Menu

Protojerej – stavorfor Dragan Ćirković: Hristovo rođenje je početak izbavljenja ljudskog roda Istaknuto

dragan cirkovic 610x336Pravoslavni hrišćani danas proslavljaju Božić. Tim povodom, razgovarali smo sa arhijerejskim namjesnikom brčanskim, protojerejem – stavroforom Draganom Ćirkovićem o samom prazniku, postu, pričešću i Badnjem danu.

 

 

Značaj Božića u pravoslavlju?

 

Bogomladenac Hristos je sam Gospod Bog, koji se ovaplotio i uzeo tijelo čovjeka i došao na zemlju. To je najznačajniji momenat u istoriji ljudskog roda iz razloga što svaki čovjek, počevši od naših praroditelja Adama i Eve, nosi prvorodni grijeh. Bilo je nemoguće da u ovoj tmini života, koji je ogrezao u grijehu, čovjek sam svojim sposobnostima dođe do spasenja, da se oslobodi od robovanja grijehu, smrti i đavolu. Zato je Gospod Bog dolaskom Hrista ispunio dato obećanje tokom stvaranja svijeta, da nas neće ostaviti sirote, nego će nas izbaviti od vječnih patnji i muka. Mi u ličnosti Isusa Hrista vidimo potpunog Boga i potpunog čovjeka, dakle to je Bogočovjek, koji ima dvije prirode u sebi, ali se jedna u drugu ne slivaju. Značaj ovog praznika jeste upravo što je to početak izbavljenja ljudskoga roda. Da Hristos nije došao među nas, mi ne bismo mogli blagovati u vječnoj radosti. Ovo je jedan od najradosnijih praznika u pravoslavnom svijetu.

 

Hrišćani se za Božić pripremaju postom i pričešćem. Kako se pravilno posti i zašto je važno pričešćivati se?

 

Pričešće je suština našega života. Post nije samo suzdržavanje od jakih jela i pića, nego je post suzdržavanje duše od grešnih djela, a tijela od mrsnih jela. Mnogo je bitniji taj duhovni post. Duhovni post je kada se upodobljavamo samom Gospodu Bogu, kada činimo milostinju jedni drugima, kada pokazujemo ljubav prema drugima, bez obzira ko su oni i iz kojeg naroda dolaze, koje su boje kože, nacije ili vjere. Svi smo mi isti ispod ove kape nebeske i pred Bogom. Dakle, post je disciplina poslušnosti čovjeka prema Bogu. Bez posta nema ni pričešća. Kroz ispovijest i pričešće mi čistimo svoju dušu od grešnih djela, a nema čovjeka da živi, a da ne griješi. Post je ustanovio sam Gospod Bog u raju kada je rekao Adamu i Evi da ne diraju plod Drveta poznanja dobra i zla, a i sam Hristos je postio 40 dana i noći prije početka svoje misije. Današnji svijet robuje materijalnim stvarima i mi često padamo u tom iskušenju i zaista je neophodno da kroz Svetu tajnu posta i ispovijesti pristupimo Svetoj tajni pričešća. Sveta tajna pričešća je sjedinjenje sa samim Bogom. Jer u vidu hljeba i vina, mi primamo tijelo i krv Hristovu. Isus Hristos je sam ustanovio Svetu tajnu pričešća i rekao „Ovo činite meni u spomen, jer ko ne jede tijelo moje i ne pije krv moju neće vidjeti život vječni“.

 

Kako se pravilno obilježava Badnji dan?

 

Badnji dan ima svoje simboličko značenje u pravoslavnom svijetu. Tom se danu najviše raduju najmlađi. Prije nego što odemo u šumu da odsiječemo jedno cerovo ili hrastovo drvo, mi se pomolimo Bogu. To činimo u spomen onoga momenta kada su pastiri zapalili vagtru u pećini u kojoj je Hristos rođen, kako bi se majka i beba ugrijali. Taj badnjak naslanja se na kuću i ta kuća je obilježena pravoslavnim hrišćanskim znakom. Unošenje badnjaka u naše domove, predstavlja ulazak Bogomladenca Hrista u naša srca i duše.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com