Menu

Brčko: Porodica Zejćirović i građani traže pravdu i uvođenje kazne doživotnog zatvora i u BiH Istaknuto

040120 zejcirovic 2 skup plakati 642x336Na jučerašnjem mirnom okupljanju porodice nedavno svirepo ubijenog Edina Zejćirovića, njegove rodbine, prijatelja i građana na Trgu pravde u Brčkom iskazano je nezadovoljstvo stanjem u društvu i zatraženo uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična djela i u Bosni i Hercegovini.

 

 

Građani su potpisali i peticije za uvođenje takve kazne, a ista će biti proslijeđena Skupštini Brčko Distrikta, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentu Federacije i Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

Advokat porodice Zejćirović Mirza Fazlić u izjavi za medije kazao je da kazna doživotnog zatvora ima preventivno djelovanje, jer se njom iskazuje veća odužnost države prema suzbijanju najtežih oblika krivičnih djela. On je napomenuo da takva kazna ne postoji u našem krivično-pravnom zakonodavstvu, nego samo kazna dugotrajnog zatvora.

 

“U evropskom zakonodavstvu postoji takva vrsta krivično-pravne sankcije i neke zemlje u okruženju već su je uvele, dok su druge u postupku predlaganja takvih izmjena i dopuna zakona o krivičnom postupku”, pojasnio je Fazlić.

 

On je istakao da porodica Zejćirović ima puno povjerenje u rad pravosudnih institucija Distrikta, te da od Tužilaštva očekuje provođenje brze i efikasne istrage i podizanje optužnice za četiri uhapšena lica osumnjičena za ubistvo Edina Zejćirovića i kvalitetno zastupanje optužnice od strane sudova.

 

Edin Zejćirović otet je, potom mučen i ubijen 17. novembra prošle godine u Vučilovcu kod Brčkog, gdje je u rijeci Savi pronađeno njegovo tijelo.

 

Policija Brčko Distrikta u veoma kratkom roku je pronašla osumnjičene za to ubistvo, Suvada Đedovića, Suana Halilovića, Nihada Hukića i Samida Šabanovića protiv kojih je Tužilaštvo Distrikta otvorilo istragu i koji se nalaze u pritvoru.

 

Skup je protekao mirno i dostojanstveno, a o rahmetli Edinu, njegovoj maloljetnoj kćerci, majci i ocu, prijeteljima i rodbini, sa suzama u očima, govorio je njegov brat Kenan, koji je uz zahvalnost građanima za podršku skupu, zatražio „pravdu za Edina“ i podsjetio prisutne da građanska pasivnost u ovakvim situacijama samo ohrabruje zločince. On je pozvao na mir, dostojanstvo, suživot, toleranciju, građansku solidarnost, ali i na pravdu za svoga brata Edina i mnoge druge slučajeve svirepih ubistava mladića i djevojaka svih nacionalnosti i vjeroispovijesti koja su se tokom zadnjih godina desila u BiH.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com