikupljanju podataka i dokaza o ratnim zločinima , procesuiranju osumnječenih i kažnjavanju počinioca ratnih zločina.


Dodatno zabrinjava što se na takvo stanje sve više navikavamo , tako da o pronalaženju nestalih i kažnjavanju počinilaca ratnih zločinaca koji i dan dans slobodno šetaju gradom , razmišljaju samo porodice nestalih i njihove udruge - udruženja .


Protesti zbog takvog stanja počinju se tretirati kao zastranjivanje i remetilački faktor jednoj politici koja je izgleda spremna ratne zločine zaboraviti i time zločince amnestirati.


Ako se takva politika nastavi počet ćemo se i sami pitati dali se zločin zaista i desio , mada činjenice o zločunu potvrđuju. :


- Udruženja raspolažu podacima preko 500 ubijenih Bošnjaka i Hrvata i nestalih civila u Brčkom.
- Fizičku torturu , logore, silovanja , nasilno protjerivanje proživjelo je više hiljada grđana nesrpske nacionalnosti na općini Brčko.
- Porušena su oba mosta na rijeci Savi ,na pješačkom mostu ubijeno je više od stotinu civila i do sada za to niko nije procesuiran.
- Porušeni su gotovo svi islamski i katolički vjerski i kulturni objekti na prostoru općine Brčko.
- Iz svojih domova protjerano je više desetina hiljada građana općine Brčko nesrpske nacionalnosti.
- Iako brčanski zakoni obavezuju, kako Tužilaštvo, Policiju tako i ostale nadležne institucije lokalne vlasti , da se aktivno uključe u prikupljanje podataka o zločinu, pronalaženju tijela odvedenih i nestalih, procesuiranju osumnječenih za ratne zločine i kažnjavanju počinilaca i naredbodavaca do sada po tom pitanju nisu dovoljno uradili.
- Od strane lokalnih organa vlasti od 2011 godine nije pronađeno niti jedno tijela nestalih


Bošnjaka , Hrvata i ostalih a niti se po tom pitanju od strane vlasti išta ozbiljno preduzima.


- Do sad nismo upoznati niti sa jednim ozbiljnim izvještajem o prikupljenim podacima o onome što se dešavalo u Brčkom u periodu od 1992 do 1995 godine.


I danas ratni zločinci , njihovi naredbodavci i pomagači se slobodno šetaju po gradu , ima i oni koji su osuđeni za ratne zločine a zaposleni su u organima vlasti i primaju platu iz Budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.


Nezadovoljni ovakvim stanjem Koordinacija “Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH, „Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedeni i ubijeni Hrvata“ Brčko distrikta BiH, Udruženja za pomoć žrtvama i preživljelim seksualnog nasilja u ratu „ SUZE „ Brčko distrikt BiH Udruženje „Glas žene žrtve rata „ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i „ Udruga zatočenih- Udruženje zarobljenih „ Brčko distrikta BiH upućuje javni protest i tim povodom zahtjeva :


- Odgovornost javnog tužioca i tužilaštva u cijelini , kao i šefa policije zbog nedovoljnjog dijelovanja u skladu sa svojim zakonskim ovlastima.
- Odgovornost predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti ,jer po tom pitanju nisu pokrenuli nijednu ozbilnu političku akciju.
- Moralnu odgovornost bivših i sadašnjih članova Vlade i Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercogovine iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.


Mi nemamo pravo na zaborav naših najmilijih, na zaborav prema počinjenim ratnim zločinima i amnestiranje ratnih zločinaca , nikada nismo i nećemo prestati prozivati odgovorne za njihovo nedovoljno angažiranje- nezaintersiranost za pronalaženje nepronađenih i na pronalaženju i kažnjavaju počinitelja i njihovih naredbodavaca za počinjene ratne zločine".

 


Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Predsjednik Ramiz Ahmetović
Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Predsjednik Marin Brkić
Udruga zatočenih / Udruženje logoraša Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Predsjednik Džafer Deronjić
Udruženje za pomoć žrtvama preživjelim seksulanog nasilja u ratu „ S U Z E „ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine Predsjednica Adila Suljević
Udruženje „ Glas žene žrtve rata „ Brčko Brčko distrit Bosna i Hercegovina


Brčko, 26.08.2019 godine

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com