Menu

46D5966D 691C 42A8 A3C1 58609C7EA571

Agencija za statistiku BiH: Donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva Istaknuto

Popis-Stanovnistva-Sastanak-14032016-11-IS-Velimir-JukicNa sjednici Centralnog popisnog biro BiH održanoj danas, konačno je saopćeno da je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva.

 

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku je kazao da se stavovi članova Centralnog popisnog biroa sve do sada nisu približili te da je on donio odluku u skladu sa Zakonom o tome kako će se primjeniti metodologija, a u skladu sa preporukama međunarodnih statističkih institucija. Jukića su kolege iz Zavoda za statistiku FBiH, kao i njegov zamjenik Fadil Fatić te veći dio javnosti pozivali da iskoristi svoje zakonsko pravo i obavezu te da usvoji metodologiju obrade podataka bez saglasnosti predstavnika iz RS-a u Popisnom birou, jer mu ona nije ni potrebna.

 

-Utvrđen je jedinstveni program obrade slijedeći u potpunosti preporuke IMO tima-kazao je Jukić.

 

Jukić je novinarima pojasnio da će blizu 200.000 popisnica, odnosno stanovnika za koje je bilo problematično hoće li biti rezidentni ili nerezidentni (stalni ili nestalni stanovnici), u skladu sa njegovom odlukom i preporukom IMO tima biti ubrojani u rezidentno stanovništvo.

 

-Pitanje broj 40 koje je bilo sporno neće biti tretirano-dodao je Jukić.

 

Do sada je kamen spoticanja bilo rezidentno, odnosno nerezidentno stanovništvo, gdje su predstavnici Agencije za statistiku RS-a tražili da se blizu 200.000 popisnica ne računa u rezidentne stanovnike. Time bi najveća šteta bila nanesena Bošnjacima, jer bi se tako smanjio njihov broj.

 

Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku iz RS-a, očekivano je kazao da se ne slaže sa usvojenom metodologijom obrade podataka. On smatra da će se na ovaj način doći do netačnih podataka o popisu.

 

-Sve drugo mimo ovakve usvojene odluke ne bi bilo dobro i vodilo bi u kršenje Zakona, pa čak i u činenje krivičnog djela-kazao je zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić.

 

(Faktor.ba)

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com